AB ve ABD İlişkileri En Büyük Riskimiz!

08.12.2020 09:03
  •  A 

Ekonomi ve finasman sorunlarımız çok ciddi. Ama faiz kararı ve başlatılacak yapısal reformlar ile bu sorunları çözüm yoluna sokmak elimizde. O nedenle bence en büyük risklerimiz olarak AB ve ABD ilişkilerinde yaptırım gelişmelerini görüyorum. 

Yunanistan ile sorunumuz AB-Türkiye sorununa dönüştü. Yunanistan ve Fransa sorunu bu boyuta dönüştürmeyi başardılar. 10-11 Aralık'ta AB liderler zirvesinde konu gündeme gelecek. Bakalım yaptırım kararı çıkacak mı, çıkarsa ilişkileri tümden bozacak boyutta bir karar duyacak mıyız bu detaylar piyasalar için çok önemli.

Aynı şekilde ABD'de Biden Ocak ayında görevi teslim alınca, ABD ilişkilerinde de yaptırım riski gündeme gelecek. Biden'in oluşturmaya başladığı kabinesinde aleyhimizde olacak başkan yardımcısı Harris dahil, çok kişi var. Şimdi de Savunma Bakanı olarak zamanında bölgedeki ABD kuvvetlerine komutanlık yapmış olan ve bölgede bulunduğu zaman YPG'nin hamiliğine soyunmuş bulunan emekli general Austin'in adı geçiyor.

Yani asıl piyasa riskleri dış ilişkilerimizdeki risklerden kaynaklanacaktır diye düşünüyorum. Bu sorunlar pazarlığa tabi. Ama neyi pazarlık yapabiliriz ki! Ege, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki haklarımızdan vazgeçtik diyebilir miyiz? Ya da Suriye-Irak arasında sınırımızda Kürt devleti kurulmasına göz yumabilir miyiz? Her ikisi de evet diyebileceğimiz konular değil. Ama maalesef istenen tavizler bu konularda. Suriye'de Kürt Devleti ilanı çok yakın gibi duruyor. Ama Irak Kürt özerk bölgesi ile konuyu bağlayamazlarsa, o zaman Barzani ile Suriye YPG'si arasında çatışmalar başlayabilir. Barzani kendi çizgilerine gelsin diye Irak'ı da yeniden karıştırmaya başlayabilirler. 

Anlayacağınız etrafımızı saran çember iyice daralmaya başladı. Türkiye olarak bütünlüğümüzü korumak istiyorsak, tüm bunlara karşı kararlı tutum sergilemek zorundayız. Ama bu esnada da demokrasi ve hukuk başta yapısal reformları hızla hayata geçirmeliyiz. Yoksa uluslar arası camiada yanlız kalıyoruz.

İşte bu riskleri analiz etmek, ani gelişmelerin yaratacağı riskleri önceden görmek çok zor. Son dönem piyasalardaki tedirginliklerimin ana nedenlerini bir kez daha yazdım. Bu ortamda cesaret edebildiğim kadar teknik destekleri referans alarak paylaşımlarımı yapmaya çalışıyorum. BIST üzerinde bu riskler nedeniyle baskının bir süre daha süreceğini bilmenizi isterim. Bu esnada hisse odaklı ayrışmalar yine öne çıkacaktır. Her iki riskin gidişine göre genele yayılan bir kötüleşme ya da topyekün iyi bir piyasaya dönüş göreceğiz. Ama hangisi olacak şimdiden söylemek mümkün değil. Yabancı da alımlarına ara vermiş durumda. Onlar da izlemede kalıyorlar.

Hepinize başta sağlık olmak üzere bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.12.2020
    09:42

    10 Aralık'ta gözler AB Liderler Zirvesinde olacak. Türkiye'ye yaptırımlar konuşulacak. Bizim için önemli bir zirve. Ben ekonomik ve finansal piyasalarımızı etkileyecek bir yaptırım kararı almalarını beklemiyorum. Ama yine de bizim için riskli bir zirve. Fransa ve... Devamı »

  • 04.12.2020
    09:50

    Dünya genelinde aşı haberleriyle birlikte, aşının devreye girip de pandemi artışı kontrol altına alınana kadar geçecek süre içinde, ülkelerin ekonomilerinde kısıtlamaların olumsuz etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere yeni teşv... Devamı »

  • 03.12.2020
    09:30

    Saat 10:00'da Kasım enflasyon verisi gelecek. Beklenti aylık %1, yıllık % 12.60 civarı. Daha üstünde ekstra bir yükseliş kurları yukarı BIST'i bankalarla birlikte aşağıya baskılayabilir. Korkulan bir enflasyon verisi gelmeyecek olursa, o zaman da döviz sakinleşirken, BIST... Devamı »

  • 02.12.2020
    09:54

    Çok zor bir piyasa içindeyiz. Bir anda tüm algılar ve beklentiler tersine dönebiliyor. Pazartesi ve salı olası yasaklar beklentisi ve Merkel'in açıklamaları ile sert ve gapler bırakarak düşen BIST ve hisselerdeki gapler, dün yaşanan yükseliş esnasınd... Devamı »

  • 01.12.2020
    09:44

    Dün beklentilerin üzerinde % 6.7'lik bir büyüme gelmesi oldukça olumlu bir veri gerçekleşmesi oldu. Ama sonrasında yeni yasak kararları alınması beklenen toplantı satışları getirdi. Üstüne bir de Merkel'den olumsuz açıklamalar gelince satışl... Devamı »