ABD'de Kongre Binası Basıldı. Dow Yeni Rekor Kırdı!

07.01.2021 09:24
  •  A 

Dün Trump'ın çağrısı ile sokağa çıkan Trump yanlıları Kongre Binasını bastı. Çatışmalar yaşandı. Ölenler oldu. ABD tarihinde çok ciddi bir siyasi gerilim yaşandı. Dışişleri Bakanlığımızdan ABD'de taraflara itidal çağrısında bulunduk. Şaka gibi olay. Bizim için ABD ve AB'den gelen çağrılar, bu sefer dünyanın demokrasi beşiği dedikleri ülkeye yapıldı. NATO'dan şok edici görüntüler açıklaması var. Velhasıl Trump giderken de yapacağını yaptı. 

Trump'ın yarattığı bu durumu kendi başkan yardımcısı Pence bile onaylamadı. Bakalım bunun Trump'a ne gibi faturası çıkacak göreceğiz. Ama bir fatura çıkacaktır. Süresinden evvel azledilerek görevden alınabileceği gibi, sonrasında da ciddi bir hukuki sorun yaşayabilir. 

Ama ABD'de bunlar yaşanırken borsalarında ise yeni rekorlar kırılıyordu! Tarihinde ilk kez yaşanan bir olaydan borsaları hiç etkilenmedi. Bizde benzer karışıklıklar yaşandığında borsanın sert düşüşlerini hatırlıyorum. 

Neyse, ABD borsaları rekor seviyelere çıktılar. Dow j. 30.912'yi geçecek olursa 31.600 seviyelerine doğru rekorlarına devam edebilir. Ama ABD burası ne olacağı belli olmaz. Geçen gün Georgia seçimleri yenilenecek diye %2 düşen borsaları, dün kongre binasının basılmasına rağmen yeni rekorlar kırdı. Bugün de 31.600'e gider mi derken, yeniden 30.000 altına düştüğünü de görebiliriz.

Mavi Dalga Yaşanır Mı?
             Mavi Dalga, Demokratların kongre ve senatoda çoğunluğu kazanmasının daha fazla politika desteği, daha fazla mali ve parasal destek anlamı taşıması olarak tarif ediliyor. Benim Biden geldikten sonra görüşüm, pandeminin ağırlaşan etkisini azaltmak için hızla yeni para paketlerinin açılmasını yönünde. Senato ve kongrede çoğunluğu kazanan Demokratlar'ın politika ve ekonomi programında istediğini yapacak güce ulaşması nedeniyle her alanda hızlı politikalar uygulamaya başlayabilirler. Mavi Dalga bekleyenler varlık fiyatları ve tahvil getirilerinde sert artış beklerken, aksini düşünenler ise ilk anda yaşanacak riski yükselişler sonrasında gerçekler görülecek. Varlık fiyatları ve tahvil getirilerinde sert düşüşler sonrası uzun zaman yatay bir seyir yaşanma riskinin artması demek, FED artan desteğinin sürmesine neden olacak diye düşünüyorlar.

Biz BIST'e ve kendi piyasalarımıza dönelim!
              BIST iki dün yine bir gün önceki kayıpları fazlası ile geri alarak yeni bir rekorla günü kapattı. Bugün tekniklere bakınca, bankaların öncülüğünde yine rekorlar kırılacak gibi görüyorum.

Özelllikle tekrarlıyorum, heran her yerden kar satışları gelebilir. Ama bunlar seans içinde de yaşanıp bitebilir. Şu an için alıcılar çok güçlü durmaya devam ediyorlar. TCMB faiz artışı sonrası kur riskinin azalması, BIST iştahının  artmasına neden oldu. Bu durum sürdükçe yükseliş de sürecektir. Net bir düşüş görmeden korkuya kapılmamalı ama tedbiri de bırakmamalı. 

Ben yine gördüğüm teknikleri paylaşmayı sürdüreceğim. Gerçekleşmeleri kapatıp izlemeyi tercih ediyorum. Ama tekniklerine göre arada yine de tek tük yeni öngörüm olabilir. Dün ikinci beklenti yazımda özellikle fiyat kazançlarına göre ucuz olduğunu düşündüğüm hisseleri paylaştım. Bu diğerlerinden daha çok artacaklar demek değil. Yanlış anlamayın. Ama fiyatları bilançolarına göre ekstra primli değiller demek. Bu nedenle olası bir düşüş esnasında bu hisselerde yakalanmak çok korkulacak bir durum yaratmaz. Düşseler bile, en kısa zamanda toparlayacaklardır demek.

Sadece bugüne değil, önceki günlerin Destek-Direnç verileri de henüz güncel ise geçerlidir. Onları da dikkate alınız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. 

NOT: 11:30'da Ekotürk Tv. skype bağlantım olacak. Paratoner Programında sevgili Murat Tufan ile yeni yılın değerlendirmelerini yapacağız. İlgisini çekenleri bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.01.2021
    16:44

    Bir soru üzerine paylaştığım bazı görüşlerimi soruları takip etmeyenler görmeyebilir diyerek, paylaşmak istedim. F/K'lar 40-60-80-100 yani inanılmaz abartıldı ama sonuçta trend sürüyor. Bu arada F/K olarak açık öngörümde olan ve hal... Devamı »

  • 06.01.2021
    09:33

    Kar satışları zaten bir süredir devamlı yaşanıyor. Bazen gün içi olup bitiyor, BIST yine artıya dönüyor. Bazen ise, eksi-artı-eksi yapıp günü bir gün önceye göre eksi kapatıyor. Ama bir bakıyorsunuz bir-iki gün içinde o eksi kapattığı k... Devamı »

  • 05.01.2021
    09:25

    1.401 seviyelerinden beri bir kar satışı riski olduğunu ara ara yazıyorum. Lakin teknikleri göz ardı etmemek gerekiyor. ''BIST Yönünü Arıyor!'' başlıklı 23 Aralık tarihli yazımı okursanız, 1.410 seviyesinin çok önemli bir direnç olduğunu, kırars... Devamı »

  • 04.01.2021
    09:35

    Bugün Aralık ayı enflasyon verisi gelecek. TCMB'nın bu ayki toplantısında bir faiz artışı daha yapıp-yapmayacağı beklentisi için önemli bir veri. Açıkçası ben enflasyon yine yüksek gelebilir diye düşündüğüm için, belki 100 baz puanlı... Devamı »

  • 31.12.2020
    09:25

    Nihayet çok zor bir yılı tamamlayıp, bugün yeni bir yıla başlayacağız. Gerçekten de artık hayret etmeyi bile bıraktığımız olaylarla dolu bir yıl yaşadık. Sadece ülkemiz değil, tüm dünya için yaşamadığımız bir tek dünya dışı varlıklarla tanışma kaldı sanı... Devamı »