Yine Karışık Bir Haftaya Başlıyoruz!

28.09.2020 09:53
  •  A 

Öncelikle Azerbaycan-Ermenistan arasında başlayan çatışma ve savaş hali ilanı en yakın sıcak gündemimiz. Ermenistan'ın dün sivilleri de kapsayan ani saldırısı iki ülke arasında çatışma başlattı.  Azerbaycan ordusu topyekün bir saldırı başlatma hazırlığında. Ülke olarak her şekilde Azerbaycan'ın yanında olacağımızı ilan ettik. Çatışmanın boyutu, tam bir savaşa dönüşecek olursa Rusya ve Türkiye'nin tutumu önemli olacaktır. 

Suudi Arabistan 1 Ekim'de Türk Mallarına Ambargo Başlatıyor!
              Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz malum. Son olarak 1 Ekim'de Türk mallarına boykot kararı alındı. Ülkeye önemli ihracatı olan Ülker ve taahüt işleri olan Tkfen için olumsuz etkilerini görebiliriz. Aynı şekilde Tkfen için Azerbaycan'ın savaşa girmesi geçici de olsa olumsuz olabilir. Şirketin Azerbaycan'da işleri var. Yeni taahüt işleri alması da bekleniyordu. 

Bankacılık Aktif Rasyoları 5'ler Puan Düşürüldü!
              Son dakika kararı olarak, BDDK aktif rasyolarını 5'er puan düşürdü. Aylık ortalama olarak mevduat bankalarında % 95'ten %90'a, katılım bankalarında da % 75'ten % 70'e indirildiği açıklandı. Bankacılık sektörü için pozitif bir karar. Ama içinde bulunduğumuz tüm gelişmelerle birlikte takip edilmesinde yarar var. İlk anda olumlu bir karardır.

Bu arada geçen hafta swap sınırlamalarında esneklik kararları da alınmıştı. İlk anda olumlu etkisi bankalarda görüldü. Ama sonra banka hisseleri günün düşüklerine yakın kapanışlar yaptılar. Yani sadece tek bir karara bakmak yeterli olmaz. Gelişmelerin geneli takip edilmeli. 

Yunanistan silahsız olması gereken adalardan askerlerini çekmek gibi bir niyeti olmadığını açıkladı. Türkiye'nin bu konuda söz hakkı yok dedi. Bu konu Doğu Akdeniz için de kurulmaya çalışılan masanın sonuçsuz kalmasına neden olabilir.

Ermenistan - Azerbaycan çatışmasına gelince, bu konu ilginç. Ermeniler İran ve Rusya'dan destek alıyorlar. Bu iki ülke de bölgede Batı ülkeleri ile ilişkilerimizin gerilmesine neden olan, iyi ilişkiler geliştirmeye çalıştığımız ülkeler iken, bir anda ilişkilerde sorun yaşayabiliriz. Gördüğünüz gibi bölgede denklemler devamlı değişebiliyor! S-400 kararı ve Doğu Akdeniz'deki gerilimler nedeniyle Rusya NATO dağılır mı diye keyifle izlerken, bölgede iki ülkenin savaşı halinde, özellikle Rusya'nın tavrı bu gelişmeleri bir anda tersine çevirebilir.

YEP Açıklanacak!
              Bu hafta Yeni Ekonomi Programı açıklanacak. Detayları tüm piyasalar için önemli olacaktır. Enflasyon, büyüme, teşvikler, cari açık, bütçe dengesi için neler söylenecek çok önemli olacaktır.

Sıse MSCI Listesine Alınacak!
              Şişe Cam hissesi birleşme sonrası 1 Ekim'de MSCI listesine alınacak. Bunun şirkette ilk anda alım etkisi yaratması bekleniyor. Yani şirket için pozitif bir gelişme olacaktır.

Maalesef bu ortamda kurlarda güne yine yükselişle başlıyoruz. TCMB faiz kararı sonrası yeniden zirvelerin geçilmesi bankacılık sektöründe baskı yaratır. Buyrun hadi hangi gelişmeye göre ne karar alalım bulun. İnanın çok zor. Bu nedenle ben bankacılık sektöründe temkinli ve uzak izlemede kalmaya devam etmeyi doğru buluyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.09.2020
    10:15

    Aslında sürpriz olan MB'nın yaptığı faiz artışı değildi. Bunu yapması idi. Çünkü zaten herkes faiz artışı yapılması gerektiğini ama MB'nın bunu siyasi baskı nedeniyle yapmayacını düşünüyordu. Merkez Bankası 200 baz puanlık artışla doğru ama geç kal... Devamı »

  • 24.09.2020
    09:17

    Dikkat ederseniz, yine birkaç gündür yeni öngörü vermek konusunda temkinli duruş sergiliyorum. Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımla olası hareketlenmesini beklediğim hisselere dikkat çekmekle yetiniyorum. Peki neden yeni öngörü yapmaktan ... Devamı »

  • 23.09.2020
    09:23

    24-25 Eylül tarihinde Türkiye'ye yaptırım gündemi ile toplanacak AB liderler zirvesi AB komisyon başkanı Michel'in ekibinden birinin covid-19 testinin pozitif çıkmasından ötürü zirve tedbir amaçlı 1-2 Ekim tarihine ertelendi. Dün ayrıca Fransa... Devamı »

  • 22.09.2020
    09:37

    Kurdaki artış yine hızlanmış durumda. Uzun süredir uyarıyorum, eğer önemli bir dış finansman kaynak girişi söz konusu olmazsa, kurlardaki yükseliş sürecektir diyordum. Nitekim öyle de oluyor. Henüz yeni bir swap ya da farklı bir dış finansman girişi yok. Bu durum b... Devamı »

  • 21.09.2020
    08:58

    Bu hafta 24-25 Eylül tarihinde AB liderleri Doğu Akdeniz sorunu için toplanıp, Türkiye'ye olası yaptırımları görüşecekler. Öncesinde Avrupa Parlamentosundan bağlayıcı olmayan yaptırım tavsiyesi çıktı. Liderlerden ilişkileri gerecek boyutta kararlar ç... Devamı »