AB Liderler Zirvesi Var!

07.12.2020 09:42
  •  A 

10 Aralık'ta gözler AB Liderler Zirvesinde olacak. Türkiye'ye yaptırımlar konuşulacak. Bizim için önemli bir zirve. Ben ekonomik ve finansal piyasalarımızı etkileyecek bir yaptırım kararı almalarını beklemiyorum. Ama yine de bizim için riskli bir zirve. Fransa ve Yunanistan ilişkileri germek için ellerinden geleni yapacaklardır. Zirveyi görmek lazım.

Ortadoğu'da hava gergin. Telaviv'de Mossad ajanı aracında suikast ile öldürüldü. İran intikam alıyoruz açıklaması yaptı. Trump gider ayak havayı gerebildiği kadar gerip görevi bırakacak gibi duruyor. Suriye devlet başkanı Esad, her an bir Kürt devleti kurulabilir açıklaması yaptı. Türkiye sınırımızın % 25'i PKK, % 75'i El Kaide tarafından kontrol ediliyor diyor. Anlayacağınız bizim jeopolitik bölgemizde bize şu sıralar huzur yok gibi duruyor.

Bu arada İncirlikte'ki ABD nükleer bombalarının taşınması konusu var. Keşke taşısalar diye düşünüyorum. Çünkü orada durdukları müddetçe, ABD hedefi diye her zaman ülkemiz risk altında olacaktır.

Moody's pas geçti. Cuma gece Moody's Türkiye değerlendirmesi vardı. Kurum Türkiye için bir değerlendirme yapmadı. Bu ortamda böyle davranması gayet normal. AB ve ABD yaptırım risklerinin akıbetini beklediğini düşünüyorum.

Bu arada ABD'de teşvik paketinde uzlaşı havası oluştuğu için ABD endeksleri tarihi rekorlar kırdılar. Böyle bir ortamı maalesef kendi jeopolitik, ekonomik, finansal ve siyasi risklerimiz yüzünden yeterince kullanamıyoruz. Satış baskısının olacağı bir açılış olabilir. Ama hisse bazlı hareketler yine de görülecektir. Destek-Direnç Tablomuzda teknik detayları görebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi haftalar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.12.2020
    09:50

    Dünya genelinde aşı haberleriyle birlikte, aşının devreye girip de pandemi artışı kontrol altına alınana kadar geçecek süre içinde, ülkelerin ekonomilerinde kısıtlamaların olumsuz etkilerinin görülmesi bekleniyor. Bu nedenle başta ABD olmak üzere yeni teşv... Devamı »

  • 03.12.2020
    09:30

    Saat 10:00'da Kasım enflasyon verisi gelecek. Beklenti aylık %1, yıllık % 12.60 civarı. Daha üstünde ekstra bir yükseliş kurları yukarı BIST'i bankalarla birlikte aşağıya baskılayabilir. Korkulan bir enflasyon verisi gelmeyecek olursa, o zaman da döviz sakinleşirken, BIST... Devamı »

  • 02.12.2020
    09:54

    Çok zor bir piyasa içindeyiz. Bir anda tüm algılar ve beklentiler tersine dönebiliyor. Pazartesi ve salı olası yasaklar beklentisi ve Merkel'in açıklamaları ile sert ve gapler bırakarak düşen BIST ve hisselerdeki gapler, dün yaşanan yükseliş esnasınd... Devamı »

  • 01.12.2020
    09:44

    Dün beklentilerin üzerinde % 6.7'lik bir büyüme gelmesi oldukça olumlu bir veri gerçekleşmesi oldu. Ama sonrasında yeni yasak kararları alınması beklenen toplantı satışları getirdi. Üstüne bir de Merkel'den olumsuz açıklamalar gelince satışl... Devamı »

  • 30.11.2020
    09:18

    Bir saattir bilgisayarımla ilgili bağlantı sorunum vardı. Şimdi düzeldi. Bu nedenle kapsamlı uzun bir yazım olmayacak. Gündemi bol bir hafta başlıyor. GSYH rakamları gelecek. 3'ncü çeyrek büyümesinin güçlü gelmesini bekliyorum. Korona etkisi ve kı... Devamı »