Trump'tan Veto Sinyali !

14.12.2020 00:54
  •  A 

ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren Savunma bütçesi yasasını veto edeceğini açıkladı. Peki 84/13 oy farkı ile geçmiş yasa için bu veto kararı neyi iafade ediyor? 2/3 oranının üzerinde evet çıktığı için boşuna bir çabayı ifade ediyor. Evet başkanın veto hakkı var ama yasa yine Senatodan aynı şekilde karşısına geldiği zaman yapacak bir şeyi yok. 

Biz daha ziyade acaba hangi maddeler üzerinden yaptırıma tabi olacağız ve hangi şirket, kurum, kişiler yaptırıma tabi olacak buna odaklanmalıyız. Aynı şekilde karşı tedbir olarak benzer kararlar da bizden gelecek mi bunlar önemli.

Ayrıca şunun da bilinmesi lazım! Türkiye için Trump bahsi geçen 12 madde içinden seçeceği 5 tanesi ile yaptırım kararını uygulamaya alabilir. Ama bu demek değil ki, Biden görevi aldıktan sonra bunlarla sınırlı kalmak zorundadır. Biden de, isterse yaptırım maddelerine eklemeler yapabilir. Kısacası bu iş ilişkilerin gelişimi ile ilgili değişikliğe açıktır.

Cuma sabahı bu konuyu yazıma döktüm ve olası yansımalarının döviz ve BIST için nasıl olacağını yazmıştım. Bu nedenle bu kadar bilgi ile, cuma yazdıklarımın ötesinde bir yorum yapmayacağım. Cuma beklenti yazım geçerlidir.

Dünya genelinde pandemi yasakları ve kapanmanmaları çarşamba günü Almanya ile başlıyor. Biz dahil bir çok ülke pandemi ile ilgili yeni kısıtlamalar ve yasakları devreye almak zorunda kalacağı bir sürece gidildiğini düşünüyorum. Bu nedenle dünyadaki pandemi kurtarma ve teşvikleri için için AB'den 1.8 Trilyon Euro, ABD'den de yaklaşık 1 Trilyon Dolar yeni paket gündemde. AB uzlaştı. ABD uzlaşmak üzere. Her şekilde uzlaşacaktır. Yani dünyadaki para bolluğu sürecektir. Bu yüzden de borsalardaki risk iştahı sürecektir. BISt olarak dolar bazında kıyaslanınca ne denli iskonto içerdiğimizi devamlı yazıyoruz. Bu nedenle BIST'in ufkunun açık olduğu görüşündeyim. Ama yaptırımların detaylarını görmek lazım.

Kısacası ben BIST için korkulara sahip değilim. Ama ara düzeltmeler her zaman olur ve olabilir. Hisse bazlı teknik ayrışmaların süreceği yeni bir hafta daha olacaktır. Teknik öne çıkacak hisse beklentilerimi ilgili tablolarda paylaşmayı sürdüreceğim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.12.2020
    09:23

    Detayları uzun ben kısa yazarak genel bilgi vermek istiyorum! AB Liderler Zirvesinin sonuç bildirgesinde sert yaptırım isteyen Fransa, Yunanistan, Rum kesimi, Avusturya ve Lüksemburga karşılık, Almanya'nın başını çektiği 22 ülke daha makul yaptırımlarla kararları bağl... Devamı »

  • 10.12.2020
    09:26

    Bugün AB liderleri toplanıyorlar. İki gün sürecek zirvede Türkiye için alınacak kararlar merakla bekleniyor. Dün dolaşan haberlere göre, sert yaptırımlardan ziyade Doğu Akdeniz'de arama faaliyetlerine katılanlara yönelik yaptırımlarla sınırlı kalınacağı ... Devamı »

  • 09.12.2020
    09:58

    Seansa az zaman kaldı. Kısa kısa yazıp tamamlayalım. ABD'de 916 Milyar Dolar'a çıkartılan teşvik paketi borsaların alıcılı olmasına ve ABD borsalarının rekorlarını tazelemesine neden oluyor. Olası gerçekleşmelerine göre alımların devamı görülebilir. Pandemi s... Devamı »

  • 08.12.2020
    09:03

    Ekonomi ve finasman sorunlarımız çok ciddi. Ama faiz kararı ve başlatılacak yapısal reformlar ile bu sorunları çözüm yoluna sokmak elimizde. O nedenle bence en büyük risklerimiz olarak AB ve ABD ilişkilerinde yaptırım gelişmelerini görüyorum. Yunanist... Devamı »

  • 07.12.2020
    09:42

    10 Aralık'ta gözler AB Liderler Zirvesinde olacak. Türkiye'ye yaptırımlar konuşulacak. Bizim için önemli bir zirve. Ben ekonomik ve finansal piyasalarımızı etkileyecek bir yaptırım kararı almalarını beklemiyorum. Ama yine de bizim için riskli bir zirve. Fransa ve... Devamı »