AB'yi Savuşturduk, Sıra ABD'de!

11.12.2020 09:23
  •  A 

Detayları uzun ben kısa yazarak genel bilgi vermek istiyorum!

AB Liderler Zirvesinin sonuç bildirgesinde sert yaptırım isteyen Fransa, Yunanistan, Rum kesimi, Avusturya ve Lüksemburga karşılık, Almanya'nın başını çektiği 22 ülke daha makul yaptırımlarla kararları bağlamışlar. Bildirinin sonuç ifadesi; 

"Türkiye'nin AB ve üyeleriyle gerçek bir ortaklığı desteklemek, farklılıkları diyalog ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözmek için hazır olduğunu göstermesi halinde pozitif Türkiye-AB gündemi hala masadadır. Bu tür bir gündem ekonomi ve ticaret alanlarını, halklar arasında teması, yüksek düzeyli diyaloğu ve göç konusunda devamlı işbirliğini kapsayabilecektir. AB Konseyi, AB ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini vurgulamaktadır." şeklinde.

Doğu Akdeniz'deki faaliyetelerimiz, Maraş'in açılması dahil yaptıklarımızı desteklemiyorlar. Bunlarla ilgili ek yaptırım hazırlıkları için yeni bir rapor hazırlayıp, ABD ile koordineli şekilde bunları uygulamayı planlıyorlar. Olası bir takım yaptırım kararlarının uygulamasını da Mart ayına bıraktılar.

Şimdi Sıra ABD Yaptırım Risklerinde!
              ABD'de öncesinde çıkartılan 70 sayfalık Caatsa Yasasında bu kapsama giren ülkelere yaptırım konularını içeren 12 madde belirlenmişti. Başkanın bunlar içinde en az 5 tanesini onaylayıp yaptırımları uygulamaya alması bekleniyordu. Trump bunu uzun süredir öteliyorken, şimdi görevi devretmeden içlerinden en az etki yaratacak 5 tanesini onaylaması bekleniyor diye Reuters haber yapmış. 

Bu 12 maddeyi medyada çok kez yer aldığı için okumuşsunuzdur. İçlerinden 2-7-8-11 ve 9 yaptırım olarak uygulamaya alınacak diye bekleniyor ki, 9'uncu maddedeki yaptırım uygulanan kişilerin ABD'de mülk edinmesi engellenir denen madde öncesinde uygulamaya alınmıştı. Diğerlerinin içeriği genel olarak, yaptırım uygulanacak kişilerin ABD üzerinden ticaret, ithalat, teknoloji, kredi ve vize imkanlarının yasaklanması ile ilgili. Yani sorumlu gördükleri cumhurbaşkanı da dahil olabilecek, bakan ve bazı bürokratlar bu konularla ilgili kısıtlamaya tabi tutulan bir yaptırım listesi uygulamaya alınarak görev devredilebilir. 

Tabii ki bunlar da hoş değil ama, yine de tüm ülke ilişkilerini ve ticaretini krize sokmaz diyerek bir süre sonra olumsuz etkisi atlatılabilir. Yine de olası yaptırımların kesinleşmiş halini ve yansımalarını görmemiz lazım.

Ama bunlar Caatsa Yasası kapsamında S-400 sorunu ile ilgili bize uygulanabilecek kararlar. Devam eden Halkbank Davası sonucunda neler çıkacak o konu hala belirsizliğini koruyor. Ayrıca F-35'leri vermemek, üretiminde Türkiye'de yaptırılan binin üzerindeki parça sayısının 150 civarına düşürülmüş olması ve bunların da yakında Türkiye dışında üretiminin sağlanması da bir yaptırımdı. 

Döviz kurlarında AB'den ziyade ABD tarafından açıklanması beklenen yaptırımlar nedeniyle yükseliş yaşanıyor. Muhtemelen BIST de satıcılı başlayabilir. Ama sonrasında toparlanma bekliyorum.

AB 1.8 Trilyon Euro'luk Pandemi Paketinde Anlaştı!
             Liderler uzun süredir uzlaşamadıkları korona paketinde uzlaştılar. Pandemi nedenli piyasa destekleri ve kurtarmalar için 1.8 Trilyon Euro'luk bir kaynak temini sağlanacak.

Anlayacağınız piyasalardaki likidite destekli risk iştahı bir süre daha sürecek bence. Sorun ABD'den gelecek olası yaptırımların detaylarına göre yaşanacak tepkilerin boyutu olacaktır. Şimdilik hafif etkili yaptırımlarla bu riski savuşturuyor gibiyiz ama hemen rahatlamayın. Yansımalar bir süre kar satışları yaratabilir. Ama bu durum alım fırsatı olacaktır görüşündeyim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.12.2020
    09:26

    Bugün AB liderleri toplanıyorlar. İki gün sürecek zirvede Türkiye için alınacak kararlar merakla bekleniyor. Dün dolaşan haberlere göre, sert yaptırımlardan ziyade Doğu Akdeniz'de arama faaliyetlerine katılanlara yönelik yaptırımlarla sınırlı kalınacağı ... Devamı »

  • 09.12.2020
    09:58

    Seansa az zaman kaldı. Kısa kısa yazıp tamamlayalım. ABD'de 916 Milyar Dolar'a çıkartılan teşvik paketi borsaların alıcılı olmasına ve ABD borsalarının rekorlarını tazelemesine neden oluyor. Olası gerçekleşmelerine göre alımların devamı görülebilir. Pandemi s... Devamı »

  • 08.12.2020
    09:03

    Ekonomi ve finasman sorunlarımız çok ciddi. Ama faiz kararı ve başlatılacak yapısal reformlar ile bu sorunları çözüm yoluna sokmak elimizde. O nedenle bence en büyük risklerimiz olarak AB ve ABD ilişkilerinde yaptırım gelişmelerini görüyorum. Yunanist... Devamı »

  • 07.12.2020
    09:42

    10 Aralık'ta gözler AB Liderler Zirvesinde olacak. Türkiye'ye yaptırımlar konuşulacak. Bizim için önemli bir zirve. Ben ekonomik ve finansal piyasalarımızı etkileyecek bir yaptırım kararı almalarını beklemiyorum. Ama yine de bizim için riskli bir zirve. Fransa ve... Devamı »

  • 04.12.2020
    09:50

    Dünya genelinde aşı haberleriyle birlikte, aşının devreye girip de pandemi artışı kontrol altına alınana kadar geçecek süre içinde, ülkelerin ekonomilerinde kısıtlamaların olumsuz etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere yeni teşv... Devamı »