Ülkemiz ve dünya genelinde pandeminin tehlikeli boyutta artışının sürmesine rağmen, BİST ve dünya borsa iştahı sürüyor. Hatta pandemi nedeniyle, ülkeler şirketlerini ve sektörleri yaşatabilmek, ayakta tutabilmek için yeni yeni ekonomik destek-kurtarma paketlerine de devamlı yenilerini eklemek zorunda kalıyorlar. Aslında pandemi ülkelerin ekonomilerine çok ciddi hasar veriyor.
Ama dediğimiz gibi, yeni yeni açıklanan likidite içeren paketler nedeniyle, bol olan ve daha da bollaşan likidite borsalardan en azından şimdilik vazgeçmeyecek gibi duruyor.
ABD'de Trump'ın veto ettiği Savunma Bütçesi Yasası yeniden 2/3 oranının üzerinde bir oyla geçti. Ayrıca, son teşvik paketinde bireylere yapılacak nakit desteğin de 2.000 Dolar seviyesine yükseltileceği anlaşılıyor. İşte tüm bunlar dünya genelindeki borsa iştahının sürmesine neden oluyor.
BIST için de durum benzerlik içeriyor. Bizdeki dünyadan ayrışan aslında çok önemli bir fark var. Bizdeki risk iştahı da yüksek ama, bizde faizler ve enflasyon dünyanın tersine çok yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Ama önceki ekonomi yönetiminin piyasanın güvenini çok sarsarak bozduğu piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ile sorunların farkında olunduğu ve gereken neyse onun yapılacağının kararlı şekilde gösterilmesi nedeniyle, eski ekonomi yönetimi nedeniyle piyasalardan çıkan, kaçan paralar yeniden geri dönmeye başlıyor. Dış piyasalar açıldıktan sonra yabancı fon girişlerinin daha da artması bekleniyor.
Ama ne ilginçtir ki, yabancı girdiği ve faiz sayesinde dövize ilgisinin düştüğü ortamda, hane halkımızın ve kurumların DTH'lara ilgisi yine de artarak devam ediyor. Ülke içi tasarrufların % 55'ini geçen bir oran DTH'llarda toplanmış durumda. Döviz yükselirken bu elinde DTH tutanların paralarını koruyordu ama düşen kurda zarar riskleri yaratıyor. Bakalım nasıl bir güven mekanizması kurulacak ve ondan sonra DTH'larda da çözülme göreceğiz?
İngiltere İle Serbest Ticaret Anlaşması İmzalanıyor!
Bugün Avrupa'dan tamemen ayrılmak üzere olan İngiltere, Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalıyor. Bizim açımızdan çok önemli bir gelişme diyebilirim. AB ve ABD'nin de bakışında mecburi yumuşamalara neden olacak bir rekabeti yaratması açısından olumlu bir imza olacaktır.
İşte bu ortamda BIST'in hisse bazında yükselişi sürecektir düye düşünüyorum. Ama artan kredi maliyetleri nedeniyle bankalar açısında pek olumlu olmadığı açısından bankalar yine yükselişe yeterince katılamayacak gibi duruyorlar. Bu nedenle endeks olarak değil de sektör ve hisse bazındaki ayrışmalara odaklanın derim. Gördüğünüz gibi, destek-direnç tablomuzda bir süredir dikkat çektiğimiz hisselerdeki teknik formasyonlar bozulmadan aynı hisselere olan ilginin alımlarının sürdüğünü görüyoruz. Bir süre daha bu durum sürecek. Ne zaman yabancı fon girişleri artarsa, o zaman bu alımlar yabancıların desteği ile bankaları da yukarı çekmeye başlayabilir.
Bu süreçte özellikle Destek-Direnç Tablomuzdaki hisse paylaşımlarını çok dikkatli takip etmenizi yararlı görüyorum. Sadece mevcut günü değil, önceki günlerde yapılan paylaşımların devam hareketleri açısından önemli olduğunu belirtmek isterim. BIST için burada seviye yazmıyorum. Zaten yazılarımızdan ve teknik paylaşımlarımızdan biliyorsunuz.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_