Dünya genelinde aşı haberleriyle birlikte, aşının devreye girip de pandemi artışı kontrol altına alınana kadar geçecek süre içinde, ülkelerin ekonomilerinde kısıtlamaların olumsuz etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere yeni teşvik paketleri açıklamaları duyuyoruz. Bu durum pandeminin yakında daha üst boyutta kısıtlamaları zorunlu kılması halinde ABD dışı ülkelerde de gerekli olabilir. İşte tüm bunlar piyasalardaki para bolluğunun en azından bir süre daha sürme beklentisini arttırmış durumda. Bu yüzden de borsalara ilgi sürüyor. Ons altına olan ilgi de yeniden artmış durumda. Pandemi sonrası da gelişmekte olan ülkelere ciddi sermaye akışı bekleniyor. Sermaye akışı olması beklenen ülkelerin başında Türkiye'de yer alıyor.
BIST de bunların etkisi ile yükselişini devam ettirmek istiyor. Ama bunu başarabilmesi için 1.351-1.355 direncini aşması lazım. Dün gelen yüksek enflasyon sonrası hisselerde düşüş ve kurlarda artış görüldü. Ama sonrasında bakan Elvan, enflasyonu kontrol altına almak için para ve maliye politikalarını eş güdümlü kullanacağız açıklaması yapınca, beklenen reformların geleceği beklentisi ile borsaya alım geldiğini gördük. Aynı zamanda kurlarda da gevşemeler görüldü.
Ben ekonominin ve finansın içinde bulunduğu durum nedeniyle alınması gereken kararların mecburen de olsa alınacağı görüşündeyim. Yani TCMB da ilave faiz artışı yapmak zorunda kalacaktır. Bunu bu ayki toplantısında yaparsa, kararlılık görüntüsü veriri. Ama bu ayı pas geçecek olursa, Ocak ayında yapmak zorunda kalır. Kurda yaşanan yükselişin maliyeti gördüğünüz gibi çok daha yüksek oluyor. BBDK'nın açıklamalarına bakınca kamu bankalarının ciddi kambiyo zararları yaptığını görüyoruz. Kısacası kamu kurdaki artışı durduramazsa çok daha büyük faiz artışı, enflasyon ve maliyetlere maruz kalabilir.
Ama Dış İlişkilerimizdeki Riskler Yaklaşıyor!
Fransa Meclisi Karabağ'ın bağımsız devlet olarak tanınması kararını kabul etti. Bu kararın Türkiye'yi sertleştirmesi ve bu ortamda AB liderler zirvesini yapmak istiyorlar. Ama son tabloda, Türkiye'ye yaptırım konusunda uzlaşmanın olmadığı görüntüsü var.
Diğer riskimiz ABD'de yönetim değişimi sonrası olası yaptırım kararları! Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Pompeo gider ayak ilişkileri daha da gerginleştirip yeni yönetime öyle bırakmak istiyor niyetinde.
İşte bu riskler önümüzde iken BIST yükselme hevesinde olsa da, bu hevesi şimdilik sınırlı kalıyor ve bir süre daha bu baskıyı hissedebiliriz. Ama yine de teknik olarak şunu söylemek istiyorum. Eğer 1.208 civarı seviyenin üstünde kalmaya devam edersek ki, şu an bunun çok üstündeyiz. 900 ile 1.200 arası bir kırılan bir yatay kanalın teknik hedefi olarak, BIST'in 1.500 ve hatta daha üstüne gitmesini bekliyorum. Ama bu yaparken arada çok sayıda direnci var. Bu dirençleri kırdıkça bu hedefe gitme isteği güçlenecektir. Aradaki dirençlerde her seferinde ciddi kar satışlarını görebiliriz. Destek olarak ise 1.299 seviyesi çok önemli. Bu seviyenin altına inmezsek kısmi kar satışları ile yüksekteki hedeflerine gidebilir. Ama 1.299 desteğine iner ve kıracak olursa, o zaman 1.192'de bırakılan gap boşluğunu kapatma riskimiz artar.
İşte bu tabloda hangisinin öncelikli olacağını Destek-Direnç verilerine bakarak anlayabiliriz. Kırılan destekler sonrası daha alt destek seviyelerinin, kırılan dirençler sonrası ise daha yüksek direnç hedeflerinin yeni teknik beklentiler olacağını özellikle yeni üyelerimize bir kez daha hatırlatmak isterim. Tabloyu bu şekilde okumakta yarar var.
Hisse bazlı ayrışmalı bir gün daha yaşamayı bekliyorum. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_