Kar Satışları Başlıyor mu?

06.01.2021 09:33
  •  A 

Kar satışları zaten bir süredir devamlı yaşanıyor. Bazen gün içi olup bitiyor, BIST yine artıya dönüyor. Bazen ise, eksi-artı-eksi yapıp günü bir gün önceye göre eksi kapatıyor. Ama bir bakıyorsunuz bir-iki gün içinde o eksi kapattığı kayıpları geri almış ve yeni bir TL rekor seviyeye ulaşmış.

Dün de bunun bir benzeri yaşandı. ABD'de endekslerin Georgia seçimleri ve Trump'ın 6 Ocak'ta seçmenlerini mitinge çağırması nedeniyle % 2'ye varan kayıplarının etkisinde kalan BIST, eksi başladığı günün hemen devamında ciddi bir artı ve 1.506 seviyesi ile de yeni bir TL rekoru daha kırdı. Ama sonra yeniden hızlanan satışlarla, bu sefer 1.474 seviyesine kadar indi. Fakat günü indiği yerden kısmen toparlanarak 1.489 seviyesinden kapandı. Kısacası zaten kar satışları sık sık yaşanıyor. Ama sorun, bunlar teknik bir düzeltmeye dönüşmeden karşılanıp yeniden yoluna devam etmesinde. 

Teknik görüntüye bakınca, dün benim açımdan satışların artmasına neden olacak ve kısmen bir düzeltme getirebilecek olan parabolic indikatörünün satış sinyali vermesiyle(bu seviye seans öncesi 1.470 görülürken, seans açılışı sonrası 1.484 olarak revize oldu), satışların bir anda hızlandığı görüldü. Bugün parabolic satış yönünde, stochastic de, aşırı alım seviyelerinde düşüş yönünde aşağıya kesmiş görüntü sergiliyor. Yani bu tekniklere bakınca, BIST'in ilk etapta 1.463 ve 1.436 seviyesine doğru kısmi bir düzeltme yapmasını beklerim. Hatta 1.400 seviyesine kadar sürse çok daha güzel olur. Alım fırsatları yaratır diye düşünürüm. 

Fibonacci düzeltme seviyelerine göre de 1.410 ve 1.368 dahi görülmesi beklenen bir düzeltme yaşanması normal görülüyor. Ama BIST bunu yapar mı emin değilim. Dünya Bankası, HSBC gibi kurumlardan Türkiye ve bankaların büyüme ve fiyat hedefleri pozitif revizelere tabi olan açıklamalar geldi. Gerçi ben yabancılardan gelen hiç bir açıklamaya hemen söylendiği şekilde pek inanmam. Hatırlarsanız pandemi nedeniyle Mart ayında açıkladıkları raporlar ve hedefler tam bir kabus idi. Sonrasında ise bunları yukarı yönlü revizelere tabi tutmaya başladılar. Yani yabancının olumsuz değil de, olumlu açıklamaları daha riskli geliyor bana. 

Bu arada beklentim dahilinde düzeltme yaşansa da, gördüğünüz gibi pozitif ayrışmalar yine de yaşanacaktır. Dün de Fmızp, Tkfen gibi hisseler günü tavan kapatmışlardı. Bugün için Petkm'den para cezasının şirket lehine bozulması, kfein ve orge'den yeni iş sözleşmelerinin imzalandığı haberleri var. Aynı zamanda dün bir anda tavan olan tkfen'in hareketinin bugün de devam etmesi beklenebilir. Katar-Suudi Arabistan arasında sınırların açılması, ilişkilerin düzelmeye başlaması ile Tkfen ve Enkaı'nın bölgede yeni işler alabileceği beklentileri bir anda arttı. Zaten benim tkfen hakkındaki pozitif beklentilerimi biliyorsunuz. Çok sayıda yüksek beklentili öngörüm de vardı. Dün bunlardan üçü gerçekleşme ile güzel getiriler sağlayarak kapandılar. Ben Tkfen'in bölgeden ciddi işler alması beklentimi korumaya devam ediyorum. Açık öngörü beklentilerimi de koruyorum.

Ayrıca, dün Cumhurbaşkanımızın  açıklamalarından AB'deki aşıların Türkiye'de ortak üretiminin yapılacağı yönünde görüşmeler yapıldığını anlıyoruz. Bu yönde aşı üretimine uygun ilaç şirketlerimizin hisselerinde hareketlenmeler görebiliriz. Borsada açık olan ecilc ve deva var. Ama ecilc'nin ilaç bölümü satılmıştı. Yani satılan şirketlerinin olası aşı üretimine dahil olması halinde, bunun hisse bilançosuna bir etkisi olmaz. Ama deva ve borsa dışında olan Abdi İbrahim gibi firmalardan böyle bir haber çıkar mı göreceğiz.

Neyse, kısacası tekniklerin gereği düşüşler yaşansa bile, hisse bazlı ayrışmalar yine de görülecektir. Şu an teknikleri referans alarak satışlar sürer diye düşünüyorum. Ama BIST, 1.508 seviyesini görecek olursa, dün satış yönlü sinyal veren parabolic yeniden alım yönünde sinyal verir. O nedenle kararsız kalıyorum.

Gönlümde yatan en azından 1.400 ve hatta 1.368 seviyelerine göre bir düzeltme yaşanması. Böylece çok sayıda yeni öngörü yapma imkanı bulmak. Ama bu olacak mı yaşayarak göreceğiz. Genelde düşüş riskinin arttığı seviyelerde bir-iki gün düşüş derinleşmez ve yatırımcılar ''yok ya bu borsa düşmez'' diye düşünüp, sattıklarını yeniden yerine koymaya kalkar. İşte o anda satışların daha sert ve derin geldiğni görürüz. Bu nedenle 3 gün soğukkanlı kalmak doğru olabilir.

Bu arada genel borsa hareketlerinde Ocak ayı özellikle yerli-yabancı fonların yeni yıl için portföy yapılanmaları-alımları yaptıkları aydır. Bu nedenle Ocak ayında genelde sert bir yükseliş beklentisi yüksektir. Sonra mart-nisan gibi satışlar başlar ve düzeltmeler olur. İşte bu nedenle de, ocak ayında olduğumuzu düşününce de, acaba dün satışa dönen stochastic bizi yanıltabilir mi, bugün-yarın yeniden alıma döner mi diye de ortada kalıyorum. 

Anlayacağınız piyasanın yönü için çok net değilim. Zaten olası düşüşlerin de sınırlı kalmasını beklediğimi biliyorsunuz. Yaşayıp, göreceğiz bakalım. Umarım yeni alım öngörüleri yapabileceğim imkanları bulurum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.01.2021
    09:25

    1.401 seviyelerinden beri bir kar satışı riski olduğunu ara ara yazıyorum. Lakin teknikleri göz ardı etmemek gerekiyor. ''BIST Yönünü Arıyor!'' başlıklı 23 Aralık tarihli yazımı okursanız, 1.410 seviyesinin çok önemli bir direnç olduğunu, kırars... Devamı »

  • 04.01.2021
    09:35

    Bugün Aralık ayı enflasyon verisi gelecek. TCMB'nın bu ayki toplantısında bir faiz artışı daha yapıp-yapmayacağı beklentisi için önemli bir veri. Açıkçası ben enflasyon yine yüksek gelebilir diye düşündüğüm için, belki 100 baz puanlı... Devamı »

  • 31.12.2020
    09:25

    Nihayet çok zor bir yılı tamamlayıp, bugün yeni bir yıla başlayacağız. Gerçekten de artık hayret etmeyi bile bıraktığımız olaylarla dolu bir yıl yaşadık. Sadece ülkemiz değil, tüm dünya için yaşamadığımız bir tek dünya dışı varlıklarla tanışma kaldı sanı... Devamı »

  • 30.12.2020
    09:47

    BIST dünkü yükselişi ile rekorlarını yine kırdı ve uzun süredir dikkat çektiğim ara kademe direnci olan 1.460 seviyesine ulaştı. Yeni yıla girmeden kısmi bir banka hisseleri yükselişi ile 1.476 - 1.500 dirençlerini görüp, rekorlarını yenileyebilir. ... Devamı »

  • 29.12.2020
    09:52

    Ülkemiz ve dünya genelinde pandeminin tehlikeli boyutta artışının sürmesine rağmen, BİST ve dünya borsa iştahı sürüyor. Hatta pandemi nedeniyle, ülkeler şirketlerini ve sektörleri yaşatabilmek, ayakta tutabilmek için yeni yeni ekonomik destek-kurtarma p... Devamı »