Kasım Enflasyon Verisi Gelecek!

03.12.2020 09:30
  •  A 

Saat 10:00'da Kasım enflasyon verisi gelecek. Beklenti aylık %1, yıllık % 12.60 civarı. Daha üstünde ekstra bir yükseliş kurları yukarı BIST'i bankalarla birlikte aşağıya baskılayabilir. Korkulan bir enflasyon verisi gelmeyecek olursa, o zaman da döviz sakinleşirken, BIST'i bankalarla alım yönünde görebiliriz. Açıkçası son dönem verilerini tahminde zorlanıyorum! 

Bu arada diğer gerginlik nedenleri AB ve ABD ilişkilerindeki riskler malum. Dün ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu arasında karşılıklık suçlamalarla gergin bir NATO görüşmesi olmuş. Bu nedenle piyasaları baskılayan gerilim nedenlerimiz aynen duruyorlar. Bu arada enflasyon yüzümüze güler mi, bu ay için sanmıyorum. En yüksek verilerden birisinin bu ay gelmesi bekleniyordu. Rakamı görelim derim. Enflasyonda düşme görüldüğü zaman kurdaki baskı da azalacaktır. Ama henüz yapısal reformlarda alınan bir karar duyamadık. Bu arada yüksek gelecek bir enflasyon, TCMB Aralık toplantısı için de faiz artışı beklentisi yaratır. BIST ve Dolar için olası teknik seviyeleri tablolarımızda bulabilirsiniz. 

Yarın da Moody's değerlendirmesi var. Oradan en azından görünümün pozitif yönde güncellenmesi pozitif bir etki yaratır. Bu mümkün ama henüz yaptırım belirsizlikleri varken yaparlar mı şüpheliyim.

Anlaşılan yine hisse ayrışmaları peşinde koşacağımız bir gün olabilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.12.2020
    09:54

    Çok zor bir piyasa içindeyiz. Bir anda tüm algılar ve beklentiler tersine dönebiliyor. Pazartesi ve salı olası yasaklar beklentisi ve Merkel'in açıklamaları ile sert ve gapler bırakarak düşen BIST ve hisselerdeki gapler, dün yaşanan yükseliş esnasınd... Devamı »

  • 01.12.2020
    09:44

    Dün beklentilerin üzerinde % 6.7'lik bir büyüme gelmesi oldukça olumlu bir veri gerçekleşmesi oldu. Ama sonrasında yeni yasak kararları alınması beklenen toplantı satışları getirdi. Üstüne bir de Merkel'den olumsuz açıklamalar gelince satışl... Devamı »

  • 30.11.2020
    09:18

    Bir saattir bilgisayarımla ilgili bağlantı sorunum vardı. Şimdi düzeldi. Bu nedenle kapsamlı uzun bir yazım olmayacak. Gündemi bol bir hafta başlıyor. GSYH rakamları gelecek. 3'ncü çeyrek büyümesinin güçlü gelmesini bekliyorum. Korona etkisi ve kı... Devamı »

  • 27.11.2020
    09:00

    Bugün birkaç satırla yazımı tamamlayacağım. Uzun süredir gece çok az uyuyabiliyordum. Bugün sabah 08:00'de kalktım. Köpeğimizi gezdir, kahvemi iç, eşimle iki çift lafla derken şu an ekranı açabildim. Ama zaten geceden paylaşımlarımı yapmıştı... Devamı »

  • 26.11.2020
    09:32

    Önümüzdeki Haftanın Gündemi Reformlar! BIST TL rekorları kırmaya devam ediyor. Ama sonrasında ciddi kar realizasyonları da geliyor. Faiz artışı sonrasında reformlarla bu kararın desteklenmesi çok önemli. Bu yönde kararlar kurlarda gevşemenin devam... Devamı »