BIST'de Düzeltme Derinleşir Mi?

18.01.2021 09:46
  •  A 

BIST'de bir süredir devam eden ısrarlı yükseliş trendinin desteği teknik olarak 1.506 seviyesinde bulunuyor. Hadi diyelim 1.500 olsun. Eğer bu seviyenin altına inecek olursak, satışlar derinleşebilir. Hep yükselişe alışmış özellikle yeni yatırımcılar, böyle bir derinleşen düzeltme halinde panik yapabilirler. Şimdiden uyarıyorum. BIST sağlıklı bir düzeltme yaparsa bu borsa için çok faydalı bir davranış olur. Şu ana kadar yaşananlar kısmi kar satışlarıdır. Tam bir düzeltme için sıralı destekler 1.492 - 1.484 - 1.460 - 1.400 şeklinde yaşanabilecek teknik seviyelerde bulunuyor. Sıralı destekler kırıldıkça bir altındaki destek yeni teknik hedef olur. Açıkçası ben dirençlerin daha da zorlanmasından ziyade, desteklerin kırılması ve düzeltmenin yaşanması riskini daha güçlü görüyorum. Bu süreçte bir süredir dediğim gibi, en az % 50 nakit bulunmak tedbirli bir davranış olur.

Yoğun Bir Haftaya Başlıyoruz!
              Çarşamba günü ABD'de Biden'ın yemin töreni var. Neredeyse bütün eyaletlerde asker yoğun tedbirler almış durumda. Sözüm ona demokrasi ülkesi denen ABD'de, yemin töreni sürecinde yeni bir kalkışma hareketinden çekiniliyor. Böyle bir gelişme piyasaları sarsacak gelişmeler yaratır. 

Biden görevi aldığı gibi, Trump'ın bazı kararlarını tersine çevirecek kararnameleri imzalaması bekleniyor. Bunlar normalleşmenin işaretleri olur. Ama bizimle ilişkilerde neler olacak bu konu çok hassas. ABD, Rum ve Yunanistan askerleri Girit Adasında askeri birliktelik görüntüleri ile gerilimi arttıran mesajlar veriyorlar. Bizim taraftan da ikinci bir S-400 anlaşması resti var. Hassas bir sürece gireceğiz. Bu nedenle Biden görevi aldıktan sonra yaşanacak karşılıklı açıklamalar ve gelişmeler çok önemli olacaktır.

TCMB Haftası!
              Perşembe günü faiz toplantısı var. Beklenti faizlere dokunulmaması yönünde. Ama enflasyonun artmaya devam ediyor olması nedeniyle 100-150 puanlık daha faiz artışı kararı benim için çok sürpriz olmaz. 

Hafta Sonu S&P Sürpriz Yapar Mı?
              ABD ile ilişkilerin yönünü ve gelişimi görmeden mevcut durumu değiştirmesini beklemiyorum. Pas geçecektir.

BIST'in olası düşüş riski olsa da, hisse bazlı pozitif ayrışmalar yine de görülebilir. Bu ihtimali yaşayabileceğimiz hisse tekniklerini destek-direnç tablomuzda paylaştım.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.01.2021
    09:27

    Biden 1.9 Trilyon Dolar'lık Yeni Covid-19 Paketini Açıkladı! Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, Biden yeni paketi açıkladı. ABD vatandaşlarına ilk yollanan 600$'a ek olarak 1.400$ daha yollanacağını söyledi. Ama buna rağmen ABD bors... Devamı »

  • 14.01.2021
    08:50

    BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor gö... Devamı »

  • 13.01.2021
    09:14

    Birkaç gündür mehteran gibi ileri-geri hareketlerle yol bulmaya çalışıyoruz. Gündem ve endeks tekniklerinde özel bir durum yok. BIST 1.500 seviyesinin altına sarkacak olursa satışlar düzeltmeye dönüşecek şekilde derinleşebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ... Devamı »

  • 12.01.2021
    09:35

    Evet, gördüğünüz gibi aslında çok ciddi satışlar, kar realizasyonları devamlı yaşanıyor. Ama bunlar öncesinde de yazdığım gibi, genelde seans içi oluyor. Ya da bir günlük eksi kapanışlarla gerçekleşip, BIST sonrasında yeniden yükselmeye de... Devamı »

  • 11.01.2021
    09:41

    Artık öyle teknik seviyelerdeyiz ki, hep söylediğim realizeler gelirse de şaşırmam, yükseliş sürerse de şaşırmam. Yurtdışı kaynaklı kar satışlarının yaşandığını görüyoruz. Dolar endeksi DXY'de kısmi yükseliş var. ABD'de tahvil faizlerinde yükseliş g&ou... Devamı »