ABD Başkanlık Seçimlerine Odaklandık!

04.11.2020 09:15
  •  A 

Biden önde fakat Trump'ın kazanması bekleniyor! Evet ABD'de yaşayan yorumcular Biden önde olsa da, henüz sayımı devam eden büyük eyaletlerde Trump'ın ciddi bir şekilde önde olduğunu ve bu eyaletlerin delegelerini kazanması halinde seçimin ikinci defa galibi yine Trump olacak diye bekliyorlar. Benim de beklentimin Trump yönünde olduğunu biliyorsunuz. Çünkü Trump teşvikler, işsizlik, düşük faiz ve enflasyon dahil kısacası seçmenin memnun olacağı ne varsa bunları yapmıştı. Ülke dışında da, ABD askerlerinin savaş bölgelerinde ne işi var diyerek asker anne-babalarına, eşlerine bir umut vermişti. Ben bu nedenle, son pandemi hataları dışında Trump'ın genel seçmenin istediklerini yapan bir başkan olduğu görüşündeyim.

Eğer Trump kazanacak olursa, anketler ABD'de bir önceki seçimde olduğu gibi yine yanlış çıkmış olacaklar. Neyse, bizim için Trump'ın kazanması daha hayırlı bir sonuç olacağı için, ben Trump kazansın istiyorum. Eğer böyle bir sonuç iyice güçlenirse, Dolar ve Gram altında düşüş yaşanabilir. BIST de yükseliş tepkisine devam edebilir. Bankalar da bu yükselişin destekçileri olarak yükselişe öncülük edebilirler diye düşünüyorum. 

Ama uyarıyorum! Benim beklentimin tersi Biden kazanacak olursa, kurlar yukarı, borsamız da aşağı yönlü baskılar yaşayacaktır görüşündeyim. ABD'de başkanın seçimi için 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşılması gerekiyor. 

Bu arada Trump seçilince bizim için herşey süt liman ve toz pembe olacak diye beklemeyin! Sonuçta Suriye'de YPG'yi uzun zamandır silahlandıran, petrol sahalarını YPG kontrolüne veren, şu ana kadar geciktirse de yaptırım silahını ara ara ileri süren de Trump iktidarı. Sadece iki liderin daha rahat ilişki kuruyor olmaları bizim için olumlu diye düşünülüyor. 

Biden seçilecek olursa da, eyvah yandık şimdi diye bir sonuç olmasını düşünmüyorum. Sonuçta Türkiye bölgenin en önemli ve stratejik ülkesi. Kim kazanırsa kazansın Türkiye'yi göz ardı edemez. Seçimler bitsin gelişmeleri görmüş olacağız.

BIST Trump'ın kazanma ihtimalini pozitif fiyatlandırabilir. Ama yine de temkini elden bırakmayınız. Bilanço dönemindeyiz. İyi sonuçlarda bile satışlar gelebiliyor. Bu nedenle bilanço döneminin bitmesi beklenmeli. Sonrasında yıl sonu bilançoları bağımsız denetime tabi olacağı için aradaki son bilanço dönemine kadar uzun bir süre geçecek. Bu da hisselerde dokuz aylık bilançolar sonrasında yeniden ayrışmaların olmasını bekliyorum. Açık öngörülerimdeki beklentilerim geçerli. Ama en az % 50 nakit uyarım da geçerli.

TCMB faiz beklentisi olarak ise, Biden kazanır ve Dolar kuru 8.54 üzerine de çıkacak olursa, olağan faiz toplantısı beklenmeden sert bir politika faizi artışı kararı duyabiliriz. Trump kazanacak olursa da 8.08'e doğru bir Dolar realizasyonu yaşanmasını bekliyorum. Destek-Direnç Tablosunda ara kademeler dahil olası teknik görüntüyü bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.11.2020
    09:13

    Bu nasıl bir yıldır böyle, olaylar, felaketler, krizler biri bitmeden diğeri başlıyor. Umarım bir an önce biter de, bu yılı aratmayacak yeni bir yıla başlarız. İzmir depreminde can kayıplarımız maalesef 100'ü buldu. Daha artmadan enkazların kaldırılması dileğindeyim ama maales... Devamı »

  • 02.11.2020
    09:42

    Çarşamba öğleden sonra büyük kızımızı ziyaret için ailece İstanbul'a gitmiştik. Bu nedenle yaşanan depremde İzmir'de değildik. 1999 yılında İstanbul Bahçeşehir'de 17'nci katta 7.4'lük Adapazarı depremini yaşamıştık. Yanlış hatırlamıyorsam ... Devamı »

  • 30.10.2020
    09:56

    ABD üçüncü çeyrek GSYH % 33.1 ile beklenti olan % 31'in de üstünde rekor olarak geldi. İşsizlik başvuruları da beklentiden düşük gerçekleşti. Ama pandemi vaka artışları tüm dünyada kontrolden çıkan bir görüntü... Devamı »

  • 28.10.2020
    09:31

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başta, tüm cumhuriyet gazi ve şehitlerinin mekanları cennet, tüm Müslümanların da kandili mübarek olsun. Kredili Satışlar Alınınca BIST Yükseldi! Evvelsi gü... Devamı »

  • 27.10.2020
    09:27

    Uyarılarımın Yansımaları Çıkmaya Başladı! Yaklaşık iki haftadır sizleri uyarmaya başlamıştım. ABD seçim sonuçları, olası diğer jeopolitik risklerin gelişimi, ABD seçim sonuçlarına göre yaptırım gündemi, S-400'lerin aktif edilmesinin et... Devamı »