Önemli Gündemler Var!

30.11.2020 09:18
  •  A 

Bir saattir bilgisayarımla ilgili bağlantı sorunum vardı. Şimdi düzeldi. Bu nedenle kapsamlı uzun bir yazım olmayacak. Gündemi bol bir hafta başlıyor. GSYH rakamları gelecek. 3'ncü çeyrek büyümesinin güçlü gelmesini bekliyorum. Korona etkisi ve kısıtlama tedbirleri yüzünden Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte %9.9 daralmıştı.

3 Aralık Perşembe ihracat ve enflasyon verisi gelecek. Türkiye, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020'nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakalamıştı. İhracattaki artışın sürmesi bekleniyor. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekimde yıllık yüzde 11,89, aylık yüzde 2,13 artmıştı. Enflasyon bir süre daha üzmeye devam edebilir.

10 ve 14 Aralık'ta işsizlik ve sanayi üretim endeksleri belli olacak. 15 Aralık'ta kasım ayı bütçe gerçekleşmeleri açıklanacak. Geçen cumadan beri de reform görüşmeleri başladı. Yani kendi içimizde önemli olacak çok sayıda gündemimiz var.

Bu arada Yunanistan havayı germeye devam ediyor. Hafta sonu S-300'lerini aktif etti ve test ateşlemesi yaptı. ABDve Avrupalı ülkeler de test ateşlemesini izlediler. Peki şimdi bu nasıl oluyor, S-300'ler aktif ediliyor ama ses çıkartan yokken, konu bizim S-400'ler olunca sorun yaratıp, yaptırım gelir diyoruz! Bizi Müslüman olduğumuz için kabul edemiyorlar da ondan. Gerisi hep bir tiyatro sahnesi.

Olumlu bir gelişme olarak yabancı takas oranı artmaya devam ediyor. Bir ara % 47'ye inen yabancı takas oranı % 51.5 oldu. Ben faiz artışı sonrası yabancı girişlerinin sürmesini bekliyorum. 

İşte böyle bir haftaya başlıyoruz. Tekniklere göre hisse bazlı ayrışmaların yaşanmaya devam etmesini bekliyorum. Kanal İstanbul projesi nedeniyle çimento şirketleri ön plana çıktılar. Gelişmelere göre bu durum sürebilir. Ama diğer taraftan pandemi rakamları korkutucu şekilde artmaya devam ettiği için, yeni yasakların her an gelmesini bekliyorum. Bence hepimiz için en önemli öncelik sağlıklı olmak ve sağlıklarımızı korumak olmalı. Kendinizi korumak için her türlü tedbiri sakın ihmal etmeyiniz.

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.11.2020
    09:00

    Bugün birkaç satırla yazımı tamamlayacağım. Uzun süredir gece çok az uyuyabiliyordum. Bugün sabah 08:00'de kalktım. Köpeğimizi gezdir, kahvemi iç, eşimle iki çift lafla derken şu an ekranı açabildim. Ama zaten geceden paylaşımlarımı yapmıştı... Devamı »

  • 26.11.2020
    09:32

    Önümüzdeki Haftanın Gündemi Reformlar! BIST TL rekorları kırmaya devam ediyor. Ama sonrasında ciddi kar realizasyonları da geliyor. Faiz artışı sonrasında reformlarla bu kararın desteklenmesi çok önemli. Bu yönde kararlar kurlarda gevşemenin devam... Devamı »

  • 25.11.2020
    09:16

    Hernekadar vaka ve vefat patlaması yaşanıyor olsa da, aşı ile ilgili gelen haberler piyasalarda pozitif etki yaratıyor. Dün de uçuşlar öncesi aşı yaptırılmasının zorunlu olabileceği yönünde yapılan açıklamalar petrolü yukarı çekiyor. Aynı zamanda ulaştır... Devamı »

  • 24.11.2020
    09:25

    AB ülkeleri Türkiye'ye bir takım yaptırımların hazırlığını yaptıklarını, Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Libya, Karabağ gibi gelişmelerdeki agresif tutumunu değiştirmediği takdirde Aralık AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımların gündeme geleceğini açıklam... Devamı »

  • 23.11.2020
    09:31

    TCMB Başkan'ı ve Ekonomi Bakanı değişimi sonrası beklentileri karşılayan politika faizi artışı pozitif yansımalarını sürdürüyor. Kurlarda 7.50'ye gevşeme yaşandı. BIST TL bazlı endeks ve hacim rekorlarını kırmaya başladı. Şimdi de aktif rasyosunun kaldırılması bekleniyor. Muht... Devamı »