AB'den İlk Mesaj İrini Operasyonu Mu?

24.11.2020 09:25
  •  A 

AB ülkeleri Türkiye'ye bir takım yaptırımların hazırlığını yaptıklarını, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Karabağ gibi gelişmelerdeki agresif tutumunu değiştirmediği takdirde Aralık AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımların gündeme geleceğini açıklamışlardı.

Libya'ya gitmekte olan bir yük gemimiz AB Akdeniz Deniz Kuvvetleri içinde yer alan Alman fırkateyni tarafından baskına uğramış. Müdahale edilen gemimize dışişlerinin ve gemi kaptanının izni olmadan müdahale edilip, Libya'ya askeri yardım malzemesi mi götürüyor diye arama yapılmış. Geceden sabaha kadar süren bu durum neticesinde, herhangi bir askeri yüke rastlanmadığı belirtilerek gemiden ayrılmışlar. 

Deniz Hukukuna göre hukuk dışı yapılan bu müdahale, düşman hukuk davranışı olarak, savaş halinin bir öncesi davranış olarak kabul görüyor. İşte böyle bir gerginlikle güne başlamışız. Bu bilgiye sahip değilken yeni rekor seviyeleri gören BIST, sonrasında bu konuda bilgiler gelmeye başladığında ilk anda kısmi satışlar yaşamasına rağmen, sonrasında kurlarda sert yükseliş ve BIST'de de daha derinleşen satışların geldiğini gördük. Arkasından da Dışİşleri Bakanlığımızın ilgili ülkelerin elçilerini dışişlerine çağırdığı haberleri geldi. Anlayacağınız AB, Türk gemilerini benzer şekilde aramalara kalkabileceği mesajı vermiş oldu. Libya konusunda da tutumunu göstermiş oldu. 

İşte bence dünün kar satışları ve kur yükselişinin ana tetikleyicisi bu gelişme olabilir. Ama hemen belirteyim ki, eğer asıl yapılması gereken hukuk, eğitim, maliye, yatırım, demokrasi, kamu harcamaları vs. gibi konularda reformlar yapılmazsa, faiz artışının geçici pozitif etki yaratacağını, sonrasında kurların yeniden yeni zirve arayışı yapacağı görüşümü paylaşmıştım biliyorsunuz. 20 Kasım Cuma beklenti yazımda bu konudaki uyarılarımı okuyabilirsiniz.

Neyse, dün böyle bir piyasa tepkisi gördük. Şimdi gözler 10 yıllık tahvil ihalesinde olacak. Orada gerçekleşecek tutar piyasanın tepkilerine ölçü olacaktır. Bu arada on gün içinde yaklaşık 5 Milyar Dolar'lık bir yabancı fon girişi görüyoruz. Bunun 1 Milyar Dolar'ı tahvil ve hisseler, 4 Milyar Dolar'lık kısmı ise swap karşılığı olarak gelmiş görünüyor. Faiz sonrası beklenen reform hamleleri ve aktif rasyosunun kaldırılması beklentileri karşılanacak olursa, pozitif hava yeniden hakim olabilir.

Bugün dünün tepkisi olarak pozitif açılış yaşanmasını bekliyorum. BIST iki haftadır yaptığı hızlı yükselişin kar realizasyonunu İrini Operasyonu ile yaşamış oldu. Şimdi DoğuAkdeniz'de yaşanan bu gerilimin gelişmeleri önemli olacaktır. Türkiye de benzer bir davranışı AB yük gemilerine göstertebilir. Tüm bunlar yaşandığı anda ilişkileri krize sokacak ve piyasaları olumsuz etkileyecek gelişmeler olacaktır. 

Kesinlikle haklı olduğumuz dış gelişmelerde benzer davranışları çok konuda görme riskimiz olduğu uyarılarımı, AB ve ABD yaptırım risklerine dikkat çekerek özellikle yapıyordum. Dünkü gelişme piyasaları bu riskler kapsamında takip etmemiz gerektiğini bize birkez daha hatırlatmış oldu.

Hisse tekniklerine göre bugün de çok sayıda paylaşım yaptım. Dün olduğu gibi, bugün de çok sayıda pozitif ayrışma yapan hisse görebiliriz. Destek-Direnç Tablomuzda teknik uyarılarını  yaptığım hisseleri görebilirsiniz.

Öğretmenler Günü Kutlu Olsun!
              Başta Baş Öğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutlarım.

NOT: Dün duyuruda bir konuya dikkat çektim! Sitemizin tüm telefonları kapsayacak şekilde bir mobil uygulamasını yapmak istiyoruz. Kullanıcılar sizler olduğunuz için, takip kolaylığınız açısından yararlı olabilecek fikirlerinizi duymak isteriz. Sizler için çalışıyoruz. Lütfen bize katkı verecek görüşlerinizi esirgemeyin.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.11.2020
    09:31

    TCMB Başkan'ı ve Ekonomi Bakanı değişimi sonrası beklentileri karşılayan politika faizi artışı pozitif yansımalarını sürdürüyor. Kurlarda 7.50'ye gevşeme yaşandı. BIST TL bazlı endeks ve hacim rekorlarını kırmaya başladı. Şimdi de aktif rasyosunun kaldırılması bekleniyor. Muht... Devamı »

  • 20.11.2020
    09:59

    Uzun zamandır piyasalarla inatlaşan bir ekonomi ve Merkez Bankası politikası vardı. Enflasyon yüksek olmasına rağmen, faizler ısrarla baskı altında tutuluyordu. Haftalık politika faizleri düşük gösterilip, gecelik geç likidite penceresi faizi üzerinden fonlama yapılıy... Devamı »

  • 19.11.2020
    09:26

    Yılbaşından beri yabancı yatırımcı ve fonlar sürekli satış yaparak Türkiye'den çıkıyorlar. Yılbaşında Dolar kuru 5.95 seviyesinde idi. Şu an ise kısmen düşmüş hali ile 7.72 civarlarında bulunuyor. Yani kur olarak ülkemizden çıkmakla kazançlı gör... Devamı »

  • 18.11.2020
    09:28

    Covid 19 Patladı! Uzun zamandır uyarıyorum; aşı ve yaşanan siyasi-bürokratik değişiklikler nedeniyle tüm sıkıntılarımız bitmiş değil. Aşı haberleri çok güzel ama, orta ve uzun vadeyi güvenli hale getirecek bir gelişme bu. Aşıların dünya genelinde yaygı... Devamı »

  • 17.11.2020
    09:04

    Bugün çok kısa bir yazım olacak. İçeride 19 Kasım TCMB faiz kararı bekleniyor. Ama genel kanaat 400+ faiz artışı şeklinde. Eğer bu beklentiden çok uzak kalırsak kurların sert yukarı tepkisi ve BIST'in de sert kar satışlarını görme riskimiz yüksek olur. Ara ora... Devamı »