Karışık Gelişmeler!

02.10.2020 09:12
  •  A 

Son dakika gelişmesi olarak Trump ve eşinin Kovid-19 testi pozitif açıklaması var. Haberle birlikte ABD borsalarındaa futurelerde % 2'lere yaklaşan düşüşler görülüyor. Brent petrolde de % 2.25'i geçen düşüş yaşanıyor. OPEC'ten belirsizlikler petrolü olumsuz etkiliyor açıklamasının da brentin düşüşünde etkisi var.

AB zirvesinden net bir yaptırım kararı yok ama, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Türkiye'nin Kıbrıs sularında gaz aramalarında ısrar etmesi halinde AB yaptırımları devreye alınabilir tehditini yaptı.

İngiltere Kovid vaka tanımlamalarında Türkiye'nin farklı yöntem izlediği gerekçesi ile ülkemizi güvenli seyahat listesinden çıkardığını açıkladı. Ülkemizden gelenler evlerinde iki haftalık karantina uygulamasına yapacaklar.

BM Türkiye ve Libya'nın imzaladığı münhasır alan anlaşmasını tescil etti.

NATO gözetiminde Yunanistan askeri heyetleri ile yaptığımız görüşmelerde, ayrıştırma kuralları çerçevesinde uzlaşma sağlandı açıklaması yapıldı.

ABD'de Halkbank davasının düşürülmesi ile ilgili yapılan itiraz, hakim Berkman tarafından red edildi. Hakim Halkbank'ın 20 Milyar dolayında bir para transferine aracılık ettiği ve bunun önemli kısmının ABD üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle yargılamasının ABD'de yapılması gerektiğini taraflara bildirdi. 

İşte bugüne başlangıç gündemlerimizden gözüme takılanlar bunlar. Trump'ın kovid'e yakalanmasının dış borsalarda yarattığı satış baskısının etkisini BIST de görebilir. Ama sonrasında pozitif ayrışma yaşayabiliriz. Libya anlaşmasının BM'de tescil edilmesi önemli bir gelişme. AB'den şimdilik bir yaptırım kararı çıkmamış olması da öyle. Ama nihayetinde Türkiye doğalgaz aradığı yerlerde aramalarına devam edeceği için, bu gerilim devam edecektir. Almanya her ne kadar sessiz kalsa ve ilişkilerin geliştirilmesi yönünde açıklamada bulunsa da, konu önemini kaybetmiş değil.  

Bu arada BIST'de pazar değişiklikleri realizasyonları da getirdi. Uzun süredir yükseliş yaşayan hisselerde satışların geldiğini gördük. Son gelişmeler ışığında teknik paylaşımlara odaklanmak doğru olabilir. Lütfen özellikle Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımızı yakından takip ediniz. Özellikle yeni üyeler ve detaylı okumamış olanlar, Giriş Menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını muhakkak okusunlar. Sitenin işleyişi ve nasıl kullanılması gerektiği izah ediliyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç, aynı zamanda güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.10.2020
    08:52

    BİST'i, döviz kurlarını, daha doğrusu tüm piyasaları direk etkileyen iki önemli sorunumuz vardı! Biri TCMB faiz kararıydı. TCMB beklenmeyen ama yapması gerekeni yaptı ve 200 baz puan politika faiz artışı kararı aldı. Muhtemelen açıklama raporunda gerektiğinde yeni faiz artı... Devamı »

  • 01.10.2020
    07:52

    Borsa İstanbul Pay Piyasası yapısını sadeleştirerek yeniden gruplandırıyor. Düzenleme, ilişkili tüm işlem esasları ile 01 Ekim 2020 tarihinde devreye alınıyor. Devamı »

  • 30.09.2020
    09:35

    Öncelikle tekrar tekrar söylüyorum. Açıklanan Ekonomi Programları gerçekleştiği takdirde anlam taşır. Eğer birçok program açıklar ama bunların hedefleri her yeni programda yine aynı kalırsa, bu sizin önceki hedeflerinizi bile tutturamadığınızı gös... Devamı »

  • 29.09.2020
    09:31

    Bugün 11:00'de 2021-2023 dönemi için planlanan Yeni Ekonomi Programı bakan Berat Albayrak tarafından açıklanacak. Programın enflasyon, faiz, cari açık, işsizlik, eğitim, katma değerli ve gıda dahil her türlü üretim, büyüme, bütç... Devamı »

  • 28.09.2020
    09:53

    Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışma ve savaş hali ilanı en yakın sıcak gündemimiz. Ermenistan'ın dün sivilleri de kapsayan ani saldırısı iki ülke arasında çatışma başlattı. Azerbaycan ordusu topyekün bir saldırı başlatma hazırlığında.... Devamı »