ABD Seçim Süreci Tanıdık Geldi Mi?

06.11.2020 09:28
  •  A 

Biden kazanmaya çok yakın olsa da, hala netleşmeyen seçimler, biz kazandık diyen taraflar, oylar çalındı, değiştirildi, hile var diyen liderler, sokağa taşan gerilim, sandık sonuçlarının mahkemeye taşınması, acaba kaybederse Trump Beyaz Sarayı terk etmezse ne olur soruları... Tüm bunlar size çok yabancı gelmiyordur.

Sonuçta ABD'de tablo henüz bu. Bakalım süreç ne olacak göreceğiz. Bu esnada FED faizleri değiştirmedi. FED Başkanı Powell, yaptığı değerlendirmede varlık alımlarının piyasalara destek manasındaki önemine vurgu yaptı. Büyüme ılımlı hale geldi dedi. Pandemi kontrol edilmeli yoksa yeni destek ihtiyacı doğabilir diye uyardı. Elimizdeki tüm imkanları gerektiğinde kullanmaya devam edeceğiz dedi. Yani FED politikalarında yakın vadede bir değişiklik gözükmüyor. Bu arada ABD işsizlik maaşı başvuruları beklentinin çok üstünde geldi.

TCMB Rezervleri Geçen Hafta Azaldı!
              Geçen hafta döviz rezervleri 45.086 Milyar Dolar'dan 42.259 Milyar Dolar'a indi. 
              Altın rezervi de 43.265Milyar Dolar seviyesinden 42.147 Milyar Dolar seviyesine düştü. Yani rezervlerin iki kaleminde de geçen hafta düşüş vardı. 

Pandemi tüm dünya ve ülkemizde tehlikeli boyutta artmaya devam ediyor. Ülkelerden ve ülkemizden tedbirler devreye alınıyor. Yakın zamanda kontrol altına alınamayan bu yükseliş sürecek olursa, yeniden yasakların genişlediğini görebiliriz.

Hani Bu Piyasa Biden'den Korkuyordu!
              Biden çok yüksek farkla anketlerde çıkıyor diye, ABD borsaları seçimlerden önce ciddi bir kar satışı yemişti. Aynı dönemde bizde de kurda sert yükseliş, borsada ise satışlar vardı. Seçim başladı, Biden anketlerin dediği kadar yüksek farkla olmasa da başkanlığa çok yakın duruyor. ABD borsaalrında sert bir toparlanma yaşandı. Bizde kur kısmen duruldu. BIST yükseliş tepkisi veriyor. Gördüğünüz gibi herşey bir algı anlayacağınız. Aynı neden satarkarken baskı unsuru, alırlarken ise alım gerekçesi olarak gösterilebiliyor.

Biz kendi işimizi düzgün yapabilsek, dışarıdaki gelişmeler her şey için kriter olmayacak ama, maalesef güven kaybı o kadar yüksek ki, bankalardaki DTH(döviz tevdiat hesabı) hesaplarının boyutu 221 Milyar Dolar'a dayanmış durumda. Yani sadece yabancılara neden güvenmeyip paranı çekiyorsun demek doğru değil. Kendi insanımız da uzun zamandır güvenli liman olarak dövize sığınmış durumda. Bu gidişi ancak güven tesisi ile düzeltebiliriz. Yoksa kaynak aslında kendi içimizde bile fazlası ile var. Ama güven olmadığı için tasarruflar atıl durmaya devam ediyor. Hane halkı tasarruflarının % 60'a yakını dövizde park etmiş durumda. Umarım gidişatın hataları görülür. Ama ne kadar geç görülürse, tedbirlerin etkisi de olması gerektiği kadar etkili olmuyor. Bu kapsamda 19 Kasım TCMB toplantısında bakalım faiz artışı gelecek mi göreceğiz. Ama olması gereken faiz artışı beklentileri devamlı artıyor bunu da gözden kaçırmamak lazım. Kısacası gecikmenin maliyeti her yerde bize kesiliyor.

BİST ayrışmalarla eskiye dönmeye başladı. Böylesi daha iyi belki de. Teknik ve bilanço harmanı yapıp yol bulmaya çalışıyoruz. Topyekün düşmesinden daha iyi bu durum.

Neyse hisse bazlı ayrışmaların süreceği bir güne başlayacağız. Hepinize sağlıklı ve güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.11.2020
    09:04

    ABD seçimlerinde ciddi medcezirler yaşanıyor. Seçimlerden önce Biden'ın çok yüksek bir farkla başkan seçilmesi beklenirken, dün arayı kapatan Trump'ın henüz tamamlanmamış eyaletlerin sayımı ile başkanlığa yeniden gelmesi kesin gibi gör&uum... Devamı »

  • 04.11.2020
    09:15

    Biden önde fakat Trump'ın kazanması bekleniyor! Evet ABD'de yaşayan yorumcular Biden önde olsa da, henüz sayımı devam eden büyük eyaletlerde Trump'ın ciddi bir şekilde önde olduğunu ve bu eyaletlerin delegelerini kazanması halinde seçimin ikinci defa ... Devamı »

  • 03.11.2020
    09:13

    Bu nasıl bir yıldır böyle, olaylar, felaketler, krizler biri bitmeden diğeri başlıyor. Umarım bir an önce biter de, bu yılı aratmayacak yeni bir yıla başlarız. İzmir depreminde can kayıplarımız maalesef 100'ü buldu. Daha artmadan enkazların kaldırılması dileğindeyim ama maales... Devamı »

  • 02.11.2020
    09:42

    Çarşamba öğleden sonra büyük kızımızı ziyaret için ailece İstanbul'a gitmiştik. Bu nedenle yaşanan depremde İzmir'de değildik. 1999 yılında İstanbul Bahçeşehir'de 17'nci katta 7.4'lük Adapazarı depremini yaşamıştık. Yanlış hatırlamıyorsam ... Devamı »

  • 30.10.2020
    09:56

    ABD üçüncü çeyrek GSYH % 33.1 ile beklenti olan % 31'in de üstünde rekor olarak geldi. İşsizlik başvuruları da beklentiden düşük gerçekleşti. Ama pandemi vaka artışları tüm dünyada kontrolden çıkan bir görüntü... Devamı »