Yeni Hikaye Ne Olacak?

26.11.2020 09:32
  •  A 

Önümüzdeki Haftanın Gündemi Reformlar!
              BIST TL rekorları kırmaya devam ediyor. Ama sonrasında ciddi kar realizasyonları da geliyor. Faiz artışı sonrasında reformlarla bu kararın desteklenmesi çok önemli. Bu yönde kararlar kurlarda gevşemenin devamını getirecektir. Cumhurbaşkanımız bütçe görüşmelerinin hemen sonrasında her konuda reform kararlarını almaya başlayacağız dedi. Bu hafta bütçe görüşmelerini tamamlar, önümüzdeki hafta neler yapılacaksa reform açıklamalarını duymayı bekliyoruz. Umarım dağ fare doğurmaz. 

Yeni Hikaye Ne Olacak?
              Piyasalardaki pozitif gidişin hızlanması için yeni bir hikaye lazım. O hikaye de, faiz artışı kararları sonrasında, kamu harcama reformu başta, yatırımlar, hukuk, maliye, enflasyon, üretim, demokrasi, eğitim, cari denge, bütçe, vergi, vs. alanlarda alınacak kararlar olacaktır. Eğer güven verecek bir reform paketi duyacak olursak, o zaman yabancı girişleri hem doğrudan yatırımlar, hem de fon girişleri olarak yeniden hızlanmaya başlar. Yabancı girişler artmaya başlarsa, bu takdirde uzun süredir rezerv eriten TCMB'nın yeniden döviz alım ihaleleri ile rezervlerini arttırma imkanı bulduğunu görürüz. Ama rezerv alım kararları için önce güven arttırıcı reform kararların duyulması ve fon girişlerinin belirginleşmesini görmek lazım. Bu sağlandığı zaman, DTH'larda da kısmi çözülme başlayacaktır.

Lakin tüm reformlar sonrasında DTH'larda çözülme başlaması için AB ve ABD ile yaptırım konularının akıbetini de görmek beklenecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle AB Aralık Liderler zirvesi ile, Ocak ayında Biden'in görevi devralması sonrası ABD'nin tutumu beklenecektir. Bu iki sorunu aştığımız takdirde, güven verecek yapısal kararları da aldıysak, piyasa rahatlamaya başlar. 

İşte o zaman yabancı borsa yatırımcısı geri dönmeye başlarsa, Dolar bazında piyasaya bakacak olan yabancı fonların alım etkisi çok ciddi yükselişlerin başlamasına neden olacaktır. Çok yakında Dolar bazında banka ve önemli yabancı hisselerinin zirve ve mevcut seviye rakamlarını paylaşacağım. Böylece yabancının dönmesi halinde bu hisselerde görülebilecek seviyeler hakkında fikir sahibi olursunuz.

Hisse bazlı ayrışmalarla zaman zaman realizasyon, sonra yine TL yeni rekorlar göreceğimiz bir dönem beklentim sürüyor. Ama yukarıdaki kriterleri de günü gününe takip etmek durumundayız. Şu günler için pandemi patlaması en önemli gündemlerimizden birisidir. Yeni yasaklar her an gelebilir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.11.2020
    09:16

    Hernekadar vaka ve vefat patlaması yaşanıyor olsa da, aşı ile ilgili gelen haberler piyasalarda pozitif etki yaratıyor. Dün de uçuşlar öncesi aşı yaptırılmasının zorunlu olabileceği yönünde yapılan açıklamalar petrolü yukarı çekiyor. Aynı zamanda ulaştır... Devamı »

  • 24.11.2020
    09:25

    AB ülkeleri Türkiye'ye bir takım yaptırımların hazırlığını yaptıklarını, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Karabağ gibi gelişmelerdeki agresif tutumunu değiştirmediği takdirde Aralık AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımların gündeme geleceğini açıklam... Devamı »

  • 23.11.2020
    09:31

    TCMB Başkan'ı ve Ekonomi Bakanı değişimi sonrası beklentileri karşılayan politika faizi artışı pozitif yansımalarını sürdürüyor. Kurlarda 7.50'ye gevşeme yaşandı. BIST TL bazlı endeks ve hacim rekorlarını kırmaya başladı. Şimdi de aktif rasyosunun kaldırılması bekleniyor. Muht... Devamı »

  • 20.11.2020
    09:59

    Uzun zamandır piyasalarla inatlaşan bir ekonomi ve Merkez Bankası politikası vardı. Enflasyon yüksek olmasına rağmen, faizler ısrarla baskı altında tutuluyordu. Haftalık politika faizleri düşük gösterilip, gecelik geç likidite penceresi faizi üzerinden fonlama yapılıy... Devamı »

  • 19.11.2020
    09:26

    Yılbaşından beri yabancı yatırımcı ve fonlar sürekli satış yaparak Türkiye'den çıkıyorlar. Yılbaşında Dolar kuru 5.95 seviyesinde idi. Şu an ise kısmen düşmüş hali ile 7.72 civarlarında bulunuyor. Yani kur olarak ülkemizden çıkmakla kazançlı gör... Devamı »