Teşvikler Bitince Ne Olacak?

07.10.2020 09:02
  •  A 

Pandemi nedeniyle neredeyse tüm ülke borsaları teşviklerle yön buluyor. Gelişmiş ülkelerde arka arkaya açılan teşvik paketleri ve likidite arttırıcı önlemler sayesinde ekonomik veriler olumsuz gelmesine rağmen, borsalar ise rekorlar kırdılar. Ama FED başkanı Powell'ın da dikkat çektiği gibi, henüz ekonomilerin pandemi etkilerinden tam olarak kurtulamadığı, bu nedenle ekonominin daha fazla desteklenmesi gerektiği söyleniyor.

İşte FED Başkanının ifadesi ile durum bu iken, Trump üzerinde görüşülen yeni teşvik paketi görüşmelerini durduğunu açıklayınca ABD borsalarında 28.232 seviyelerinden 27.537 bollinger desteğine kadar hızlı bir satış geldi. İlk satışlar sonrasında Dow 27.537 civarı bollinger desteğinde tutunmuş gözüküyor. Şu an için de 27.800 civarına kadar kısmi bir toparlanma var.

Aynı anda yeni teşvik paketi bloke olunca, ons altında da 1.920$ seviyesinden satışlar geldi. Gördüğünüz gibi, piyasalar para bağımlısı haline geldiler. Peki bu durum daha ne kadar sürecek dersiniz. Benim düşüncem ABD seçimlerine kadar bu haberleri duymaya devam edeceğiz. Ama artık ABD seçimleri kapıya dayanmış durumda. Kasım başında yapılacak. Sonrasında gelecek başkan kim olursa olsun, bir anda teşviklerden vaz geçemez. Yoksa bunun olumsuz etkisi sert olur. Ama seçimler bitince, aynı boyutta teşvik silahı kullanılmasını beklemiyorum. Bu nedenle belki seçimler sonrasında kısa bir süre daha teşvik haberleri duyabiliriz ama sonrasında bu haberler kesilecek olursa, borsalar için ciddi bir realizasyon riski önümüzde duruyor diye düşünüyorum.

BIST son dönem yükselmek istiyor ama maalesef bankalar bu yükselişe katılamadığı ve döviz kurlarında da istenilen gevşeme olmadığı için bu yükseliş şimdilik sınırlı kalmış durumda. Son gelen enflasyon verileri beklentilerin altında kalmış görünüyor ama açıklanan enflasyondaki sermaye malları gibi yüksek fiyat artışları olan kalemlere bakınca, devam eden aylarda enflasyonun yine yukarı döndüğünü görebiliriz. İşte bu tablo nedeniyle son TCMB faiz artışı kurlarda yeterli geri dönüşü sağlayamadı. Bu ayki toplantıda da TCMB'nın faiz artışı yapması beklentileri hakim. Eğer bu olursa belki fon çıkışları durulabilir. 

Kısacası birçok jeopolitik riskimiz de halen belirsizliğini koruyorken, BIST'i topyekün endeks olarak değil de hisse bazlı takip etmeye devam etmek daha doğru olacaktır. Hisse ayrışmaları hakkındaki teknik görüşlerimi Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

ABD futurelerinde dün yaşanan düşüş sonrası toparlanma yaşandığını görüyorum. Bu nedenle dün yaşadıkları düşüşün BIST üzerindeki etkisi korkulacak kadar olmaz diye düşünüyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.10.2020
    09:21

    Her türlü belirsizlik risklerine rağmen BIST'in hisse bazlı ve endeks olarak yükselişi sürüyor. Güne yine alımla başlanmasını bekliyorum. Endeks ve hisse bazlı olası teknik seviyeleri destek-direnç tablosu paylaşımlarımda bulabilirsiniz. Neden öng&ou... Devamı »

  • 05.10.2020
    09:28

    Dış borsalarda Trump'ın bugün taburcu olacağı haberleri ile yükseliş tepkisi var. Ama diğer taraftan anketlerde Biden'in Trump'ın kovid haberi ile arayı daha da açtığı söyleniyor. Biden'in kazanması halinde ABD borsalarında satışların gelmesi bekleniyor. O zaman... Devamı »

  • 02.10.2020
    09:12

    Son dakika gelişmesi olarak Trump ve eşinin Kovid-19 testi pozitif açıklaması var. Haberle birlikte ABD borsalarındaa futurelerde % 2'lere yaklaşan düşüşler görülüyor. Brent petrolde de % 2.25'i geçen düşüş yaşanıyor. OPEC'ten belirsizlikl... Devamı »

  • 01.10.2020
    08:52

    BİST'i, döviz kurlarını, daha doğrusu tüm piyasaları direk etkileyen iki önemli sorunumuz vardı! Biri TCMB faiz kararıydı. TCMB beklenmeyen ama yapması gerekeni yaptı ve 200 baz puan politika faiz artışı kararı aldı. Muhtemelen açıklama raporunda gerektiğinde yeni faiz artı... Devamı »

  • 01.10.2020
    07:52

    Borsa İstanbul Pay Piyasası yapısını sadeleştirerek yeniden gruplandırıyor. Düzenleme, ilişkili tüm işlem esasları ile 01 Ekim 2020 tarihinde devreye alınıyor. Devamı »