Pandemi Korkuları Piyasaları Vuruyor!

30.10.2020 09:56
  •  A 

ABD üçüncü çeyrek GSYH % 33.1 ile beklenti olan % 31'in de üstünde rekor olarak geldi. İşsizlik başvuruları da beklentiden düşük gerçekleşti. Ama pandemi vaka artışları tüm dünyada kontrolden çıkan bir görüntü vermeye başladığı için piyasaları da olumsuz etkiliyor. 

ABD Dow endeksleri dün toparlanarak kapanmışken, futureleri % 2 civarı eksi işlem görüyor. Maalesef BIST için de güne pandemi baskıları ile biz de eksi başlayacağız diye düşünüyorum. Ama Dowfuture için 25.905 - 25.881 seviyeleri ciddi destek bölgesi olarak görüyorum. Buradan yukarı tepki üretebilir. Bu durumda BIST de açılış sonrası toparlanabilir. Ama ABD Dow 25.881 desteğini kıracak olursa, o zaman tüm dünya borsalarını ekstra olumsuz etkileyecek bir satış baskısı daha yaratır. Bu teknikleri Destek-Direnç Tablomda bulabilirsiniz.

Maalesef bizde de pandemi patlaması yaşanıyor. Duyarsızlık heryerdeki insanlarımızda görüldüğü için, sıkıntılı bir süreç içindeyiz. Yasak ya da tedbirler arka arkaya gelebilir. Lütfen sosyal mesafe, maske ve temizlik kuralına siz de, çevreniz de uyunuz. Ama her yerde yerlerde görülen atık maskeler inanın çok tedbirsiz bir davranış. Lütfen kullanılmış maskelerinizi bir poşete sardıktan sonra çöpe atınız. İş işten geçtikten sonra dertlenmenin, telaş etmenin anlamı yok. Tedbirlerden hepimiz sıkıldık ama lütfen bir süre daha özen gösterin ki, vaka artışını kontrol altına alabilelim. Yoksa yaşam hepimiz için çok zor olacağı kesin duruyor.

Bu arada TCMB enflasyon sunumu maalesef umut veren bir içerik vermedi benim için. Enflasyon beklentileri yükseltilmiş ama politika faizinde ısrarın izahı yok. Böyle olunca zaten sorun olan güven kaybı aynı şekilde sürüyor. Bu da kurların, kurlar enflasyonun, enflasyon faizlerin artmasına neden oluyor. Bu gidişte ısrar zamanında yapılması gerekenden de fazla bir faiz artışı ile sonuçlanabilir. Bunu iki sene evvel tecrübe etmişken, yine aynı şeyleri yaşıyor olmamız üzücü gerçekten. Kurda 7.27 seviyesine yaklaştığımız günlerden beri 8.50 riskine dikkat çeken paylaşımlarımı neden yaptığımı şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur. Umarım en kısa zamanda doğrulara geri döneriz. Yanlışlarda ısrar bizlerin de tahminlerini olumsuz etkiliyor. Sonuçta kimse yanlış yapılacaklara göre tahmin yapmaz. Olası yapılması gerekenlere göre tahmin yapmaya çalışır. Bunların tersinin yapılması halinde ise, gördüğünüz piyasalar yaşanıyor.

Kurlar yükselince kur avantajı ihracatı arttırır beklentisinin yanlışlığını da artık görmeleri lazım! Eylül ihracatı % yıllık bazda % 4.8 artraken, ithalat ise % 23! Dış ticaret açığı artışı % 189.6 gerçekleşti. Bu nedenle kurlar yükseliyor ihracat patlar diye düşünmek özellikle pandemi ortamında yanlış. Sadece bu denli artan kurlarla, ülkemize ve milletimize ait olan birçok işletmenin ve markanın daha yabancıya geçmesi ile sonuçlanır. Bunları görmemek, görmemekte de ısrar etmek inanılır gibi değil.

Açık öngörülerimdeki beklentilerim geçerli. Bu süreci kredisiz ve % 50 nakit olarak geçirmenin tedbirli bir davranış olacağı uyarımı iki haftadır yapıyorum. Bir süre daha buna uygun davranmak doğru olacaktır. Önümüzdeki hafta ABD seçim sonuçları görülecek. Bizim için çok önemli riskler içeriyor. O nedenle yapılan öngörüleri de % 50 nakit pozisyon tedbiri içinde değerlendimek gerektiğini bilmenizi isterim. Düşüş panik yaratmasın. Sakin kalmak çok önemlidir. BIST dirençlere yaklaşırken yapılan uyarılara kulak asmayıp, üstüne bir de kredili işlem yapanlar nasıl yanlış davranış sergilediyseler, desteklere yaklaştığımız bu seviyelerde de, düştükçe alım yapılması daha doğru diye düşünürken, panikleyip satış yapılması zararların kalıcı olmasına neden olur. Çok riskli belirsizliklerimiz var. Ama Dolar bazında da artık çok ciddi düşük fiyatlandığımızı unutmayınız. Hisse bazlı çok ciddi alım tepkileri de her an gelebilir.

İstanbuldayız!
              Büyük kızımız işine yakın olsun diye iki ay evvel evini değiştirmişti. Yoğunluktan gelip yardımcı olamamıştık. Onu görelim eksiklerini tamamlayalım diye Çarşamba akşam İstanbul'a yanına geldik. Düzenim değiştiği için de güne biraz geç başladım. Ama yazımı bitirmişken, bir tuşla silinmesine neden olup yeniden yazmak zorunda kalmam beklenti yazımın gecikmesine neden oldu.

Ben yine uygun gördükçe yeni öngörü yapmaya devam edeceğim. Arada açık öngörü gerçekleşmeleri olursa onları da kapatacağım. Yukarı revize yapmayı düşünmüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.10.2020
    09:31

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başta, tüm cumhuriyet gazi ve şehitlerinin mekanları cennet, tüm Müslümanların da kandili mübarek olsun. Kredili Satışlar Alınınca BIST Yükseldi! Evvelsi gü... Devamı »

  • 27.10.2020
    09:27

    Uyarılarımın Yansımaları Çıkmaya Başladı! Yaklaşık iki haftadır sizleri uyarmaya başlamıştım. ABD seçim sonuçları, olası diğer jeopolitik risklerin gelişimi, ABD seçim sonuçlarına göre yaptırım gündemi, S-400'lerin aktif edilmesinin et... Devamı »

  • 26.10.2020
    09:02

    ABD seçimleri nedeniyle olası seçilecek başkan adaylarının öncelikleri seçimler. Ama hemen sonrasında Türkiye'ye karşı S-400 ve halkbank konulu yaptırım riskleri yeniden gündemlerine gelecektir. Bana göre bunun temelinde yatan güneydoğumuzda kurmak i... Devamı »

  • 23.10.2020
    09:45

    Ülkelerin Merkez Bankaları tahmin edilebilir ve istaikrarlı olmaları gerekir. Ki, buna göre Merkez Bankası politikalarına bakarak yatırım kararları verenler işlerini sağlıklı şekilde yapabilsinler. Dışarıdan sermaye sokmaya kalkacak yabancı da, ülkenin kur ve faiz politikasını bilerek... Devamı »

  • 22.10.2020
    09:09

    Bugün TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplanacak. 14:00'te faiz kararlarını açıklayacaklar. Gözler haftalık Politika Faizlerinde olacak. Peki ne yaparsa ne olur? Öncelikle geçen aya kadar yapması gerekeni yapmayan bir MB olduğu için, kararlarını tahmin etm... Devamı »