BIST Trend Desteğinden Tepki Verdi!

19.01.2021 09:46
  •  A 

BIST derin bir düzeltme yapmadan, kısmi kar realizasyonlarıyla yükseliş trendini sürdürmek isteğini koruyor. Dün açılışta yaşanan düşüş, beklenti yazımda dikkat çektiğim 1.506 yükseliş trendine uygun bir şekilde, 1.508 seviyesinden yeniden alımlarla yükselişe döndü. BIST iki günde verdiği kayıpların çoğunu dün geri almış oldu. Hatta hisse bazında zirvelerini kıran ayrışmalar da yaşadık.

Dünya genelinde borsalar, yeni para paketlerinin açıklanmaya devam etmesi, bir süre daha bu durumun yeni destek-kurtarma-finansman paketleri ile süreceği yönünde açıklamaların gelmesi nedeniyle, BIST gibi dinamik olmaya devam ediyorlar. 

Bugün ABD'nin eski FED başkanı, yeni Hazine Bakanı Janet Yellen'in Senatoda 1.9 Trilyon Dolar'lık paketi savunmasını izleyeceğiz. Yellen bugünkü açıklamalarında ekonominin devam paketlerle de destekleneceği yönünde açıklamalar yapması bekleniyor. Yarın da, ABD Başkanı Biden'in yemin törenini bekliyor olacağız. Yarınki törende olası olayları engellemek için önlemler alınmış durumda. Neler yaşanacak yarın izleyip görmüş olacağız.

İşte tüm bunlar dünya genelinde borsalara iştahın sürmesine neden oluyor. BIST için de durum böyle. Özellikle son bir yılda gelen, son 20 yıldaki yatırımcı sayısının % 70'i civarında yaklaşık 700 Bin yeni yatırımcı, BIST'in hızlı düşmesinin önündeki en büyük tampon oluyor. Yeni yatırımcılar pandeminin başından beri BIST'in kısmi düşüşler dışında hep yükselişini gördükleri için, BIST'in iyi yüzünü ve getirilerini görüyorlar. Bir süre sonra işler tersine döndüğünde kayıplarla tanışacaklar. Şimdilik bir-iki gün süren kayıplar ve geri çekilmeler sonrasında, fiyatlar yeniden gördükleri zirvelere yöneldikleri ve hatta yeni zirvelere gittikleri için, borsada düşüşler kalıcı olmaz, hisseler sonrasında yeniden yükselir gibi bir algıyla işlem yapıyorlar.

Bu alım iştahı ne kadar daha kesintisiz sürecek ben de emin olamıyorum. Hatta 2021 yılı içinde TL bazlı çok sayıda rekor görmeyi de bekliyorum ama, ara düzeltmeler olmadan bu şekilde kısmi düşüşlerle devamlı yükselmesini sağlıklı görmüyorum. İki günlük kar satışlarında bazı hisselerin nasıl kayıplar yaşadığını görüyorsunuz. İşte bu kayıplar sonrası yeni alımlar değil de, trend kırılıp satışların derinleştiğini görürsek, bu kayıpların çok daha artacağı görülecek. Ama şimdilik yükseliş trendi kırılmadı. Alım iştahı sürüyor. Dün dikkat çektiğim yükseliş trendi desteği, bugün için 1.510 seviyesinde görülüyor. Dikkat etmeniz gereken bu seviyenin aşağıya kırılmaması. Ne zaman yükseliş trendi desteği aşağıya kırılırsa, o zaman satışların arttığına şahit olabiliriz.

Bugün de alıcılı bir açılış bekleniyor. Ama sonrasında dün yaşanan hızlı yükselişin kısmi kar satışlarını görebiliriz. Ama BIST'in 1.568 seviyesindeki güçlü direncini kırması halinde de, ikinci etap direnç hedeflerine doğru daha da güçlenen alımlar gelir. Ben net birşey söyleyemiyorum. O nedenle de, olası teknik görünümleri Destek-Direnç Tablosunda paylaşıyorum. Kırılacak dirençler sonrasında yukarıdaki sıralı dirençlerin, kırılacak destekler sonrasında da aşağıdaki sıralı desteklerin yeni teknik hedefler olacağını bilmenizi isterim.

Hernekadar bu yükselişten çekiniyor olsam da, hisse bazlı ayrışmaların yine de olacağını düşünüyorum. Bu yönde gördüğüm bazı hisse tekniklerini sizlerle paylaştım. Kazanmak tabi ki, çok güzeldir. Ama bir süre sonra esas olan kazanmaktan ziyade, kazandıklarını koruyabilmek olur. Yoksa kazandığınız gibi kazançları geri verirseniz, arada geçici sevinmenin ötesine geçememiş olursunuz. Kazançları koruyabilmek için de, zaman zaman satmayı ve karı cebe koymayı bilmek lazım. Asıl kar her zaman cebe girdiği kesinleşen kardır. Hisselerin fiyatları üzerindeki kazançlar ise, gesinleşmemiş sanal kazançlardır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.01.2021
    09:46

    BIST'de bir süredir devam eden ısrarlı yükseliş trendinin desteği teknik olarak 1.506 seviyesinde bulunuyor. Hadi diyelim 1.500 olsun. Eğer bu seviyenin altına inecek olursak, satışlar derinleşebilir. Hep yükselişe alışmış özellikle yeni yatırımcılar, böyle bir derinleşe... Devamı »

  • 15.01.2021
    09:27

    Biden 1.9 Trilyon Dolar'lık Yeni Covid-19 Paketini Açıkladı! Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, Biden yeni paketi açıkladı. ABD vatandaşlarına ilk yollanan 600$'a ek olarak 1.400$ daha yollanacağını söyledi. Ama buna rağmen ABD bors... Devamı »

  • 14.01.2021
    08:50

    BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor gö... Devamı »

  • 13.01.2021
    09:14

    Birkaç gündür mehteran gibi ileri-geri hareketlerle yol bulmaya çalışıyoruz. Gündem ve endeks tekniklerinde özel bir durum yok. BIST 1.500 seviyesinin altına sarkacak olursa satışlar düzeltmeye dönüşecek şekilde derinleşebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ... Devamı »

  • 12.01.2021
    09:35

    Evet, gördüğünüz gibi aslında çok ciddi satışlar, kar realizasyonları devamlı yaşanıyor. Ama bunlar öncesinde de yazdığım gibi, genelde seans içi oluyor. Ya da bir günlük eksi kapanışlarla gerçekleşip, BIST sonrasında yeniden yükselmeye de... Devamı »