Ekim Enflasyon Verileri Gelecek!

03.11.2020 09:13
  •  A 

Bu nasıl bir yıldır böyle, olaylar, felaketler, krizler biri bitmeden diğeri başlıyor. Umarım bir an önce biter de, bu yılı aratmayacak yeni bir yıla başlarız.

İzmir depreminde can kayıplarımız maalesef 100'ü buldu. Daha artmadan enkazların kaldırılması dileğindeyim ama maalesef geçen süre ve tamamlanmayan enkaz kaldırma çalışmaları nedeniyle bu sayı artacak gibi duruyor.

Dün gece Avusturya'da bir sinagog yakını dahil birkaç yerde aynı anda yaşanan silahlı terör saldırıları nedeniyle 2 kişi öldü, 7'si ağır 15 kişi de yaralandı. Olayın detayları henüz netleşmedi. 

Dışarıda ABD Seçimleri, İçeride Ekim Enflasyonu!
              Bugün ABD seçimleri bitecek. Eğer sonuçlar net olursa seçim tamamlanmış olacak. Yok itirazlar sürecek olursa, o zaman net sonuçlar açıklanana kadar ciddi bir süre geçebilir. ABD borsaları seçime yükselişle giriyorlar. 

İçeride ise, Ekim enflasyon verileri gelecek. Açıkçası devamlı artan kurlar ve yükselen faizler nedeniyle sonraki dönem için de enflasyonda pek umutlu değilim. Ama beklentim olan çok sert bir faiz artışı halinde talepte durmaya yakın bir düşüş enflasyonun hızını sonraki dönemde düşürebilir. Ama bu durumda da ekonominin durma riskinin farklı olumsuz sonuçlarını yaşarız. Maalesef hatalı mali ve para politikaları nedeniyle hem kur, hem de faizler yükselmiş durumda. Herşey kontrol altında deniyor ama nasıl kontrol altındaysa bunu göremiyorum.

Bu arada dünya brent petrol fiyatları düşüyor. Belki bu olumlu ama, bunun nedeni pandemi artışının getirdiği karantina uygulamalarından kaynaklandığı için, bizde de benzer önlemler devreye girecek olursa, bu takdirde bunun da olumsuz etkilerini yaşamak durumunda kalacağız.

İşte böyle bir ortamda güne başlıyoruz. BIST'in yurt dışı yükselişlerine uyarak alıcılı ve yüksek açmasını bekliyorum. Sonrasında gelecek enflasyon verisine göre yol bulacaktır. ABD başkanlık seçimlerinden Biden çıkacak olursa, TCMB'nın faiz artışı kararının bir dahaki toplantıyı beklemeyeceği görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.11.2020
    09:42

    Çarşamba öğleden sonra büyük kızımızı ziyaret için ailece İstanbul'a gitmiştik. Bu nedenle yaşanan depremde İzmir'de değildik. 1999 yılında İstanbul Bahçeşehir'de 17'nci katta 7.4'lük Adapazarı depremini yaşamıştık. Yanlış hatırlamıyorsam ... Devamı »

  • 30.10.2020
    09:56

    ABD üçüncü çeyrek GSYH % 33.1 ile beklenti olan % 31'in de üstünde rekor olarak geldi. İşsizlik başvuruları da beklentiden düşük gerçekleşti. Ama pandemi vaka artışları tüm dünyada kontrolden çıkan bir görüntü... Devamı »

  • 28.10.2020
    09:31

    29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk başta, tüm cumhuriyet gazi ve şehitlerinin mekanları cennet, tüm Müslümanların da kandili mübarek olsun. Kredili Satışlar Alınınca BIST Yükseldi! Evvelsi gü... Devamı »

  • 27.10.2020
    09:27

    Uyarılarımın Yansımaları Çıkmaya Başladı! Yaklaşık iki haftadır sizleri uyarmaya başlamıştım. ABD seçim sonuçları, olası diğer jeopolitik risklerin gelişimi, ABD seçim sonuçlarına göre yaptırım gündemi, S-400'lerin aktif edilmesinin et... Devamı »

  • 26.10.2020
    09:02

    ABD seçimleri nedeniyle olası seçilecek başkan adaylarının öncelikleri seçimler. Ama hemen sonrasında Türkiye'ye karşı S-400 ve halkbank konulu yaptırım riskleri yeniden gündemlerine gelecektir. Bana göre bunun temelinde yatan güneydoğumuzda kurmak i... Devamı »