Düzeltmeye Dönüşmeyen Kar Satışları Sürüyor!

12.01.2021 09:35
  •  A 

Evet, gördüğünüz gibi aslında çok ciddi satışlar, kar realizasyonları devamlı yaşanıyor. Ama bunlar öncesinde de yazdığım gibi, genelde seans içi oluyor. Ya da bir günlük eksi kapanışlarla gerçekleşip, BIST sonrasında yeniden yükselmeye devam ediyor.

Ama bu durum sizlerde kesinlikle tedbirsizlik yaratmamalı. Eğer bu satışlar, teknik bir düzeltmeye dönüşecek olursa, o zaman BIST'in öncesinde 1.505, sonrasında da 1.474 desteklerinin altına indiğini ve satışların daha da derinliştiğini görebiliriz. Teknikler bu riski içeriyor. Ama iki yönlü ihtimali halen koruduğu için, yaşanan satışlar panik yaratmıyor. En azından şimdilik durum böyle. 

Kısacası bugün yine alımların geldiği ve yeni TL rekorları kırıldığı görülebileceği gibi, satışların daha arttığını da görebiliriz. Ben alımların gelmesi ve yine yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Ama her yükseliş esnasında, dünkü gibi kar satışları ile karşılaşabileceğimizi bilerek yatırım kararlarınızı almanızda yarar var.

İşte böyle bir ortamda mümkün olduğunca teknik görüntülerin destekleri ile sizlerin hem yükseliş fırsatlarından yararlanmanızı, hem de mümkün olduğunca bunu olası düşüşlerden korunarak yapmanızı sağlamaya çalışıyorum. Açık olan aynı hissedeki birden fazla öngörüden bazıları açık dururken, bazılarının ise gerçekleştikçe kapatılması, daha yüksek beklentisi sürüyor olsa da, arada kar satışları nedeniyle düşüş yaşayabileceklerini görmeniz içindir. Unutmayın ki, uzun vadeli çok daha ciddi yükseliş beklentisi olan hisseler bile arada, % 20'leri bulan ve hatta geçen düşüşler, düzeltmeler yaşayabilirler. Sonra, uzun vade taşıyacağım diye aldığınız hisselerinizin olası düşüşlerini görürseniz bu neden oluyor demeyin. Hisseler her zaman kesintisiz yükselmezler. Şu an çok sayıda hissede yaşanan ekstra ve kesintisiz yükseliş, özellikle yeni yatırımcılarda ''borsa ve hisselerdeki yükselişler hep böyle gider, görülen yüksek fiyatlar düşmez'' gibi yanlış algılar yaratmış durumda. Ama emin olun, işler tersine döndüğünde, inanılmaz fiyatlamalar yaşayan birçok hissenin uzun soluklu düşüşler yaşadığını da göreceğiz.

Biden Yeni Paketler Açıklayacak!
              Biden görevi devralınca yeni kurtarma, teşvik paketleri açıklayacak. Ama bu paket sonrası beklentiler en azından bir süre sona erebilir. Bu nedenle Biden'in açıklayacağı olası yeni paketle birlikte ABD borsalarında başlayan bir kar satışı ile karşılaşabiliriz. Böyle bir kar satışı küresel etki de yaratabilir. 

Trump'ın Azil Oylaması Var!
              Bugün ABD'de Trump'ın azil oylaması yapılacak. Çok önemli mi derseniz, aslında zaten görev süresi bitmekte olduğu için benim açımdan çok önemli değil. Son anda Trump'ın başka bir çılgınlık yapmasının önüne geçilmesine çalışılıyor. 

AB ve Yunanistan İle İlişkiler!
              AB ve Türkiye arasında ilişkilerin düzeltilmesi isteği karşılıklı taraflarca ifade edildi. Bu yönde açıklamalar yapılıyor. Aynı zamanda Dışişleri Bakanlığımızca Yunanistan'a da istikşafi görüşme davetimiz Yunanistan tarafından kabul edildi. 25 Ocak tarihin'de İstanbul'da görüşmeler yapılacak. Aslında Yunanistan aklı selime dönse, kendisi için en yararlı olanın Türkiye ile iyi bir ilişkiye girmesi olduğunu görse, bölge ve iki ülke için çok daha pozitif bir süreç başlayabilir. Ama ben bunun pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. Umarım Yunanistan beni yanıltır. Eğer görüşmelerde uzlaşma çıkacak olursa, bu durum AB ilişkilerinde de havanın pozitif etkilenmesine neden olur.

İşte bu ortamda güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Tekniklerine göre olası hareketli olacak hisseleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. Hisse bazlı pozitif ayrışmalar sürmeye devam edecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.01.2021
    09:41

    Artık öyle teknik seviyelerdeyiz ki, hep söylediğim realizeler gelirse de şaşırmam, yükseliş sürerse de şaşırmam. Yurtdışı kaynaklı kar satışlarının yaşandığını görüyoruz. Dolar endeksi DXY'de kısmi yükseliş var. ABD'de tahvil faizlerinde yükseliş g&ou... Devamı »

  • 08.01.2021
    09:16

    BIST salı günü kısmi bir gün içi kar realizasyonu ve gün sonu eksi kapanma sonrasında yine yükselişe döndü ve rekorları kırmaya devam ediyor. Gelişmiş batı borsalarındaki yükseliş ve rekorların dün de sürmesi nedeniyle, BIST'de bugün ... Devamı »

  • 07.01.2021
    09:24

    Dün Trump'ın çağrısı ile sokağa çıkan Trump yanlıları Kongre Binasını bastı. Çatışmalar yaşandı. Ölenler oldu. ABD tarihinde çok ciddi bir siyasi gerilim yaşandı. Dışişleri Bakanlığımızdan ABD'de taraflara itidal çağrısında bulunduk. Şaka gibi ola... Devamı »

  • 06.01.2021
    16:44

    Bir soru üzerine paylaştığım bazı görüşlerimi soruları takip etmeyenler görmeyebilir diyerek, paylaşmak istedim. F/K'lar 40-60-80-100 yani inanılmaz abartıldı ama sonuçta trend sürüyor. Bu arada F/K olarak açık öngörümde olan ve hal... Devamı »

  • 06.01.2021
    09:33

    Kar satışları zaten bir süredir devamlı yaşanıyor. Bazen gün içi olup bitiyor, BIST yine artıya dönüyor. Bazen ise, eksi-artı-eksi yapıp günü bir gün önceye göre eksi kapatıyor. Ama bir bakıyorsunuz bir-iki gün içinde o eksi kapattığı k... Devamı »