BIST Zirve ve Kapanış Rekorunu Yeniledi!

20.01.2021 09:45
  •  A 

BIST yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. 1.578 zirve, 1.565 kapanış rekorları dün gerçekleştirdiği iki rekor oldu. Böylece bir süredir devam eden yükseliş trendi içinde yoluna devam etmeyi sürdürdü. Yükseliş trendinin bugün için destek seviyesi yaklaşık olarak 1.518 civarında. Eğer bu trend desteği kırılacak olursa, satışların hızlandığını görebiliriz. Ama mevcut tekniğin beklentisi olarak, 1.578 üstünde kırmaya devam edeceğini düşündüğüm ve Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım üst dirençlere doğru yükselişine devam edeceği görüşündeyim. Sizler yine de olası riskli destekleri bilin ve gelişmeleri buna göre değerlendirmeye çalışın derim.

Biden Görevi Devralacak!
              Bugün yemin ederek görevine başlayacak Biden'ın Türkiye'ye karşı takınacağı tutum bizim için en önemli belirsizliklerin başında geliyor. Sanırım birkaç gün içerisinde yapılacak açıklamalardan bu konuda olası gidişatı anlamış oluruz.

Ben her şekilde tedbirli olunmasını doğru buluyorum. Şu an hisseler gayet güzel yükselişler yapıyorlar. Bunları yakalamak, bu yükselişlerden pay almak tabi ki, çok güzel. Ama inanın bulunduğumuz seviyelere yabancı alımları olmadan gelmiş olmamız bende ciddi tedirginlik yaratıyor. Bir taraftan borsada ağırlığın yerlide olması çok güzel. Ama diğer taraftan neden yabancı hala uzak duruyor sorusunun cevabı beni tedirgin ediyor. Umarım Türkiye'yi kaçırdıkları için nereden gireceğim diye fırsat kolluyorlardır. Yok eğer, önümüzdeki dönemde piyasaları bozacak gelişmeler yaşanmasını bekledikleri için uzak duruyorlarsa, olası gelişmeler çok önemli olacaktır. ABD ile her konudaki riskler, Yunanistan ile yaşanabilecek riskler, AİHM açısından olabilecek gelişmeler bizim yakın ve çok önemli belirsizlik konularımızdır. Bunlardaki olası olumlu gelişmeler BIST'i adeta uçurur. Ama olası gerilimler halinde ise, gerilimin boyutuna göre çok ciddi realizasyon riskleri de yaratır.

Bu belirsizlikler henüz netleşmeden gelmiş olduğumuz teknik seviyeler ve hisselerin ulaştığı fiyatlar her an ve her seviyeden kar satışları riski ile karşı karşıya olduğumuzu düşünmeme neden oluyor.

Ama yine de teknik olarak gördüğüm olası yükseliş görüntülerini de paylaşmayı sürdürüyorum. Aslında teknik paylaşımlarda tekniğin gereği neyse ona göre davranılması lazım. Yani Destek-Direnç Tablosunda yukarı kıranların al/sat tablosuna da dahil olmaları gerekir. Ama inanın bunca senenin profesyoneli olarak, yine de duygulardan arınmış olarak düşünemiyor, davranamıyorum. O nedenle paylaşımlarımda ağırlık destek-direnç tablosunda yoğunlaşmış durumda. İki haftadan bu yana şöyle bir bakarsanız, paylaşılan hisselerin tamamı öngörü tablosuna dahil olsaymış, hemen hemen hepsinde çok yüksek getiriler oluşacakmış.

Kısacası Destek-Direnç Tablosu da çok önemli bir paylaşım alanıdır. Lakin o tablodaki paylaşımlar için iki yönlü düşünülmesi gerekir! Yani dirençler kırıldığında nasıl ki üstte yer alan sıralı dirençler yeni teknik beklentiler oluyorsa, aynı şekilde destekler kırıldığı zaman da altta yer alan sıralı destekler yeni teknik beklenti hedefleri olmalı ve ona göre davranılmalıdır. Demek istediğim direnç kırıldı diye alım yapılıyorsa, destek kırıldı diye de alınanlar ya da eldekiler geri verilebilir. Tablonun sadece yükseliş yönlü takip edilip uygulanması eksik olur. Lütfen bu detayı atlamayınız.

Yine çok sayıda pozitif ayrışma görebileceğimiz teknikler mevcut. Bunları da saat detayında göreceğiniz gibi geceden paylaştım. Hepinize önce sağlık, sonra da bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.01.2021
    09:46

    BIST derin bir düzeltme yapmadan, kısmi kar realizasyonlarıyla yükseliş trendini sürdürmek isteğini koruyor. Dün açılışta yaşanan düşüş, beklenti yazımda dikkat çektiğim 1.506 yükseliş trendine uygun bir şekilde, 1.508 seviyesinden yeniden alımla... Devamı »

  • 18.01.2021
    09:46

    BIST'de bir süredir devam eden ısrarlı yükseliş trendinin desteği teknik olarak 1.506 seviyesinde bulunuyor. Hadi diyelim 1.500 olsun. Eğer bu seviyenin altına inecek olursak, satışlar derinleşebilir. Hep yükselişe alışmış özellikle yeni yatırımcılar, böyle bir derinleşe... Devamı »

  • 15.01.2021
    09:27

    Biden 1.9 Trilyon Dolar'lık Yeni Covid-19 Paketini Açıkladı! Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, Biden yeni paketi açıkladı. ABD vatandaşlarına ilk yollanan 600$'a ek olarak 1.400$ daha yollanacağını söyledi. Ama buna rağmen ABD bors... Devamı »

  • 14.01.2021
    08:50

    BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor gö... Devamı »

  • 13.01.2021
    09:14

    Birkaç gündür mehteran gibi ileri-geri hareketlerle yol bulmaya çalışıyoruz. Gündem ve endeks tekniklerinde özel bir durum yok. BIST 1.500 seviyesinin altına sarkacak olursa satışlar düzeltmeye dönüşecek şekilde derinleşebilir. Hisse bazlı ayrışmalar ... Devamı »