S-400 Gerilimleri Başladı!

26.10.2020 09:02
  •  A 

ABD seçimleri nedeniyle olası seçilecek başkan adaylarının öncelikleri seçimler. Ama hemen sonrasında Türkiye'ye karşı S-400 ve halkbank konulu yaptırım riskleri yeniden gündemlerine gelecektir. Bana göre bunun temelinde yatan güneydoğumuzda kurmak istedikleri yeni devlet yapılarıdır. Biz buna ayak diredikçe, benzer yaptırım risklerini karşımıza getireceklerdir. 

Türkiye'nin çevresinde kurulmak istenen tuzak belli. Yıllardır net bir durum. Bu konu parti üstü bir risk ülkemiz için. Sanki sadece Irak ve Suriye üzerinde yeni bir Kürt devleti ile yetinecekler görüntüsü veriyorlar. Kesinlikle buna kanmayalım. İleriki adımlarda İran ve Türkiye'den de toprak koparıp büyük bir Kürt devleti oluşturulmak isteniyor. Artık sonrasında olası bu devlet ile İsrail arasında nasıl bir birliktelik planlanıyor bilemiyorum. Ama zaten bu işin altında aynı zamanda büyük İsrail hedefleri var. Lütfen Filistin topraklarında İsrail'in nasıl yeşerip büyüdüğünü unutmayın. Yani eğer kararlı ve güçlü durmazsak, bizi uzun yıllar daha huzur içinde bırakmazlar.

Şu anda da ne gibi pazarlıklar oluyordur bilemiyorum. Muhtemelen Suriye'de sözüm ona PKK üst yönetimi temizlendikten sonra PYD'ye yeni bir oluşum yaptırmak görüntüsü veriyorlar. Ama kurulan PKK uzantısı olan bir terör devletidir. Türkiye kesin bir dille bu yapıya izin vermeyeceğini ilan etti. Bu kararında da durmalıdır.

İşte bu nedenle güçlü bir ordu, güçlü bir silah sanayi. Güçlü bir ekonomi şarttır. Maalesef ekonomide ve daha bir çok alanda bir türlü yapısal reformları yapamadık. Kimse bana şu şu kararlar alındı, bunlar yapıldı demesin. Hala ülkede enflasyon, kur, cari açık, yüksek faiz, yetersiz doğrudan yatırım, yetersiz üretim, katma değerli üretim eksikliği, eğitim, yargı reformları konusunda sorunlar sürüyorsa, demek ki biz hala yerimizde sayıyoruz. 

Her gizli açık devalüasyon sonrasında ülkemizin birçok ekonomik değeri yabancıların eline geçiyor. TL değer kaybettikçe şirketlerimizi birer birer satın almaya devam ediyorlar. Hal böyle iken kur bizim için sorun değil demek başarıszlığımızı örtbas etmekten öteye gitmez.

Neyse, bir süredir olası risklere dikkat çekiyordum. Yeni üyelerimiz son on günlük yazılarımın başlıklarına bile bakarak bu uyarıların yapıldığı yazıları bulabilirler. Lütfen bu yazılarımı okuyunuz. Okuyun ki, sonra BIST düşer, kurlar yükselirse neden diye sormayın. Çünkü yazılarımı okuyanlar zaten bu nedenlerden ötürü realizasyon risklerine dikkat çektiğimi ve en az % 50 nakit pozisyon korunması gerektiğini yazdığımı görebilirler. 

ABD seçimlerinin sonuçlarını görmek lazım diyorum. Sonrasında bizim için yeni gerilimler söz konusu olabilir. S-400 yaptırımları hakkında ABD'den gelen açıklamalar nedeniyle, cumhurbaşkanımız ''Neyse yaptırımın gecikme yap da görelim'' diye tepkisini koydu. Aynı zamanda uzun zamandır Türkiye'nin aleyhinde her türlü faaliyet ve baskıyı sürdüren Fransa ile de gerilim had safhada. 

Yine böyle bir haftaya başlıyoruz. Benim için teknik önemli yine de. Eğer 1.205 seviyesinin üstüne çıkar ve tutunursak, bu takdirde BIST, tüm risklere rağmen yükselişine devam edebilir. Ama bu seviyenin üstüne çıkamazsa, Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim alt desteklere doğru realizasyonlar sürebilir. Zaten öngörülerimize dikkat edip % 50 nakit durum yarattıysanız, bu düşüşler sizi tedirgin etmez. Nereden alım yapalım diye takip ediyor olursunuz. Umarım böyle durumda olanların sayısı çok daha yüksektir.

Bu arada bilanço döneminde olduğumuz için, gelecek iyi bilançolar ve bu yöndeki beklentileri sürüyor olan şirket hisseleri, önümüzdeki günlerde de pozitif ayrışmalar yapabilirler. Misal bir süredir pozitif ayrışan arçelik, gayet iyi bir bilanço açıkladı. Açıklanan kar rakamına göre şu an yeterince fiyatlanmış diyebiliriz. Ama Kardaki artış yıl sonu bilançosunda da aynı yüksek performans ile sürecek olursa, o zaman yıl sonu bilançosunda gelebilecek kar rakamının fiyat karşılığı şu anki rakamın çok üstünde olacaktır. İşte bu nedenle açıklanacak bilançolar sonrasında da bazı hisselerde beklentilerin sürmesine neden olacaktır. Yani realizasyon beklediğimiz, risklere dikkat edin dediğimiz günlerde, tümden bir düşüş beklemediğimi ve arada pozitif ayrışmalar yapabilecek hisselerin olacağını yine de bilmenizi isterim. Fakat tüm bu pozitif ayrışma beklentilerinde de, % 50 nakit prensibi içerisinde davranmak önemli bir tedbir olacaktır.

Maalesef satış baskılarının yine yüksek olacağı bir hafta olabilir. Kurda da yeni zirveleri görebiliriz. Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.10.2020
    09:45

    Ülkelerin Merkez Bankaları tahmin edilebilir ve istaikrarlı olmaları gerekir. Ki, buna göre Merkez Bankası politikalarına bakarak yatırım kararları verenler işlerini sağlıklı şekilde yapabilsinler. Dışarıdan sermaye sokmaya kalkacak yabancı da, ülkenin kur ve faiz politikasını bilerek... Devamı »

  • 22.10.2020
    09:09

    Bugün TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplanacak. 14:00'te faiz kararlarını açıklayacaklar. Gözler haftalık Politika Faizlerinde olacak. Peki ne yaparsa ne olur? Öncelikle geçen aya kadar yapması gerekeni yapmayan bir MB olduğu için, kararlarını tahmin etm... Devamı »

  • 21.10.2020
    09:46

    Gece çalışmayınca sabah paylaşımlarımı ancak tamamlayabildim. Genel görüşüm düne ait beklenti yazımda detaylı şekilde yer alıyor. BIST 1.205 üstünde kaldığı takdirde bir süredir yazdığım gibi, zirve ve yeni rekorlar ihtimali teknik olarak var. Lakin ben ... Devamı »

  • 20.10.2020
    09:07

    Kulağa tuhaf gelen bir başlık değil mi? Ne alaka şimdi, BIST rekor kıracak ama bu esnada kaybetme riskiniz için uyarı yapılıyor! Aslında konu çok basit. Çünkü BIST bu yükselişi yaparken, endeksi asıl etkileyen bankalar, holdingler, tuprs, ulaştırma şirketleri bu ... Devamı »

  • 19.10.2020
    09:02

    Yeni müjde açıklandı. Ben zaten önceden satın alınmış bir açıklama olduğu görüşündeyim. O nedenle ekstra bir alım dalgası yaratır mı emin değilim. Hatta müjde için alanların satışlarını da görebiliriz. Ama BIST ve bizim için ABD ve AB il... Devamı »