Realizasyonlar Sürüyor!

15.01.2021 09:27
  •  A 

Biden 1.9 Trilyon Dolar'lık Yeni Covid-19 Paketini Açıkladı!
              Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, Biden yeni paketi açıkladı. ABD vatandaşlarına ilk yollanan 600$'a ek olarak 1.400$ daha yollanacağını söyledi. Ama buna rağmen ABD borsalarında aynen dünkü beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi kar satışları yine de yaşandı. Çünkü ABD borsalarındaki tarihi rekorlar işler ve ekonomi iyi olduğu için görülmüyor. Bol kikidite nedeniyle yaşanıyor. Bu durum bir süre sonra bitecek ve o zaman da çok daha derin satışlar olduğunu göreceğiz. Ama şimdilik bu satışlar çok derinleşmez. Çünkü Biden'ın sonrasında ek paket daha açıklamasını bekliyorum. Yani şu an yaşanan kısmi kar satışları bir süre daha sürebilir. Ama tümden bir çöküş için şimdilik erken. Son paket ve enflasyonun % 2'yi geçmesi halinde sorun başlayacaktır.

Powell Bir Süre Daha Böyle Devam Dedi!
              FED Başkanı Powell, bir süre daha politika değişikliği yapmayı düşünmeyeklerini, % 2 enflasyonun görülmesi, hatta bir süre aşılmasına da göz yumulması gerektiğini, enflasyon sorun olmaya başlarsa ozaman politika değişikliğine gitmeyi düşüneceklerini söyledi. Benim de bu dediklerini bir süredir aynı bu şekilde yazdığımı okuyorsunuz.

Ben ilk altı ay öncesinde FED'in faiz artışına başlamasını beklemiyorum. Ama benim beklemem önemli değil. Kriter ABD enflasyonu olacaktır. % 2 görülüp bir süre de üstünde seyrederse, o zaman FED faiz artışına geçebileceği gibi, sonrasında tahvil alımı programları son bulacaktır. Hatta bir süre sonra piyasaya verilen likiditeyi geri çekmek için varlık satımı programları gelecektir. İşte ilk faiz artışı sinyalini verdiklerinde piyasalar için tehlike çanları çalmaya başlayacaktır. FED faiz artışına geçtiği zaman hem borsalardan, hem de ons altından ciddi çıkışlar başlamasını bekliyorum. Şimdilik ise, kısmi düzletmeler dışında bu beklentimin daha süresi var.

BIST'de Kar Satışları Düzeltmeye Dönüşecek Mi?
              İnanın bunu cevabını net göremiyorum. Gördüğünüz gibi kar satışları artık ciddi şekilde olmaya başladı. Hatta hisse bazında kısmi düzeltmeler bile görülüyor. Ama endeks olarak derrin bir düzeltme diyebilmemiz için bana göre 1.474 seviyesinin altındaki düşüşler görülmesi gerekir. O seviyeye kadar yaşanacak düzletmeleri kısmi düzeltmeler olarak görürüm.

Öncesinde dikkat çektiğim, ABD ile ilişkilerin gelişimi en büyük kriter olacaktır. AB ile ilişkiler, AİHM kararları, Yunanistan ile ilişkilerdeki süreç BIST ve döviz kurlarımız için çok önemli olacak kriterlerdir. Şimdiden çok kötü olur, yok çok iyi olur demek mümkün değil. Benim beklentim tüm bu ilişkilerde kısmen de olsa iyileşmeler yaşanmasını bekliyorum. Ama özellikle ABD ile ilişkilerin daha derin bir krize girmesi halinde, her alanda piyasaların bozulacağını söyleyebilirim. Ben iyimserim. Bu nedenle de, arada teknik düzeltmeler yaşansa bile, 2021 yılında çok sayıda rekor görmeyi bekliyorum. Sadece düzeltmeler olsun ki, daha rahat alım öngörüleri girebilelim.

Şu an çok az sayıda hisse bana göre iskontolu kaldı. O nedenle de çok az sayıda yeni alım öngörümü görüyorsunuz. Hatta göremiyorsunuz. Aslında satım yönlü teknik öngörüler de girsem dopru olur ama, biliyorsunuz pandemi başında bu yöndeki yorum ve açıklamaların bir kısmı piyasa bozucu davranış olarak görüldüğü için, elimi tutuyor.

En az % 50 nakit varlıkla bu süreci bir süre izlemek doğru ve tedbirli bir davranış olur. Paylaşımlarımı gördüğüm tekniklere göre sürdürmeye devam edeceğim. Bu ortamda da hisse bazlı pozitif ayrışmalar olacaktır. Ama sayıları iyice azalacaktır diye düşünüyorum. Bu nedenle gönlümde yatan iyi bir düzeltmenin olması. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.01.2021
    08:50

    BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor gö... Devamı »

  • 13.01.2021
    09:14

    Birkaç gündür mehteran gibi ileri-geri hareketlerle yol bulmaya çalışıyoruz. Gündem ve endeks tekniklerinde özel bir durum yok. BIST 1.500 seviyesinin altına sarkacak olursa satışlar düzeltmeye dönüşecek şekilde derinleşebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ... Devamı »

  • 12.01.2021
    09:35

    Evet, gördüğünüz gibi aslında çok ciddi satışlar, kar realizasyonları devamlı yaşanıyor. Ama bunlar öncesinde de yazdığım gibi, genelde seans içi oluyor. Ya da bir günlük eksi kapanışlarla gerçekleşip, BIST sonrasında yeniden yükselmeye de... Devamı »

  • 11.01.2021
    09:41

    Artık öyle teknik seviyelerdeyiz ki, hep söylediğim realizeler gelirse de şaşırmam, yükseliş sürerse de şaşırmam. Yurtdışı kaynaklı kar satışlarının yaşandığını görüyoruz. Dolar endeksi DXY'de kısmi yükseliş var. ABD'de tahvil faizlerinde yükseliş g&ou... Devamı »

  • 08.01.2021
    09:16

    BIST salı günü kısmi bir gün içi kar realizasyonu ve gün sonu eksi kapanma sonrasında yine yükselişe döndü ve rekorları kırmaya devam ediyor. Gelişmiş batı borsalarındaki yükseliş ve rekorların dün de sürmesi nedeniyle, BIST'de bugün ... Devamı »