AB Liderler Zirvesi Başlıyor!

01.10.2020 08:52
  •  A 

BİST'i, döviz kurlarını, daha doğrusu tüm piyasaları direk etkileyen iki önemli sorunumuz vardı! Biri TCMB faiz kararıydı. TCMB beklenmeyen ama yapması gerekeni yaptı ve 200 baz puan politika faiz artışı kararı aldı. Muhtemelen açıklama raporunda gerektiğinde yeni faiz artışı sinyali vermesi bekleniyor.

TCMB faiz kararından bile önemli diğer konu ve sorunumuz ise, Doğu Akdeniz kapsamlı AB liderler zirvesi idi. Bu zirvede Türkiye'ye yaptırım kararları görüşülmesi bekleniyor. 1-2 Ekim tarihlerine ertelenmiş olan zirve bugün başlayacak. Dün Almanya Şansölyesi Merkel'den Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi yönünde gelen mesajlar ve BBC'den zirveden Türkiye'ye yaptırım kararı çıkması beklenmiyor haberleri sonrasında, beklentiler pozitife dönmüş durumda.  AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in başkanlığında ve 27 AB ülkesinin hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de saat 13:00'te başlayacak olan AB Zirvesinde genel olarak birliğin dış politika gündeminde yer alan Belarus dahil konular ele alınması bekleniyor.

Eğer AB zirvesinden de Türkiye açısından olumlu bir sonuç çıkarsa, dikkat çektiğim bu iki konu nedeniyle dış piyasalardan negatif ayrışmış olan BIST, hızlı şekilde açık kapatabilir. Yani BIST'de sert bir yükseliş görebiliriz. Havanın dün bu yöne dönmesi ve pozitif mesajların gelmesi nedeniyle bankacılık endeksi dahil BIST'e alımların geldiğini görüyoruz. Umarım piyasada oluşan bu beklenti gerçekleşir. 

Olumlu beklenti halinde borsada bankalar öncülüğünde yükseliş yaşanırken, aynı zamanda dövizde de geri çekilme belirginleşir. Ama, pozitif beklentilerin tersine ilişkileri gerecek Türkiye'ye yaptırım kararları çıkacak olursa, o zaman pozitif hava tersine döner ve olası yaptırımların kapsamına göre borsa ve döviz üzerinde olumsuz baskı oluşur.

Ben teknik olarak pozitif izlenim edindiğim için, dün gördüğünüz gibi tüm ana bankalarda alım öngörüleri yaptım. Bugün olası öngörü direnç hedeflerini daha da yukarı revize edebilirim. Eğer AB'den sorun yaratacak bir karar çıkmaz ve TCMB da, ilave faiz artışı yapabilirim yönünde açıklamalar yaparsa, bu takdirde bir süredir tüm piyasalarımızdan çıkmaya devam eden yabancılardan yeniden alımların geldiğini görebiliriz. Artık bunlar olsun da, biraz da moral bulalım. Hep gerginlik, hep gerginlik gerçekten de insanı ve tüm piyasaları çok yoruyor.

Pay Piyasası İle İlgili Değişiklikler Bugün Başlıyor!
              Bugün BIST için önemli bir başka uygulama daha devreye giriyor. Bugün için paylaştığım bir önceki beklenti ve duyuru paylaşımlarımda ilgili bilgilendirmeleri okuyabilirsiniz. Pazarlarda değişiklikler ve gün içi +- %20, %15,%10 marj uygulamaları başlayacak. Ama gün içi marjlar hisselerin bulunduğu pazara göre değişim gösterecek. Lütfen ilgili paylaşımların en altında yer alan linki tıklayıp, tüm detayları okuyunuz. Çünkü hisselerin bazılarında girecek oldukları pazarlara göre işlem şekilleri de değişecek.

Şişe Cam Birleşmesi Gerçekleşiyor!
              Bugün cam grubu hisseleri Şişe Cam altında birleşecekler. Bakalım sonrasındaki yansımalar ne olacak göreceğiz. Konu ile ilgili yapılan açıklama; ''Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.'nin (SISE.E), Anadolu Cam Sanayii A.Ş. (ANACM.E), Denizli Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. (DENCM.E), Soda Sanayii A.Ş. (SODA.E) ve Trakya Cam Sanayii A.Ş. (TRKCM.E) ile devralmak suretiyle birleşmesi nedeniyle SISE.E pay sırası 01.10.2020 tarihinde SERBEST MARJLA açılacak olup referans fiyat 7,275 olarak ilan edilmiştir (Referans fiyat, fiyat adımına yuvarlanmamıştır).'' şeklinde.

Tüm bu gelişmelerin yansımalarını Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz.

MSCI Endeksi İle İlgili Bir Uyarı!
              BIST'de birçok hissede açığa satış sınırlamaları sürdüğü için MSCI Endeksin'den Türkiye'yi çıkartma gündeme gelmişti. Yabancıların satışlarındaki ısrarın bir nedeni de bu konu olarak görülüyordu. Anlayacağınız bu konuda yabancı satışlarının devamı ya da alımlara dönmeleri açısından çok önemli. Eğer Türkiye MSCI Endeksinden çıkartılacak olursa, yukarıda yazdığım pozitif beklentilere rağmen yabancılardan ek satışların yine geldiğini görürüz. Ama açığa satış sınırlama kararlarında da, kambiyo işlemlerindeki ve mevduattaki vergi kesintilerinde alınan kararlar gibi geri adımlar atılırsa, olası risk de ortadan kalkacaktır.

Hepinize iyi bir seans, sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.10.2020
    07:52

    Borsa İstanbul Pay Piyasası yapısını sadeleştirerek yeniden gruplandırıyor. Düzenleme, ilişkili tüm işlem esasları ile 01 Ekim 2020 tarihinde devreye alınıyor. Devamı »

  • 30.09.2020
    09:35

    Öncelikle tekrar tekrar söylüyorum. Açıklanan Ekonomi Programları gerçekleştiği takdirde anlam taşır. Eğer birçok program açıklar ama bunların hedefleri her yeni programda yine aynı kalırsa, bu sizin önceki hedeflerinizi bile tutturamadığınızı gös... Devamı »

  • 29.09.2020
    09:31

    Bugün 11:00'de 2021-2023 dönemi için planlanan Yeni Ekonomi Programı bakan Berat Albayrak tarafından açıklanacak. Programın enflasyon, faiz, cari açık, işsizlik, eğitim, katma değerli ve gıda dahil her türlü üretim, büyüme, bütç... Devamı »

  • 28.09.2020
    09:53

    Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışma ve savaş hali ilanı en yakın sıcak gündemimiz. Ermenistan'ın dün sivilleri de kapsayan ani saldırısı iki ülke arasında çatışma başlattı. Azerbaycan ordusu topyekün bir saldırı başlatma hazırlığında.... Devamı »

  • 25.09.2020
    10:15

    Aslında sürpriz olan MB'nın yaptığı faiz artışı değildi. Bunu yapması idi. Çünkü zaten herkes faiz artışı yapılması gerektiğini ama MB'nın bunu siyasi baskı nedeniyle yapmayacını düşünüyordu. Merkez Bankası 200 baz puanlık artışla doğru ama geç kal... Devamı »