Dışarıda Teşvik Paketleri, İçeride Yaptırım Riskleri!

09.12.2020 09:58
  •  A 

Seansa az zaman kaldı. Kısa kısa yazıp tamamlayalım.

ABD'de 916 Milyar Dolar'a çıkartılan teşvik paketi borsaların alıcılı olmasına ve ABD borsalarının rekorlarını tazelemesine neden oluyor. Olası gerçekleşmelerine göre alımların devamı görülebilir. Pandemi sonrası dünya ekonomilerinde resesyon beklentisinin tersine büyüme ve talep artışları görüyoruz. Özellikle Çin demirçelikte ciddi talep yarattığı için bizdekiler dahil demirçelik hisseleri pozitif etkileniyor. 

Bizim için ise yaptırım riskleri yakın belirsizlik risklerimiz. AB liderler zirvesi yarın başlayacak. Türkiye için özellikle insan hakları konularında yaptırımları getirmeleri bekleniyor. Ticari,mali, finansal yaptırımlar çıkmazsa pozitif etki yaratabilir. Ama yine de ne karar alacaklarını görmek lazım.

ABD'de ise Türkiye'ye yaptırımı da içeren Savunma Bütçesi ile ilgili tasarıyı Trump veto edeceğini açıkladı. Ama veto nedeni Türkiye'ye yaptırımı engellemek değil. Savunma paketini küçük görmesi ve içeriğinde olması gereken dışarıda asker bulundurma gibi birçok konuda eksiklik olmasından kaynaklanıyor. Ama tabii geçmezse lehimize bir etki yapar. Ben maalesef Biden görevi aldığı zaman bir takım yaptırım riskleri ile karşı karşıya kalabiliriz diye çekiniyorum.

Ortak Satışlarına Dikkat!
              Anadolu Grubu Holding, McDonald's satışı ile ilgili karşı tarafın satışı bir süre bekletme talebinin olduğunu açıkladı. Kısıtlamalar nedeniyle bu talebin geldiği, bu arada Rekabet Kurulunun satış için onayı verdiği açıklandı. Satış iptal değil ama ertelenme durumu var. Anlaşılan dün bu nedenle sert alımlar bir anda sert satışla karşılaşmış olabilir. Hissede kısmi ve bir süre satış baskısı yaratabilir.

Bu arada birçok hissede ortak satışları geldiğini görüyorum. Mevcut fiyatlar bazı hisselerde oldukça yüksekti. Gelen satışlar sonrası teknik desteklerde gelen alımların bazı hisselerde yine ortak satışları ile karşılaştığını görüyoruz. Çok temkinli olmak gereken bir dönemde olduğumuz kesin. Lütfen krediden uzak durun. BİST AB liderlerinin kararlarına göre yukarıdaki dirençleri test edebileceği gibi, kar satışlarına da maruz kalabilir. Teknikleri referans alarak yol bulmaya çalışacağız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.12.2020
    09:03

    Ekonomi ve finasman sorunlarımız çok ciddi. Ama faiz kararı ve başlatılacak yapısal reformlar ile bu sorunları çözüm yoluna sokmak elimizde. O nedenle bence en büyük risklerimiz olarak AB ve ABD ilişkilerinde yaptırım gelişmelerini görüyorum. Yunanist... Devamı »

  • 07.12.2020
    09:42

    10 Aralık'ta gözler AB Liderler Zirvesinde olacak. Türkiye'ye yaptırımlar konuşulacak. Bizim için önemli bir zirve. Ben ekonomik ve finansal piyasalarımızı etkileyecek bir yaptırım kararı almalarını beklemiyorum. Ama yine de bizim için riskli bir zirve. Fransa ve... Devamı »

  • 04.12.2020
    09:50

    Dünya genelinde aşı haberleriyle birlikte, aşının devreye girip de pandemi artışı kontrol altına alınana kadar geçecek süre içinde, ülkelerin ekonomilerinde kısıtlamaların olumsuz etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere yeni teşv... Devamı »

  • 03.12.2020
    09:30

    Saat 10:00'da Kasım enflasyon verisi gelecek. Beklenti aylık %1, yıllık % 12.60 civarı. Daha üstünde ekstra bir yükseliş kurları yukarı BIST'i bankalarla birlikte aşağıya baskılayabilir. Korkulan bir enflasyon verisi gelmeyecek olursa, o zaman da döviz sakinleşirken, BIST... Devamı »

  • 02.12.2020
    09:54

    Çok zor bir piyasa içindeyiz. Bir anda tüm algılar ve beklentiler tersine dönebiliyor. Pazartesi ve salı olası yasaklar beklentisi ve Merkel'in açıklamaları ile sert ve gapler bırakarak düşen BIST ve hisselerdeki gapler, dün yaşanan yükseliş esnasınd... Devamı »