Borsa İştahı Sürüyor!

29.12.2020 09:52
  •  A 

Ülkemiz ve dünya genelinde pandeminin tehlikeli boyutta artışının sürmesine rağmen, BİST ve dünya borsa iştahı sürüyor. Hatta pandemi nedeniyle, ülkeler şirketlerini ve sektörleri yaşatabilmek, ayakta tutabilmek için yeni yeni ekonomik destek-kurtarma paketlerine de devamlı yenilerini eklemek zorunda kalıyorlar. Aslında pandemi ülkelerin ekonomilerine çok ciddi hasar veriyor.

Ama dediğimiz gibi, yeni yeni açıklanan likidite içeren paketler nedeniyle, bol olan ve daha da bollaşan likidite borsalardan en azından şimdilik vazgeçmeyecek gibi duruyor.

ABD'de Trump'ın veto ettiği Savunma Bütçesi Yasası yeniden 2/3 oranının üzerinde bir oyla geçti. Ayrıca, son teşvik paketinde bireylere yapılacak nakit desteğin de 2.000 Dolar seviyesine yükseltileceği anlaşılıyor. İşte tüm bunlar dünya genelindeki borsa iştahının sürmesine neden oluyor.

BIST için de durum benzerlik içeriyor. Bizdeki dünyadan ayrışan aslında çok önemli bir fark var. Bizdeki risk iştahı da yüksek ama, bizde faizler ve enflasyon dünyanın tersine çok yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Ama önceki ekonomi yönetiminin piyasanın güvenini çok sarsarak bozduğu piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ile sorunların farkında olunduğu ve gereken neyse onun yapılacağının kararlı şekilde gösterilmesi nedeniyle, eski ekonomi yönetimi nedeniyle piyasalardan çıkan, kaçan paralar yeniden geri dönmeye başlıyor. Dış piyasalar açıldıktan sonra yabancı fon girişlerinin daha da artması bekleniyor. 

Ama ne ilginçtir ki, yabancı girdiği ve faiz sayesinde dövize ilgisinin düştüğü ortamda, hane halkımızın ve kurumların DTH'lara ilgisi yine de artarak devam ediyor. Ülke içi tasarrufların % 55'ini geçen bir oran DTH'llarda toplanmış durumda. Döviz yükselirken bu elinde DTH tutanların paralarını koruyordu ama düşen kurda zarar riskleri yaratıyor. Bakalım nasıl bir güven mekanizması kurulacak ve ondan sonra DTH'larda da çözülme göreceğiz?

İngiltere İle Serbest Ticaret Anlaşması İmzalanıyor!
              Bugün Avrupa'dan tamemen ayrılmak üzere olan İngiltere, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalıyor. Bizim açımızdan çok önemli bir gelişme diyebilirim. AB ve ABD'nin de bakışında mecburi yumuşamalara neden olacak bir rekabeti yaratması açısından olumlu bir imza olacaktır. 

İşte bu ortamda BIST'in hisse bazında yükselişi sürecektir düye düşünüyorum. Ama artan kredi maliyetleri nedeniyle bankalar açısında pek olumlu olmadığı açısından bankalar yine yükselişe yeterince katılamayacak gibi duruyorlar. Bu nedenle endeks olarak değil de sektör ve hisse bazındaki ayrışmalara odaklanın derim. Gördüğünüz gibi, destek-direnç tablomuzda bir süredir dikkat çektiğimiz hisselerdeki teknik formasyonlar bozulmadan aynı hisselere olan ilginin alımlarının sürdüğünü görüyoruz. Bir süre daha bu durum sürecek. Ne zaman yabancı fon girişleri artarsa, o zaman bu alımlar yabancıların desteği ile bankaları da yukarı çekmeye başlayabilir.

Bu süreçte özellikle Destek-Direnç Tablomuzdaki hisse paylaşımlarını çok dikkatli takip etmenizi yararlı görüyorum. Sadece mevcut günü değil, önceki günlerde yapılan paylaşımların devam hareketleri açısından önemli olduğunu belirtmek isterim. BIST için burada seviye yazmıyorum. Zaten yazılarımızdan ve teknik paylaşımlarımızdan biliyorsunuz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.12.2020
    09:37

    Trump paketi onaylamış. ABD dowj. yükselişle tepki verdi. Genel pozitif ama beklenti bitti realizasyonunu da peşinden getirebilir. İngiltere ile her an bir serbest ticaret anlaşması yapmamız bekleniyor. Olumlu bir gelişme yaratır. Bu gelişme AB'nin de Türkiye'ye bakışını olumlu... Devamı »

  • 25.12.2020
    09:22

    Bugün dış piyasalar Christmas tatilinde. Yani BIST'de biz bizeyiz. O nedenle nasılsa yabancı satamaz, ya da alamaz diye yabancı ağırlıklı hisselerde spekülatif hareketlerin olması da mümkün. Dün TCMB beklentilerin de üzerinde kararlı duruşunu gösterdi ve p... Devamı »

  • 24.12.2020
    09:37

    Trump Savunma Yetkilendirme Yasasını Veto Etti! Zaten öncesinde bunu yapacağını söyleyen Trump, sözünü tuttu. Savunma bütçesine 740 Milyar Dolar ayıran yasayı bu rakamı yetersiz bularak veto etti. Yasanın içeriğinde Türkiye'ye yapt... Devamı »

  • 23.12.2020
    09:18

    BIST'in gördüğü, görüp döndüğü, çıkıp kar satışlarının geldiği seviyelere ve bir de destek-direnç paylaşımlarımdaki seviyelere bakarsanız, tekniklerin nasıl da sıkıştığını, işlemlerin nasıl da tekniklere uygun gerçekleştiğini göre... Devamı »

  • 22.12.2020
    09:35

    Dünya borsaları ve BIST dün mutasyona uğrayan yeni virüs korkusu ile kar satışları yaşadı. DSÖ'den gelen aşının mutasyona uğramış virüs için de etkili olduğu yönünde açıklamalar ve ABD'de yeni teşvik paketinin onaylanması sonrasında kısmi alım... Devamı »