Aşı Haberleri Pozitif Etkiliyor!

25.11.2020 09:16
  •  A 

Hernekadar vaka ve vefat patlaması yaşanıyor olsa da, aşı ile ilgili gelen haberler piyasalarda pozitif etki yaratıyor. Dün de uçuşlar öncesi aşı yaptırılmasının zorunlu olabileceği yönünde yapılan açıklamalar petrolü yukarı çekiyor. Aynı zamanda ulaştırma şirketlerine de bilançolarına aldırış etmeden işler yoluna giriyor beklentisi ile alımların sürmesine neden oluyor. Bu konudaki uyarımı şöyle tekrarlamak istiyorum! Muhtemelen yıl sonu bilançolar sektörde yine kötü gelecektir. Lakin uçuşlar normale döner ve yolcu sayıları pandeminin kontrol altına alınması ile artmaya başlayacak olursa diyerek, 2021 son çeyrek ve sonrası için orta-uzun vade fon planlarına dahil olabilirler. Ama bilanço dönemlerinde olası kar satış risklerinin olacağını da bilmek lazım. Şu an alınıyorlar. Teknikleri de bu yönde gelişim gösteriyor. 

Dolar 8.00 TL'yi Aşar Mı?
              Faiz artışları ile 7.51 seviyesine inen Dolar kurunda, Yunanlı komutanı olan Alman fırkateyni AB Akdeniz denetimleri kapsamında izinsiz şekilde yük gemimize baskın yapınca bir anda 8.04 seviyesine yükseldi. Kurdaki tepki piyasanın kar satışlarına neden oldu ama gerilimin sona ermesi ile BIST yeniden alımlara geri döndü. Dolar'da 8.04 seviyesini bollinger direnci olarak görüyorum. Bu seviyenin yukarı kırılmasını beklemiyorum. Ama olur da geçecek olursa 8.20 seviyesinde de bir direnç olduğunu bilmenizi isterim. Ben, Dolar'ın yeniden 7.78'e doğru inmesini bekliyorum. Yabancı açısından yeterli artı faiz verilmiş oldu. 8.00 - 8.50 aralığında Dolar'ını bozup TL'de pozisyon alan yabancı açısından faiz getirisi de düşünülünce kur riski ciddi derecede azalmıştır. Yani her kur yükselişinde yabancı fon girişlerini görmeyi bekliyorum. Ancak İrini Operasyonu gibi gerilim arttırıcı gelişmeler bu düşüncelerimi değişikliğe uğratır.

İrini Operasyonunun Artçıları Olacaktır!
              Gemimize hukuksuz biçimde yapılan müdahale sonrası Dışişleri Bakanımız cevabı sahada vermek için cumhurbaşkanımızın talimatı var açıklaması yaptı! Yani benzer bir müdahaleyi biz de önümüzdeki günlerde Alman ve Yunan gemilerine yapabiliriz. Bu nedenle karşılık riskini de her an beklemeli ve yaşanacak olursa olası yansımalarını göz ardı etmemeliyiz.

Ama ilişkiler AB ve ABD tarafında bu riskleri içerirken, diğer taraftan İsrail Biden sonrası ve bölgesinde yüksek denizaltı doğalgaz rezervlerinin Avrupa'ya sevki için Türkiye ilişkilerinin yeniden düzelmesi gerektiğini anlamış durumda. Bu nedenle yakında Yahudi lobisinin olumlu girişimlerini duyabiliriz. Diğer taraftan Biden sonrası Suudiler de çark etmeye başladılar. Türkiye ile mükemmel ilişkilerimiz var açıklamaları yapıldığı gibi, Katar ile de ilişkilerimizi düzelteceğiz demeye başladılar. Kral Selman'ın G-20 esnasında cumhurbaşkanını araması ilişkilerde normalleşme çabası diye düşünüyorum. Yani tüm ilişkiler kötüye gitmiyor diyebiliriz.

Reform Açıklamalarımız Sürüyor!
              Umarım piyasa için asıl önemli olan hukuk, maliye, kamu harcama politikası, cari denge, uluslararası yatırım zeminini güçlendirici reformlar sözde kalmaz ve bir an önce devreye alınmaya başlar. Bunu gecikmeden yaparsak BIST TL bazlı daha çok sayıda rekor kıracaktır. Kurlar da yeniden düşmeye başlayacaktır. 

Biden'in Ekibi Netleşiyor!
              Trump'ın kaybettiğini kabulleniyor yönünde açıklamalar aşı haberlerinin peşinden gelince ABD borsaları da tarihi zirvelerini kırıyorlar. Dow 30.000 seviyesini de geçmiş oldu. Ocak ayı içinde yönetim değişimi tamamlanacak. Sonrasında bizimle gelişmeler ne olacak göreceğiz. Riskler büyük ama Türkiye herkes için çok önemli ve büyük bir ülke. O nedenle her an her konuda geri planda birçok görüşme ve pazarlık yapılıyor olabileceğini unutmamak gerekir. Ama yine de Biden işe başladığında S-400 sorunu önümüze gelecektir. Bu sorun aşılamazsa uygulanacak yaptırımın ne olacağı önemli. Tabii bir de Halkbank davası konusu var.

Kısacası önümüzdeki dönem için aşı, petrol, reform kararlarının etkisi ile pozitif bir BİST bekliyorum. Ama devamlı tekrarladığımız siyasi, jeopolitik risklerdeki belirsizlikler ve gelişmeler heran dalgalanmalar yaratabilir.

Mümkün olduğunca tekniklerden destek alarak yolumuza gitmeye çalışmalıyız. Destek-Direnç Tablosunda olası hareket beklediğim şirketleri, pozitif ayrışma beklediğim hisseleri detaylı teknikleri ile devamlı paylaşıyorum. Özellikle yeni üyelerimiz bu tabloyu dikkatle takip etsinler. Kırılacak destek ve dirençler sonrasında, o yöndeki sıralı destek ve dirençler yeni teknik beklentiler olur.

Bugün BIST'in dış borsalar ve petroldeki olumlu etki ile hızlı bir yükseliş yapmasını bekliyorum. Hisse bazlı ayrışmalar yine aynı şekilde sürecektir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.11.2020
    09:25

    AB ülkeleri Türkiye'ye bir takım yaptırımların hazırlığını yaptıklarını, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Karabağ gibi gelişmelerdeki agresif tutumunu değiştirmediği takdirde Aralık AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımların gündeme geleceğini açıklam... Devamı »

  • 23.11.2020
    09:31

    TCMB Başkan'ı ve Ekonomi Bakanı değişimi sonrası beklentileri karşılayan politika faizi artışı pozitif yansımalarını sürdürüyor. Kurlarda 7.50'ye gevşeme yaşandı. BIST TL bazlı endeks ve hacim rekorlarını kırmaya başladı. Şimdi de aktif rasyosunun kaldırılması bekleniyor. Muht... Devamı »

  • 20.11.2020
    09:59

    Uzun zamandır piyasalarla inatlaşan bir ekonomi ve Merkez Bankası politikası vardı. Enflasyon yüksek olmasına rağmen, faizler ısrarla baskı altında tutuluyordu. Haftalık politika faizleri düşük gösterilip, gecelik geç likidite penceresi faizi üzerinden fonlama yapılıy... Devamı »

  • 19.11.2020
    09:26

    Yılbaşından beri yabancı yatırımcı ve fonlar sürekli satış yaparak Türkiye'den çıkıyorlar. Yılbaşında Dolar kuru 5.95 seviyesinde idi. Şu an ise kısmen düşmüş hali ile 7.72 civarlarında bulunuyor. Yani kur olarak ülkemizden çıkmakla kazançlı gör... Devamı »

  • 18.11.2020
    09:28

    Covid 19 Patladı! Uzun zamandır uyarıyorum; aşı ve yaşanan siyasi-bürokratik değişiklikler nedeniyle tüm sıkıntılarımız bitmiş değil. Aşı haberleri çok güzel ama, orta ve uzun vadeyi güvenli hale getirecek bir gelişme bu. Aşıların dünya genelinde yaygı... Devamı »