BIST Yönünü Arıyor!

23.12.2020 09:18
  •  A 

BIST'in gördüğü, görüp döndüğü, çıkıp kar satışlarının geldiği seviyelere ve bir de destek-direnç paylaşımlarımdaki seviyelere bakarsanız, tekniklerin nasıl da sıkıştığını, işlemlerin nasıl da tekniklere uygun gerçekleştiğini görebilirsiniz. Tabi bir de, BIST'in yukarı mı aşağı mı kararsızlığını görürsünüz. 1.410 çok önemli bir direnç seviyesi. Kırsa 1.440 - 1.460 ve 1.500 diye hızlanan bir yükselişi göreceğiz ve muhtemelen de bu esnada açık banka öngörülerimiz dahil, birçok açık öngörümüz gerçekleşme ile kapanmış olacak. 

Bu olacaksa biran önce olsa da, açık öngörülerimiz biraz daha azalsın. Muhtemelen yarınki TCMB faiz kararını bekliyor piyasa. Olası faiz kararı çıkarsa, oranına göre tepki verecek. Yok pas geçilirse, o zaman da kar satışları yaşanacak. Ama dünyada bu kadar para bolluğu ve borsa iştahı varken, paranın yine de borsalardan uzun soluklu uzaklaşmasını beklemiyorum. O nedenle olası düşüşler kısa mesafeli ve soluklu olur. Sonra yeniden alımlara başlarlar. Şu an için BIST'in olası düşüş destekleri 1.391 - 1.384 - 1.371 - 1.366 - 1.359 ve 1.342 seviyelerinde bulunuyor. En alttaki 1.342 seviyesine kadar yaşanacak düzeltmelerin hepsi çok sağlıklı olur.

Bizim için faizden de önemli diğer iki konu da, yapısal reformlar ve özellikle ABD ile ilişkilerin akıbeti! Eğer ABD ile ilişkiler kötüye gidecek olursa, bu piyasaları çok ciddi şekilde sarsar ve olumsuz etkiler. Kurlarda hızlı yükseliş, borsada düşüş yaşanır. Düşünün boyutu da daha yüksek olur. Hele ki, bol bol kredi dağıtmış olan bankaların kredi geri dönüşleri böyle bir gelişme halinde ciddi geri dönüş sorunu yaşar. Ki, Fitch de 2021 için bankalarımızın varlık kalitesinde bozulmalar bekliyor.

İşte ABD ile çok gergin ve ekstra yaptırımlı günlere girecek olursak, o zaman tavan tavan giden birçok hissede tam tersi ciddi düşüşler, kar satışları görürüz. O nedenle şu an her gün tavanlayanları artık kendi haline bıraktı. Kimde varsa o kazansın demekle yetiniyoruz. 

Hala yabancı alımlarında ciddi artışlar yok. İki hafta evvel % 51.70 gören yabancı takası yine % 50 altına inmiş durumda. DTH'larındaki artış halen sürüyor. Tüm bunlar yüzünden gönlümde yatan BIST'in düzeltmeler yapması ve bu düzeltmelerin en azından 3 gün sürmesi, bu üç günü hep düşerek değil, düşüp düştüğü seviyelerde yatay durması da yeter. Bu şekilde seyir izlemesi teknik olarak benim için çok daha sağlıklı olurdu. Çünkü o zaman düzeltmelerde daha rahat alım öngörüsü yapılabiliyor. Yoksa, hep yükselen borsada yaptığınız alımlar zirve fiyatlarda oluyor. Yani en ufak bir geri dönüşte maliyetli yakalanma riski çok yüksek oluyor. Sakin durmamın nedeni bu risk işte.

Neyse, sonuçta teknik seviyeleri devamlı tekraraldığımız için biliyorsunuz. Hangi yöne kırarsa, devamındaki olası seviyeler yeni hedefler olacaktır. Ama bu arada devamlı söylediğim ve söylediğim gibi gerçekleşen hisse bazlı pozitif ayrışmalar her şekilde yaşanmaya devam edecektir. Bu nedenle hisse bazlı teknikleri iyi takip etmeyi ihmal etmeyiniz.

Trump Teşvik Paketine Onay Vermeyebilir!
              Trump anlaştılar, onaylandı dediğimiz 900 Milyar Dolar'lık teşvik paketi için bir takım şartlar koştu. Trump'ın yardımların 600$ değil, 2.000$ olması gerekir itirazı nedeniyle, Trump gider ayak bir video paylaşımı ile paketi onaylamayacağını ima eden paylaşım yaptı. ABD borsalarında satış getiren bu video nedeniyle, BIST de güne kısmi satışlarla başlayabilir. Devamı için ise dikkat çektiğim teknik seviyeleri referans alabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.12.2020
    09:35

    Dünya borsaları ve BIST dün mutasyona uğrayan yeni virüs korkusu ile kar satışları yaşadı. DSÖ'den gelen aşının mutasyona uğramış virüs için de etkili olduğu yönünde açıklamalar ve ABD'de yeni teşvik paketinin onaylanması sonrasında kısmi alım... Devamı »

  • 21.12.2020
    09:42

    O kadar çok gelişme var ki, hangisini dikkate almalıyız insanın kafası karışıyor. Bana göre en önemlisini sona bırakıp, bazı önemli gelişmeleri paylaşıyorum. 24 Aralık'ta TCMB faiz kararı açıklanacak. Ben 150 baz puanlık bir faiz artışı olmasını, ya da her şekild... Devamı »

  • 18.12.2020
    08:57

    BIST tekniklerine bakınca tam bıçak sırtı görüntüler var. BIST 1.410 seviyesini kıracak olursa, 1.440 - 1.460 ve 1.500 seviyelerine doğru alımlar hızlanabilir. Ama 1.384 seviyesi aşağı yönlü kırılacak olursa, bu takdirde de 1.371 - 1.366 - 1.360 - 1.351 ve 1.342 deste... Devamı »

  • 17.12.2020
    09:35

    Dün kar satışları geldi. Bu gayet doğaldır. 1.385 - 1.371 ve 1.342 kademeli desteklerimiz mevcut. 1.342'nin altına gelmediği takdirde yeniden özellikle hisse bazlı ayrışmalarla alımların sürdüğünü görebiliriz. 1.410 direnci üzerine çıkabilirsek, oza... Devamı »

  • 16.12.2020
    09:26

    Pozitif ama daha ziyade hisse bazlı ayrışma beklentilerine sahibim. Tekniklerde gördüğüm bu. BIST'in genele yayılarak hızlanması için bugün TCMB başkanı Naci Ağbal'ın açıklamaları çok önemli olacaktır. Eğer bu ayki toplantıda da faiz artışı y&oum... Devamı »