Ayrışmalar Sürüyor!

08.10.2020 09:14
  •  A 

Çok zamandır endeksi değil hisseleri takip edin diyorum. Nedenii de ara ara yazıyorum. Türkiye'nin risk yaratabilecek çok sayıda belirsizlik konusu var. Tüm bunların yanında yabancı hala satmaya devam ediyor. Enflasyon beklentiden düşük gelmiş olsa da, detaylarında önümüzdeki dönem TCMB faizlerinin ve enflasyon beklentilerinin üzerinde seyredecek gibi duruyor. Bu da yeni faiz artışı baskıları yaratıyor. Yaparsa başka dert, yapmazsa başka dert. 

Bu nedenle de bankalar ve yabancıların elinde daha çok olan hisselerde satışlar sürmeye devam ediyor. Ama hisse bazlı ise çok iyi getiriler elde edildi. Yani inatla bankalar çok ucuz diye sabit bir sektöre takılı kalmak doğru değil. Dinamik hisselerin tekniklerini takip etmek daha doğru görüşüm sürüyor. Bunu derken manipülatif uçan hisselerden bahsetmiyorum tabii. 

Gözüme Çarpan Ayrışmalar!
              Elektrik üretici ve dağıtıcıları, madencilik sektörü, sigorta şirketleri, pandemi nedeniyle önemi anlaşılan tarım ve gıda şirketleri, tarım araç gereci üretenler, ilaç ve temizlik maddesi üretenler, beyaz eşya üreticileri, Perakende ve marketçiler, gübreler, bilgisayar-yazılım-program-iletişim- telekom dahil teknoloji şirketleri ayrışmasını sürdüren ve sürdürebilecek sektörler olarak gözüme çarpıyor. Ama tabi teknik düzeltme seviyelerini de kollamak, bu seviyelerde gelecek satışlara dikkat etmek lazım.

29 Ekim'de Yeni Müjde Olabilir Mi?
              Cumhurbaşkanından Cumhuriyet Bayramında yeni rezerv müjdeleri gelecek spekülasyonları var. Enerjiler bu nedenle dinamik olabilir. Ama gerçek mi değil mi açıklamaları duymamız lazım. Boyutunu bilmemiz lazım.

Aynı şekilde yeni bir maden yasası hazırlığı var. Devlet maden sektöründe de büyük oyuncu olarak sahne alabilir ki, zaten bunu çoktan yapması lazımdı diye düşüyorum. Yeni ve stratejik maden rezervlerinin çıkartılması ve işletilmesi devletin hakimiyet alanında bırakılabilir. 

Bugün uzun  yazı yazmayacağım. Teknik olarak endeks seviyeleri son paylaşımda zaten var. Rakamlar bugün için de geçerli. Dışarıdaki alımların etkisi ile pozitif bir açılış bekliyorum. Ama devamında, kendi özelimizdeki jeopolitik gelişmelere göre yön değişiklikleri yaşanabilir. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.10.2020
    09:02

    Pandemi nedeniyle neredeyse tüm ülke borsaları teşviklerle yön buluyor. Gelişmiş ülkelerde arka arkaya açılan teşvik paketleri ve likidite arttırıcı önlemler sayesinde ekonomik veriler olumsuz gelmesine rağmen, borsalar ise rekorlar kırdılar. Ama FED başkanı Powell... Devamı »

  • 06.10.2020
    09:21

    Her türlü belirsizlik risklerine rağmen BIST'in hisse bazlı ve endeks olarak yükselişi sürüyor. Güne yine alımla başlanmasını bekliyorum. Endeks ve hisse bazlı olası teknik seviyeleri destek-direnç tablosu paylaşımlarımda bulabilirsiniz. Neden öng&ou... Devamı »

  • 05.10.2020
    09:28

    Dış borsalarda Trump'ın bugün taburcu olacağı haberleri ile yükseliş tepkisi var. Ama diğer taraftan anketlerde Biden'in Trump'ın kovid haberi ile arayı daha da açtığı söyleniyor. Biden'in kazanması halinde ABD borsalarında satışların gelmesi bekleniyor. O zaman... Devamı »

  • 02.10.2020
    09:12

    Son dakika gelişmesi olarak Trump ve eşinin Kovid-19 testi pozitif açıklaması var. Haberle birlikte ABD borsalarındaa futurelerde % 2'lere yaklaşan düşüşler görülüyor. Brent petrolde de % 2.25'i geçen düşüş yaşanıyor. OPEC'ten belirsizlikl... Devamı »

  • 01.10.2020
    08:52

    BİST'i, döviz kurlarını, daha doğrusu tüm piyasaları direk etkileyen iki önemli sorunumuz vardı! Biri TCMB faiz kararıydı. TCMB beklenmeyen ama yapması gerekeni yaptı ve 200 baz puan politika faiz artışı kararı aldı. Muhtemelen açıklama raporunda gerektiğinde yeni faiz artı... Devamı »