Pozitif Dalga Kalıcı Mı?

10.11.2020 09:21
  •  A 

ABD seçim sonuçları, aniden gelen aşı haberi dünya genelinde ve BIST'de pozitif bir etki yarattı. Bizim özelimizde TCMB başkan değişimi, ekonomi bakanının  istifa haberi ekstra bir pozitif dalga yaratmışken, üstüne de aşı haberi gelince bu dalga sert bir yükseliş yaşanmasına, kurlarda da sert düşüşler görülmesine neden oldu. 

ABD Dow rekor gördü. BIST de TL bazında rekora çok yaklaştı. AB borsalarında da benzer yükselişleri gördük. Peki bu yükselişler kalıcı mı? İşte bu sorunun cevabı çok önemli. Hemen görüşümü yazayım. Bana göre teknik olarak 1.192 seviyesinde bir gap bırakmış olduk. Bu gaplerin teknik olarak dolma riskinin yüksek olduğunu biliyorsunuz. Ama 1.245, yani eski rekor zirvemiz geçilecek olursa da yükselişin devamı gelebilir. 

Ama ben dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum. ABD borsalarında yaşanan sert yükselişler sonrasında 30.000 ile yeni rekor gören Dow Endeksinde ciddi kar realizasyonları görülüyor. Şu an 28.880 seviyelerine geri gelmiş bir Dow J. görüyoruz.

Tamam aşı tüm dünya için çok önemli bir gelişme fakat, bunun dünya genelinde pandemiye karşı kullanıma başlanması için en az 2021 ilk çeyrek aylarını göreceğimizi söylediklerini de unutmayın. Ama başka ve mevcut olan bir ilaç kullanımı iyi geliyor derlerse o tabii daha hızlı devreye girebilir.

İşte bu nedenle aşı haberi ile yaşanan sert yükselişleri temkinli karşılayın diyorum. Özellikle pandeminin baskıladığı ulaştırma-havayolu şirketlerinde, bankalarda, turizmde sert yükselişler yaşandı. Ama unutmayalım ki, pandemi şu an tüm dünya ve ülkemizde ciddi artış gösteriyor. Yani bu sektör hisselerinin 12 aylık bilançolarında da bunun olumsuz izlerini görebiliriz. Bu nedenle ilgili sektörlerde de kesintisiz bir yükseliş dalgası için henüz erken olduğunu düşünüyorum. 

Aynı şekilde pandeminin rağbet gören perakende, bilgisayar, gıda, hijyen-ilaç gibi sektörlerinde de aşı haberi ile satış baskıları yaşandı. Yani pandemi ortadan kalkınca bu şirketlerin aynı ciroları yapamayacakları düşüncesi ile hareket edildi. Evet bence de bu düşünce doğru. Ama şu an için erken bir reaksiyon olduğu görüşüneyim. Çünkü yıl sonu bilançoları da ilgili sektör ve şirketler için yine pozitif gelecektir görüşündeyim.

Aşı haberinin çok sert düşürdüğü diğer bir emtia ise altın oldu. Ons 1.965$ seviyesinden 1.850$ seviyesine kadar hızla düştü. Ama şimdilik bu düşüşün de gereğinden fazla olduğu görüşündeyim. Çünkü dünya genelinde yapılan teşvik paketleri ile piyasa likiditeye boğuldu. Bunun bir anda geri çekilmesi söz konusu değil. Hatta ABD ve AB için son bir finansal yardım paketi daha açılacaktır diye bekleniyor. Kısacası ons için de beklentilerin bitmesi için henüz erken. Ama pandemi kontrol altına alınır ve dünya için risk olmaktan çıkarsa, sonrasında FED faiz artışlarına başlıyorum dediği anda işte o zaman ons altın için beklentiler bitebilir.

Gram altın konusu ise biraz daha detaylı. Çünkü kur karşılığından da etkilenen fiyatı var. Sadece ons değerine göre şekillenmiyor. Bakan Albayrak'ın istifa haberi ile kurlarda yaşanan hızlı düşüş, ons değerindeki düşüşle birleşince gram da hızlı düştü. Fakat şimdi önemli olan başka bir kriter daha olacaktır! O da yeni TCMB başkanının faiz politikasıdır. Eğer yeni başkan en kısa zamanda, hatta normal 19 Kasım toplantısını bile beklemeden en az 400-500 puanlık bir faiz artışı ile politika faizlerini yukarı çekecek olursa, o zaman kurdaki düşüşün devamının geldiğini de görürüz. Bu durumda gram altın bir süre değer kayıplarına devam edebilir. Ama faiz artışı yapılmaz, ya da düşük oranlarda kalırsa, bu takdirde kurlar yeniden artış yönüne dönebilir. Dolayısı ile gram altın da düştüğü seviyelerden toparlanabilir. Benim beklentim politika faizlerinin arttırılması zorunlu olduğu yönünde. Ama bunu yaparlar mı bilemiyorum. Sadece yapmazlarsa, yeniden aynı baskıları her alanda yaşayacağımızı düşünüyorum.

Kısacası bana göre dünkü pozitif dalganın devamı için henüz erken. Kar satışlarına dikkat edin derim! Ama hisse bazlı iyi gelen bilançolar nedeniyle pozitif ayrışmalar yine olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: 11:30'da Ekotürk Tv. Paratoner Programına skype bağlantısı ile katılıp, Murat Tufan ile gündemi değerlendireceğiz. İlgisini çekenleri bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.11.2020
    09:13

    Hangi gündemi konuşalım ben de saşırdım! ABD Seçimleri! ABD'de Biden büyük fark atacak diye başlanan seçimlerde, bir ara Trump yine kazandı diyecek duruma gelmiştik. Sonra ise birden işler değişti ve Biden kazandı. Ama henüz it... Devamı »

  • 06.11.2020
    09:28

    Biden kazanmaya çok yakın olsa da, hala netleşmeyen seçimler, biz kazandık diyen taraflar, oylar çalındı, değiştirildi, hile var diyen liderler, sokağa taşan gerilim, sandık sonuçlarının mahkemeye taşınması, acaba kaybederse Trump Beyaz Sarayı terk etmezse ne olur sorular... Devamı »

  • 05.11.2020
    09:04

    ABD seçimlerinde ciddi medcezirler yaşanıyor. Seçimlerden önce Biden'ın çok yüksek bir farkla başkan seçilmesi beklenirken, dün arayı kapatan Trump'ın henüz tamamlanmamış eyaletlerin sayımı ile başkanlığa yeniden gelmesi kesin gibi gör&uum... Devamı »

  • 04.11.2020
    09:15

    Biden önde fakat Trump'ın kazanması bekleniyor! Evet ABD'de yaşayan yorumcular Biden önde olsa da, henüz sayımı devam eden büyük eyaletlerde Trump'ın ciddi bir şekilde önde olduğunu ve bu eyaletlerin delegelerini kazanması halinde seçimin ikinci defa ... Devamı »

  • 03.11.2020
    09:13

    Bu nasıl bir yıldır böyle, olaylar, felaketler, krizler biri bitmeden diğeri başlıyor. Umarım bir an önce biter de, bu yılı aratmayacak yeni bir yıla başlarız. İzmir depreminde can kayıplarımız maalesef 100'ü buldu. Daha artmadan enkazların kaldırılması dileğindeyim ama maales... Devamı »