Yabancılar Christmas Tatilinde!

25.12.2020 09:22
  •  A 

Bugün dış piyasalar Christmas tatilinde. Yani BIST'de biz bizeyiz. O nedenle nasılsa yabancı satamaz, ya da alamaz diye yabancı ağırlıklı hisselerde spekülatif hareketlerin olması da mümkün. 

Dün TCMB beklentilerin de üzerinde kararlı duruşunu gösterdi ve politika faizini % 17'ye çıkarttı. Doğru bir karar olarak, TCMB'nın ya son faiz artış kararıdır, ya da bundan sonra en fazla yaparsa geriye belki bir kerelik daha 100 puanlık bir faiz artışı olursa olur. Sonrasında enflasyonun düştüğü görülürse, bir süre sonra yeniden faiz indirimleri başlar. Ama şimdilik zamanı var. Enflasyonun düştüğünü, kurların durulduğunu, 234 Milyar Dolar'ı geçen DTH'larda çözülme başladığını görmemiz lazım. Tabii özellikle hukuk alanında yapılması gerekenlerin yapılması da önemlidir.

Geçen hafta yabancı 1 Milyar Dolar tahvil, 234 Milyon Dolar da hisse seneti almış. Yeni yılda bu alımlarının TCMB faiz kararı sonrası daha da artmasını bekliyorum.

BIST teknik olarak TL bazlı yeni rekorlarını tazeliyor. Ama bundan sonra Dolar bazlı bakarak yeni yükseliş seviyelerinin neresi olacağını yabancı gözü ile anlamaya çalışabiliriz. Bunun için Destek-Direnç tablosunda BIST($ Bazlı) yazıp filtre yapınca, olası dolar tekniklerini görürsünüz. Bu kur seviyelerini güncel kur ile çarpınca TL endeks seviyesi çıkar.

Ama teknik olarak her an, her seviyeden kar satışları gelebilir. Lakin bu realziasyonlar seans için de yaşanıp bitebilir. Sonra yeniden yükselişle kapatabiliriz. Burası Dolar bazında çok düşük. O nedenle AB ve ABD sorunlarımızı aştıkça, kendi içimizde TCMB sonrası yapısal reform kararlarımızı inandırıcı şekilde uyguladıkça yabancı alımları ile BIST üst dirençlere doğru hızlanabilir. Beklentim de bu. Ama AİHM(Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi)'nin kararlarını tanımıyoruz diyerek, hukuk reformu yapacağız sözleri AB ve ABD açısından inandırıcı gelmeyebilir. Bu yüzden de beklediğimiz ilgi sınırlı kalır. Bu detayların hepsi olası beklentilerimizi şekillendirecektir. Ben 2021'de mevcut 1.420'li seviyelerin çok üstünde TL rekorları kırılmasını bekliyorum. Ama gönlümde yatan, arada teknik bir düzeltme yaşamasıdır. 1.371 - 1.342 seviyelerine doğru, hatta biraz daha altına inen bir BIST olsa, çok daha iyi alım fırsatları yaratacaktır. Yoksa düşmeden yükselen BIST halinde, bu takdirde yabancının alımlarını izlemekle yetinebiliriz. Yani zirvelerden almaya cesaret edemeyeceğimiz için, yeni alımlarda ürkek kalırız.

Neyse, böyle bir ortamda BIST yön bulacak. 1.410 üstünde kalması, ya da 1.401 altına inmesi halinde olası alt ve üst teknik kademeleri Destek-Direnç Tablosunda detaylı şekilde görebilirsiniz.

Ama hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine aynı hızla devam edecektir. Dikat ederseniz BIST sınırlı hareket ederken, biz çok sayıda ciddi getirili öngörü kapanışları yapıyoruz. Bu arada bir uyarı yapmak İstiyorum! Öngörülerimi teknik yapıyorum. O nedenle teknik gereği olarak zarar kes girdiysem, bu seviye görülünce zararla öngörüyü gödüğüm zaman kapatırım demektir. Yani her öngörü kar ile sonuçlanmaz. Her düşen öngörüde durulmaz. Alırken, gerektiğinde zararı göze almadan borsada işlem yapılmaz. Sonra benim kapattığımı, sizler kapatmaz taşırsanız. Ekstra düşüşlerinde şu öngörünüzü aldık ama hala şukadar zarardayız demeyin. Çünkü borsada işlemin iki yönü de vardır. Yükselirken nasıl ki, teknikleri uyguluyorsanız, düşerken de uygulamayı bilmeniz lazım. Genelde zarar kes girmem. Hisslerime güvenirim. Ama bilançosu kötü iken tekniğine göre öngörü verdiğim hisselerde ise, teknik ne gerektiriyorsa ona uyar, zarar kes girer, görürse de zararla kapatırım. O da gerçekleşmelerimizin nazarlığı olsun derim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç içinde iyi bir hafta sonu dilerim.

Christmas kutlayan tüm üyelerimize sağlıklı, mutlu, kazançlı nice güzelliklerle dolu bir yıl diler, Christmas'larını kutlarım. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.12.2020
    09:37

    Trump Savunma Yetkilendirme Yasasını Veto Etti! Zaten öncesinde bunu yapacağını söyleyen Trump, sözünü tuttu. Savunma bütçesine 740 Milyar Dolar ayıran yasayı bu rakamı yetersiz bularak veto etti. Yasanın içeriğinde Türkiye'ye yapt... Devamı »

  • 23.12.2020
    09:18

    BIST'in gördüğü, görüp döndüğü, çıkıp kar satışlarının geldiği seviyelere ve bir de destek-direnç paylaşımlarımdaki seviyelere bakarsanız, tekniklerin nasıl da sıkıştığını, işlemlerin nasıl da tekniklere uygun gerçekleştiğini göre... Devamı »

  • 22.12.2020
    09:35

    Dünya borsaları ve BIST dün mutasyona uğrayan yeni virüs korkusu ile kar satışları yaşadı. DSÖ'den gelen aşının mutasyona uğramış virüs için de etkili olduğu yönünde açıklamalar ve ABD'de yeni teşvik paketinin onaylanması sonrasında kısmi alım... Devamı »

  • 21.12.2020
    09:42

    O kadar çok gelişme var ki, hangisini dikkate almalıyız insanın kafası karışıyor. Bana göre en önemlisini sona bırakıp, bazı önemli gelişmeleri paylaşıyorum. 24 Aralık'ta TCMB faiz kararı açıklanacak. Ben 150 baz puanlık bir faiz artışı olmasını, ya da her şekild... Devamı »

  • 18.12.2020
    08:57

    BIST tekniklerine bakınca tam bıçak sırtı görüntüler var. BIST 1.410 seviyesini kıracak olursa, 1.440 - 1.460 ve 1.500 seviyelerine doğru alımlar hızlanabilir. Ama 1.384 seviyesi aşağı yönlü kırılacak olursa, bu takdirde de 1.371 - 1.366 - 1.360 - 1.351 ve 1.342 deste... Devamı »