Final Günündeyiz!

31.12.2020 09:25
  •  A 

Nihayet çok zor bir yılı tamamlayıp, bugün yeni bir yıla başlayacağız. Gerçekten de artık hayret etmeyi bile bıraktığımız olaylarla dolu bir yıl yaşadık. Sadece ülkemiz değil, tüm dünya için yaşamadığımız bir tek dünya dışı varlıklarla tanışma kaldı sanırım. Ama çok umutlanmamak lazım. Dünyayı insan eliyle getirdiğimiz durum nedeniyle, küresel ısınma yansımaları, kuraklık, nüfusun su peşinde dünya üzerinde yerleşim değiştirmesi ve tabi bu nedenle de çok sayıda savaşlar, örneğini yaşadığımız salgınlar önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız sorunlar olarak devam edecek gibi duruyor. 

Neyse, zaten yaşanacak sıkıntılar gerçekleştikçe kaçışımız yok. O nedenle şimdiden daha fazla kendimizi kasmayalım. Yılı sağlık, iş, ekonomi, ticaret manasında çok sıkıntılı yaşadık. Ama pandeminin yarattığı likidite bolluğu nedeniyle ise, dünya genelinde borsa rekorları kırılan bir yıl oldu. BIST enflasyon, faiz ve döviz kurlarının hareketleri yüzünden belki dış dünyadaki faizsiz ve bol likidite bolluğuna birebir döviz bazında katılamadı. Ama TL bazında endeks olarak rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Tabii hisse bazlı hareketlerde ise, Dolar'la bile baksak inanılmaz rekor fiyatların yaşandığı çok sayıda hissemiz var.

Bugün yılın son gününde yeni bir rekor daha denenecektir. Yabancılar da tam olmadığı için, yerli spekülatör ve manipülatörlerin eli daha rahat. Kısacası bankaların da etkisi ile yeni bir BIST TL rekoruna hazır olun derim.

S-400 Çalışma Grubu kuruldu!
              Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu, S-400 konusunda sorunları çözmek için çalışma grubu kuruldu ve çalışmaya başladık diye açıklamada bulundu. Dün de belirttiğim gibi, S-400, AİHM kararları ve Yunanistan ile sorunlar konusunda yakın vadeli kriz ya da çözümler piyasayı bir anda terse çevirebileceği gibi, iyileşme hızını daha da arttırabilir. Uzlaşı duymamız halinde kurlardaki satış baskısı, DTH'larda çözülme, dış fon girişleri, borsa yabancı payının artması, faizlerde belki son bir artış sonrası yeniden düşüş başlaması, ana endeks hisselerinin devreye girmesini konuşmaya başlarız.

Bir türlü kendimi tutamıyorum. Bari yılın şu son günü iki satırla sözümü bağlayayım diyordum. Yine daldan dala yazmaya başladım. Burada keseyim. Yoksa yine çok uzayacak.

Yukarıda saydığım sorunları da aşma gücümüzün yüksek olduğunu, Türkiye'nin stratejik önemi nedeniyle vazgeçilemeyecek bir ülke olduğunu düşündüğümden, arada kriz nedeni olacak gelişmeleri belki yaşayacağız ama sonra her birini çözeceğimiz beklentisindeyim. Bu nedenle BIST 2021 yılında da TL bazlı çok sayıda rekor kıracak diye bekliyorum. Bireysel hisselerde yine çok büyük pozitif ayrışmalar yaşanacak. Bu sektörleri zaten yazılarımda çok kez tekrarladım.

Yeter ki, doğa bizi telafi edilmeyecek sorunlarla karşılaştırmasın. Diğer sorunları bir şekilde çözmenin yolunu buluruz. Bugün de yükseliş beklentisindeyim. Umarım çok sayıda açık öngörümü yılın bu son gününde gerçekleşme ile kapatırım.

Hepinize tüm sevdiklerinizle başta sağlık olmak üzere, gönlünüzden ne geçiyorsa onları yaşayacağınız çok güzel bir yeni yıl dilerim. Tabii bol para da bu dileklerimin arasında:)

Mutlu seneler.

NOT: 11:30'da Ekotürk tv. skype bağlantım olacak. Sevgili Murat Tufan ile, yılın son Paratoner Programında gündemi, biten ve başlayacak yılı değerlendireceğiz. Bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.12.2020
    09:47

    BIST dünkü yükselişi ile rekorlarını yine kırdı ve uzun süredir dikkat çektiğim ara kademe direnci olan 1.460 seviyesine ulaştı. Yeni yıla girmeden kısmi bir banka hisseleri yükselişi ile 1.476 - 1.500 dirençlerini görüp, rekorlarını yenileyebilir. ... Devamı »

  • 29.12.2020
    09:52

    Ülkemiz ve dünya genelinde pandeminin tehlikeli boyutta artışının sürmesine rağmen, BİST ve dünya borsa iştahı sürüyor. Hatta pandemi nedeniyle, ülkeler şirketlerini ve sektörleri yaşatabilmek, ayakta tutabilmek için yeni yeni ekonomik destek-kurtarma p... Devamı »

  • 28.12.2020
    09:37

    Trump paketi onaylamış. ABD dowj. yükselişle tepki verdi. Genel pozitif ama beklenti bitti realizasyonunu da peşinden getirebilir. İngiltere ile her an bir serbest ticaret anlaşması yapmamız bekleniyor. Olumlu bir gelişme yaratır. Bu gelişme AB'nin de Türkiye'ye bakışını olumlu... Devamı »

  • 25.12.2020
    09:22

    Bugün dış piyasalar Christmas tatilinde. Yani BIST'de biz bizeyiz. O nedenle nasılsa yabancı satamaz, ya da alamaz diye yabancı ağırlıklı hisselerde spekülatif hareketlerin olması da mümkün. Dün TCMB beklentilerin de üzerinde kararlı duruşunu gösterdi ve p... Devamı »

  • 24.12.2020
    09:37

    Trump Savunma Yetkilendirme Yasasını Veto Etti! Zaten öncesinde bunu yapacağını söyleyen Trump, sözünü tuttu. Savunma bütçesine 740 Milyar Dolar ayıran yasayı bu rakamı yetersiz bularak veto etti. Yasanın içeriğinde Türkiye'ye yapt... Devamı »