Yine Bir Rekor Gördük!

14.01.2021 08:50
  •  A 

BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor göreceğiz, ama bu esndada çok daha yüksek fiyatlamalar görmüş olan birçok hissede de ciddi düzeltmeler yaşanacak. 

İşte bu nedenle çok dikkatli olmalı, satıp da parayı cebe koymadıktan sonra, hisse üzerindeki fiyatın sadece sanal bir karı ifade ettiğini bilmenizi isterim. Hisseler görüyorsunuz sanki hiç düşmeyecek gibi yükselirken, bir anda gelen satışlarla % 10 - % 15 düşüşü aynı seans içinde bile yaşayabiliyorlar.

Tüm dünyada benzer durumlar var. Dünyada Biden ve merkez bankaları belirsizliği var. Biden görevi alınca olası yeni para paketleri bekleniyor. Emtialarda yaşanan talep artışları nedeniyle merkez bankaları sıkılaştırıcı kararlara dönüş yaparlar mı korkuları oluşuyor. Artan ABD tahvil faizleri bu korku ile ons altının düşmesine neden oluyor. Ama henüz dış borsalarda sert kar satışları yok. O nedenle yaşanan realizasyon şimdilik ons altın üzerinde yaşanıyor. Biden olası paketlerini açıkladıktan sonra, ABD borsalarında da başlayan bir kar satışı görebiliriz. 

Hernekadar merkez bankaları başkanları henüz piyasaya verdikleri desteği kesmeye, tersine çevirmeye niyetimiz yok deseler de, rekor borsa seviyelerinin tedirginlikleri tüm dünyada yaşanıyor.

BIST için de bir türlü düzeltmeye dönüşmeyen gün içi veya bir günlük kar satışları devam ediyoruz. Ama bu olası düzeltme korkusunu yok etmiyor.

Söyleyecek çok söz yok. Temkini sürdürerek, destekler kırıldığı zaman kar satışlarını düşünerek, en azından % 50 nakit pozisyon koruyarak bu günleri geçirmek ve Biden'ın görevi aldıktan sonra Türkiye ile ilişkilerdeki gelişmelerin ne olacağını beklemek doğru olacaktır görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 09:00 - 10:00 arası Ekotürk tv.'de Pelin Yantur ile skype üzerinden gündemi ve piyasaları değerlendireceğiz. Sorularınızla sizleri aramızda bekleriz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.01.2021
    09:14

    Birkaç gündür mehteran gibi ileri-geri hareketlerle yol bulmaya çalışıyoruz. Gündem ve endeks tekniklerinde özel bir durum yok. BIST 1.500 seviyesinin altına sarkacak olursa satışlar düzeltmeye dönüşecek şekilde derinleşebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ... Devamı »

  • 12.01.2021
    09:35

    Evet, gördüğünüz gibi aslında çok ciddi satışlar, kar realizasyonları devamlı yaşanıyor. Ama bunlar öncesinde de yazdığım gibi, genelde seans içi oluyor. Ya da bir günlük eksi kapanışlarla gerçekleşip, BIST sonrasında yeniden yükselmeye de... Devamı »

  • 11.01.2021
    09:41

    Artık öyle teknik seviyelerdeyiz ki, hep söylediğim realizeler gelirse de şaşırmam, yükseliş sürerse de şaşırmam. Yurtdışı kaynaklı kar satışlarının yaşandığını görüyoruz. Dolar endeksi DXY'de kısmi yükseliş var. ABD'de tahvil faizlerinde yükseliş g&ou... Devamı »

  • 08.01.2021
    09:16

    BIST salı günü kısmi bir gün içi kar realizasyonu ve gün sonu eksi kapanma sonrasında yine yükselişe döndü ve rekorları kırmaya devam ediyor. Gelişmiş batı borsalarındaki yükseliş ve rekorların dün de sürmesi nedeniyle, BIST'de bugün ... Devamı »

  • 07.01.2021
    09:24

    Dün Trump'ın çağrısı ile sokağa çıkan Trump yanlıları Kongre Binasını bastı. Çatışmalar yaşandı. Ölenler oldu. ABD tarihinde çok ciddi bir siyasi gerilim yaşandı. Dışişleri Bakanlığımızdan ABD'de taraflara itidal çağrısında bulunduk. Şaka gibi ola... Devamı »