Beklenen Düzeltme Geldi.Yeni Alım Öngörülerim de Gelebilir!

28.01.2021 09:30
  •  A 

Öncelikle iki haftadır dikkat çektiğim desteği devamlı yükselen, son olarak 1.530 civarına kadar çıkmış olan yükseliş desteğinin kırılması halinde ve devamında da 1.508 seviyesinin kırılması ile ikili tepe denen bir düşüş formasyonunun sert satışlarının gelebileceğini yazıyordum. Hatta hatta, 22 Ocak beklenti yazımı okursanız, ikili tepe formasyonu tetiklendiği anda, yağmur gibi satışların gelebileceği uyarısı yapıyordum. Aynen bu gerçekleşmiş oldu.

Kısacası 30 Ekim tarihinden beri sürekli yükselip, sağlıklı bir düzeltme yapmamış olan BIST, nihayet beklenen düzeltmesini yapmaya başladı. Sadece bize özel bir düzeltme değil. Gördüğünüz gibi yurt dışı piyasalarda da benzer düzeltmeler yaşanıyor. Elinizdeki hisselerde bir sorun yoksa, panik yapmanıza gerek yok. Eğer bu düşüşe full hisse ile yakalananlar varsa, bile bile lades olmuşlar demektir. Bundan sonraki yükselişlerde dirençler kırılmayıp önemli destekler kırıldığı zaman gerektiğinde satış yapılmasının da ne denli önemli olduğunu tecrübe etmiş oldular. Pandemi döneminde gelen 700 Bin üzerinde yeni yatırımcı da, borsanın hep yükselmeyeceğini, zaman zaman da bu şekilde düzeltmelerle ciddi geri gelişler yaşayabileceğini tecrübe etmiş oldular.

Yeni Alım Öngörülerim Gelebilir!
              Beklediğim ve bu nedenle en az % 50 nakit durulması uyarısı yaptığım düzeltme belki biraz sert oldu. Düşüşün sert olmasının ana nedeni, yeni yatırımcıların borsada ciddi bir düşüşün nasıl olduğunu öncesinde görmemiş olmaları nedeniyle, 1.508 desteği kırılınca gelen sert satışlar karşısında paniklemelerinden kaynaklandığı görüşündeyim. Bu paniğe gerek yok. Olması gereken oluyor. Belki biraz daha devam edebilir. Olası bu seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. 

Destek-Direnç Tablomuzda paylaştığım hisselerin çoğunda, teknik olarak yoğun yeni alım öngörülerimin geldiğini görebilirsiniz. Sadece yeni alımların nokta seviye olmayabileceğini, yükselişte olduğu gibi, düşüşte de beklenilenin biraz daha altına düşme riskleri nedeniyle kademeli alım yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Ayrıca, sahip olduğumuz belirsizlikleri süren risklerimiz halen önümüzde duruyor. AİHM, ABD ve Yunanistan ilişkilerimizde yaşanacak gelişmeler de BIST'i olumlu-olumsuz etkileme gücüne sahip olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Ben karamsar değilim. Düşüşün fazla derinleşmesini beklemediğim için, teknik alım yönlü öngörüler yapmayı planlıyorum. Umarım dirençlerde doğru çıkan görüşlerim, yeni alım seviyeleri için de doğru olur. 

FED için yorum yapmaya gerek duymuyorum. Beklentiler dahilinde açıklamalar yaptı. Özel bir gündem değişikliği yok. Piyasaları desteklemeye devam edecekler.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.01.2021
    09:54

    BIST ve dünya borsaları için bir düzeltme riski endişem sürüyor. Dün teknik kriterlerimden biri olan parabolic sar da satış yönünde sinyal vermiş durumda. Ben temkinli durmaya devam edeceğim. 1.508 seviyesi önemli bir destek. Aşağıya kırılacak olursa, d... Devamı »

  • 26.01.2021
    09:27

    AB Türkiye için yaptırım kararlarını rafa kaldırdı, ABD dışişleri sözcüsü;''Yunanistan-Türkiye arasındaki görüşmeler olumlu gidiyor'', Türkiye şunları yaparsa ülkeye para akacak, IMF 2021 büyümesini % 6 bekliyor gibi a&cce... Devamı »

  • 25.01.2021
    09:34

    S&P Notlarımızı Teyit Etti! S&P cuma günü notlarımızla ilgili durumu teyitledi. Yapılan açıklamada; Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunun ''B'', yerel para birimi cinsinden kredi notunun ise, ''BB-'' olarak teyit edi... Devamı »

  • 22.01.2021
    09:27

    Piyasaları algıları etkileyerek yönetirler. Tüm dünyada durum aynıdır. Piyasayı yükseltmek ya da düşürmek istiyorlarsa, halen istedikleri miktarda hisse, kontrat, pozisyon satılmadıysa, ya da alınmadıysa şartlar, gelişmeler, riskler ve belirsizlikler aynı olmasına rağm... Devamı »

  • 21.01.2021
    09:28

    Bu sorunun cevabını BIST için muhtemelen iki gün içinde öğrenmiş olacağız! BIST'in oluşturduğu tekniğe göre, bir-iki gün içinde yön hamlesi gelecek diye düşünüyorum. Ya BIST 1.568 üstünde kalıp buradan yukarı hızlanarak ikinc... Devamı »