Devam mı, Tamam mı?

21.01.2021 09:28
  •  A 

Bu sorunun cevabını BIST için muhtemelen iki gün içinde öğrenmiş olacağız! BIST'in oluşturduğu tekniğe göre, bir-iki gün içinde yön hamlesi gelecek diye düşünüyorum. Ya BIST 1.568 üstünde kalıp buradan yukarı hızlanarak ikinci kademe direnç bölgesine atacak kendisini, ya da bugün için yaklaşık 1.525 civarına yükselmiş olan yükseliş trendi desteğini kırıp artan satışlarla bir düzeltme yapacak. 

Lakin görüntüde hassas bir risk var! O da şu; eğer BIST 1.508 seviyesini aşağıya kırarsa, bu takdirde teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş formasyonunu tetikler ve satışlar bir anda artmaya ve düşüş derinleşmeye başlar. Böyle bir formasyonun satışları BIST'i 1.474 ara kademeleri de olmak üzere, 1.436 ve altına doğru baskılar.

Ben gördüklerimi yazdım. Yön henüz net değil. Yukarıda da ciddi rekorların kırılmasına neden olacak teknik seviyelerin olduğunu Destek-Direnç Tablosunun ikinci kademe dirençlerinde görebilirsiniz. Tabii bu arada hisse bazlı hareketlerde tavanlamaları, iki-üç gün tavan yapanları da görüyorsunuz. Artık hisseler gelecek bilançolarına göre mi, yoksa gelecek yıl olası bilanço gelişmelerine göre mi alınıyorlar inanın bu detayın cevabı şu an bende de yok.

Öncesinde çimentolar, demirçelikler, sigortalar, beyaz eşyalar, teknoloji, gsm, sağlık-ilaç, holdingler, yazılım-bilgisayarcılar, bankalar diye potansiyel hisse ve sektörleri yazıyordum. Çimentolar çok ciddi fiyatlandılar. Sigortalarda da benzer durumlar yaşandı. Demirçelikler ciddi yükseldiler. Bilgisayar satanlar da zıpladı. Bunun dışında yukarıda yazdıklarımdan sektörel olarak değil de belki hala iskontolu kalmış oldukları için tursg, ıpeke, ttkom, tcell, vestl, doas, deva, kchol, sahol için iskontolu kaldıklarını düşündüğüm ilk aklıma gelenler diye yazabilirim. Ama şu sıra iskontolu diye değil de, artık ne sebepleyse tavanlayan hisse hareketleri görüyoruz. Bunları da tekniklerden yakalıyoruz aslında ama, bilançolarına göre primli oldukları için öngörü tablosuna dahil etmeye çekindiğim için, destek-direnç tablosu ile dikkatinize sunuyorum. 

Yine çok sayıda teknik hareketlenme ihtimali olan hisse var. Bunları geceden paylaştım. Ama dediğim gibi, ana endeks için iki yöne de sert gelişebilecek teknik bir görüntü var. ABD yeni başkanına görevi verdi. Şimdi Biden ve ekibinden bize karşı gelecek açıklamalar önemli olacak. Zaten biraz da bu nedenle tereddütlerim var. Sonrasında uzlaşı çıksa da, arada gerilimler yaşanmasından çekiniyorum. Lütfen temkinli olmayı sakın bırakmayın. Düşüşlerde, özellikle ikili dip formasyonu başlarsa çok ciddi hisse bazlı kayıplar yaşanabilir. Şu an hissesini teknik gerçekleşmelerini yapıp beklentisi bitse bile satmamış olanlarınız, fiyatlar sert geri gelirse ''tüh'', ''keşke'' nidaları ile pişmanlık yaşayabilirler. Ama sert yükselmeye devam eden hisseyi de insan hakikaten satarım daha da giderse diye satmakta zorlanıyor. Para cebe girmeden kar sanaldır sadece bunu unutmayın derim!

TCMB Ne Yapacak?
              Mevcut enflasyona göre TCMB'nın faiz artışı yapmaya yeri var. Ama bunu şu an için yapmaz, yapamaz diye düşünüyorum. Bana göre 100 baz puanlık bir artış daha yapıp, sonra iki ay izleyip Nisan'da da indirimleri başlatması daha doğru olur. Ama genel beklenti bugün faizlerde değişikliğe gitmemesi şeklinde. Bakalım ne karar çıkacak göreceğiz. Belki ABD'nin yeni ekibinin tavrını görüp, ona göre faizleri güncellemek isteyebilirler.

NOT: 11:10 civarı Ekotürk tv. skype bağlantısı üzerinden sevgili Murat Tufan ile gündemi konuşacağız. Bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.01.2021
    09:45

    BIST yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. 1.578 zirve, 1.565 kapanış rekorları dün gerçekleştirdiği iki rekor oldu. Böylece bir süredir devam eden yükseliş trendi içinde yoluna devam etmeyi sürdürdü. Yükseliş trendinin bugün için deste... Devamı »

  • 19.01.2021
    09:46

    BIST derin bir düzeltme yapmadan, kısmi kar realizasyonlarıyla yükseliş trendini sürdürmek isteğini koruyor. Dün açılışta yaşanan düşüş, beklenti yazımda dikkat çektiğim 1.506 yükseliş trendine uygun bir şekilde, 1.508 seviyesinden yeniden alımla... Devamı »

  • 18.01.2021
    09:46

    BIST'de bir süredir devam eden ısrarlı yükseliş trendinin desteği teknik olarak 1.506 seviyesinde bulunuyor. Hadi diyelim 1.500 olsun. Eğer bu seviyenin altına inecek olursak, satışlar derinleşebilir. Hep yükselişe alışmış özellikle yeni yatırımcılar, böyle bir derinleşe... Devamı »

  • 15.01.2021
    09:27

    Biden 1.9 Trilyon Dolar'lık Yeni Covid-19 Paketini Açıkladı! Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim gibi, Biden yeni paketi açıkladı. ABD vatandaşlarına ilk yollanan 600$'a ek olarak 1.400$ daha yollanacağını söyledi. Ama buna rağmen ABD bors... Devamı »

  • 14.01.2021
    08:50

    BIST dün de rekor kapanış yaptı. Hatta gün içinde daha yüksek bir rekor seviye gördükten sonra bu kapanışı yaptı. Ama aynı zamanda çok sayıda hissede de ciddi kar satışları yaşandığını görüyoruz. Yani BIST olarak bu yıl çok sayıda rekor gö... Devamı »