1.401 seviyelerinden beri bir kar satışı riski olduğunu ara ara yazıyorum. Lakin teknikleri göz ardı etmemek gerekiyor. ''BIST Yönünü Arıyor!'' başlıklı 23 Aralık tarihli yazımı okursanız, 1.410 seviyesinin çok önemli bir direnç olduğunu, kırarsa aradaki kademelerle 1.500'e doğru bir yükseliş görülebileceğini yazmıştım. Bu esnada çok sayıda ekstra pozitif ayrışmaların da olacağını yazmıştım. Tam da böyle oldu. Arada yükselişe verdiğimiz yeni öngörülerle eşlik ettik. Gerçekleşme kapanışlarını da görüyorsunuz.
''Rekorlarla Yeni Yıla Girmek Üzereyiz!'' başlıklı 30 Aralık tarihli yazımda da olası teknik görüntülere göre yine 1.500'e denk gelen yükseliş ihtimaline dikkat çekmiştim. Ama aynı zamanda var olan önemli risklerimize de dikkat çekmiştim. BIST yükseliş yönündeki tekniklere uydu ve 1.500 seviyesini dün gördük.
Peki neden düşmeden yükselen bir BIST görüyoruz? Bunu da devamlı yazdık. Sonuçta Dolar bazında 500 Dolar görmüş olan BİST, şu an bile 200 $ düzeyine ancak erişmiş durumda. Yani aşırı bir yükseliş olmuş değil. TL bazlı rekorlar kırıyor olmamız bizi yanıltmamalı.
Sadece Dolar bazında ucuz olduğumuz için mi bu yükseliş yaşanıyor? Tabi ki bu nedenle olmadığını çok kez yazdık. En önemli nedenlerden birisi TCMB enflasyon-faiz politikasıydı! Uzun süredir bu konuda yapılan bana göre yanlış bir ısrar nedeniyle, hem rezervleri kaybettik, hem de düşük tutulan faiz nedeniyle devamlı yükselen bir kur krizine maruz kalmıştık. Değişen TCMB ve ekonomi yönetimi sonrasında, özellikle TCMB'nın kararlı fiyat istikrarı hamleleri, negatif faiz görüntüsünü tersine çevirdi. Böyle olunca yabancı açısından da kur riski ciddi şekilde ortadan kalkmış oldu. Bunun yarattığı etkinin BIST'de alım getireceğini yazıyorduk. İşte tam da bu oldu. Yani TCMB'nın faiz kararları BIST'in kısmen rahatlamasına neden oldu.
BIST'in bu şekilde pozitif gelişme göstermesinin yukarıda yazdığım olumlu nedenlerinin başında gelen bir gelişme daha var! O da pandemi sürecinde yaklaşık 700 Bin yeni yatırımcının piyasaya dahil olması oldu. Bu çok ciddi bir yatırımcı artışıdır. Yeni yatırımcı girişleri ciddi oranda yaşanan yabancı satışlarının karşılanmasını sağladı ve olası düşüşleri engellemiş oldu.
Ama riskimiz sadece TCMB'nın hatalı faiz-rezerv politikası değildi biliyorsunuz. ABD yaptırım riski, Yunanistan ile bölgesel sorunlar ve AİHM kararları gibi çok önemli risklerimiz de halen önemini koruyor. Pandeminin riskleri ise tüm dünya için zaten sürüyor. Ama onu dengelemek için açılan ekonomik destek-teşvik-kurtarma paketleri borsaların hedef olmasına neden oluyor.
Şimdi daha da yükselebilmek için yeni gelişmelere ihtiyacımız var. Yapısal reformlar olarak adlandırılan, başta hukuk reformu olmak üzere, kamu harcama reformu, maliye politikaları, demokrasi, güçler ayrılığı, adil yargı, eğitim, üretim ve istihdam reformları hiç gecikmeden yapılması gerekenler olarak sırasını bekliyor. Eğer bu alanlarda hızlı davranırsak, BIST için çok daha yüksek rekorları görme imkanımız var.
Ama ABD yaptırım riski, AİHM kararları, Yunanistan ile olası riskler, her an piyasalarımızı bozma gücü olan belirsizliklerimiz. Bunları da unutma riskimiz yok. Lakin bu riskler var diye, teknik olarak yükseliş yönüne işaret eden BIST'in yükselişlerine katılmamak da olmazdı. Yoksa çok ciddi getirileri kaçırmış olurduk. Gerçekleşmelerden ciddi getirilerin elde elde edildiğini görüyorsunuz.
Kısacası yazının başlığına dönecek olursak, evet BIST için bulunduğumuz seviyelerde kar realizasyonu riski çok artmış durumdadır. Ama belirsizlik içeren yukarıda dikkat çektiğim risklerde uzlaşma sağlanması halinde ise, bir anda tablo olumlu yönde destek bulur. O zaman yeni bir alım dalgası daha görebiliriz. Bu nedenle kar satışı gelmeli diye düşünüp, tamamen BIST'den uzak durmak, ful nakit olmak da doğru karar olmaz. Ama artık gelmiş olduğumuz seviyeler nedeniyle, olası risklerimizde bir gelişme duyana kadar % 50 nakit varlık korunabilir.
Ya da BIST'de teknik realizasyon riski netleşince % 50 nakite dönmek de tercih edilebilir. Bu bir risk yönetimi kararıdır. Ben teknik olarak BIST'in şuan için 1.484 seviyesini görmesi halinde parabolic göstergesi olarak satış yönünde sinyal oluşacağını düşünüyorum. Eğer bu olursa, o zaman % 50 ve üstünde nakite dönmek tercih edilebilir. Hatta bu yönde karar almak teknik olarak doğru olur görüşündeyim. Kısacası benim için ağırlıklı kar satışı yapıp, nakit ağırlıklı pozisyona dönmenin teknik kriteri bugün için 1.484 seviyesidir diyorum! Her gün için yükselecek olan bu seviyeyi dikkatle takip etmenizde yarar görüyorum. Ama bu esnada hisse bazlı ayrışmalar yine yaşanacaktır. Lakin, 1.484 görülürse, o zaman hisselerin bazılarında pozitif ayrışmalar görülmeye devam etse de, genelinde negtaif baskılar artacaktır görüşündeyim. Yani o zaman genel bir portföy boşaltımı da tedbirli bir karar olabilir. Çünkü devamında teknik bir düzeltme yaşanması güçlü bir ihtimal olur.
Gördüğünüz gibi, kar satışını zaten 1.400 seviyelerinden beri bekleyen bir piyasa var. Ama bu kar satışları bazen bir günlük satışlarla, bazen de seans içinde yaşanan kar satışları ile karşılanıyor. Bu durum tersine dönmeden aşırı korkmak doğru olmaz.
Bu arada olası kar satışlarıyla piyasanın tümden ve kalıcı bozulmasını beklemiyorum. Sadece teknik bir düzeltme olmasını bekliyorum. Sağlıklı olanı da budur zaten. Keşke gecikmeden olsa. Ama ne zaman olacak bunu gelişmeler gösterecek.
Sözü bağlarken ABD'de dün yaşanan yaklaşık % 2'ye varan satışların etkisi ile BIST'de de bugün kar satışlarının geldiğini görebiliriz. Bulunduğumuz seviyeler her an kar satış riski yaratıyor. Mümkün olduğunca açık öngörülerimizin gerçekleşme kapanışlarını yapmakla yetinmek düşüncesindeyim. Ama arada tekniklerine göre yine de tek tük yeni öngörüm olabilir.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
NOT: Seans öncesi grafiklerine göre 1.470 olan parabolicin sata dönme seviyesi seans grafiklerinde 1.484 olarak güncellenmiştir! Bu nedenle yazıdaki tüm 1.470 seviye uyarıları 1.484 olarak revize edilmiştir! Lütfen 1.484 seviyesini dikkate alınız. Ki, az önce gördü ve parabolic satış sinyali vermiş oldu. Yeniden alım yönüne dönmesi için 1.508 görülmesi gerekiyor.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_