AB Liderler Zirvesi 1-2 Ekim'e Ertelendi!

23.09.2020 09:23
  •  A 

24-25 Eylül tarihinde Türkiye'ye yaptırım gündemi ile toplanacak AB liderler zirvesi AB komisyon başkanı Michel'in ekibinden birinin covid-19 testinin pozitif çıkmasından ötürü zirve tedbir amaçlı 1-2 Ekim tarihine ertelendi. Dün ayrıca Fransa devlet başkanı Macron'dan gelen talep üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron telefon görüşmesi yaptılar. İki liderin görüşmesinden sonra basına diyalog çağrıları ve iletişimin yeniden normalleşmesi yönünde arayış çağrıları yapıldığı haberleri düştü. Bu kadar yumuşak bir tutum değişikliği doğru mudur önümüzdeki günlerde görürüz. Ama Doğu Akdeniz gerilimi bence önemini ve risk boyutunu aynı derecede korumaya devam ediyor görüşüm sürüyor. Bununla birlikte, bu gelişme nedeniyle BIST güne pozitif bir açılışla başlayacaktır diye düşünüyorum. Ama yükselişin yine sınırlı kalmasını bekliyorum. Bu seviyeleri Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz. 

SPK Eksi Özkaynaklı Şirketleri İncelemeye Aldı!
              SPK özkaynakları eksi ama hisseleri tavan tavan giden şirketleri ve yöneticilerini incelemeye aldı. Bu hisselerin hareketleri için 17 Eylül tarihli yazımda uyarılarımı paylaşmıştım. Çok sayıda yatırımcının sonrasında ciddi mağduriyetler yaşayacağı görüşündeyim. Daha şimdiden, aynı yazımda dikkat çektiğim bölünme sonrası rüçhan fiyat hareketi anormal olan bir hisse için yatırımcılardan çok sayıda mağdur oldukları yönünde mesajlar geliyor. Hatta bedelliye katılacak parası olmayanların ne yapmaları gerektiği sorularını da görüyorum! Bu sorular tamamen yeni yatırımcı soruları diye düşünüyorum. Anlamadığım, bedelliye katılmalarına gerek kalmadan rüçhan kuponunu satarak bir günde % 1.000 gibi getiri bile elde edebilme imkanları yakaladıkları halde neden bunu değerlendirmekleri. 

Ama bu tip soruların genellikle yeni ve banka üzerinden işlem yapan yatırımcılardan geldiğini görüyorum. Demek ki, bu soruları işlem yaptıkları kurumlardaki temsilcilerine ulaşamadıkları için bizlere sormak zorunda kalıyorlar. Hemen söyleyeyim, aracılık işleminizi hangi kurum yapıyorsa, eğer bir müşteri temsilcisine ulaşamıyorsanız o kurumu değiştirin derim.

Bedelli konusundaki sorularınızın cevaplarını site içi arama satırına bedelli sermaye yazmanız halinde bulabilirsiniz. Bedelliye katılmak için ek para sokmak istemeyenler rüçhan hakkını satabilir, ya da ellerindeki hisselerin bir kısmını satarak kalanların bedellisine katılabilirler. Tercih onlara kalıyor. Ama bölünme sonrası oluşan fiyat nominal değerin üzerinde ise ve bedelliye katılmazsanız bölünme sonrası fiyat nominal değer olan 1 TL'den ne kadar yüksekse, o oranda direk zarar eder ve varlığınızın bir anda düştüğünü görürsünüz. Bedellinin süresi vardır. Bu süre içinde elindeki rüçhan hakkını satmayan, ama buna rağmen bedelliye de katılmayan site üyesi olmayan yatırımcılardan bedelli süresi bitince bir anda paralarının düştüğü yönünde mesajlar alıyorum. Ne yapabileceklerini soruyorlar. Malesef iş işten geçmiş oluyor. Yapılacak birşey de kalmıyor. Bu sorular tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Ama bu bilgileri asıl hangi kurumdan işlem yapıyorlarsa, o kurumun temsilcilerinden almaları, hatta bedelli artışlarda lehlerine olan durumlarda direk aranıp uyarılmaları gerekiyor. Gelen mesajların çokluğundan, genellikle bankalarda bu konuda ciddi eksiklikler olduğunu anlıyorum. Umarım SPK bu konuda yatırımcıların muhakkak uyarılmaları gerektiği konusunda tüm kurumları uyarır!

Emtilarda Sert Düşüşler Var!
              Bir tarafta pandemi riskinin artıyor olması, diğer taraftan gelişmiş ülkelerin bazı bankalarının bir takım usülsüz işlem yaptıkları yönünde haberler nedeniyle banka hisselerinde yaşanan düşüşler nedeniyle yeniden Dolar'a yöneliş görüyorum. Dolar Endeksi 94,17 seviyesine çıktı. Bu gelişmenin yansıması olarak da, ödemelerinde sıkışan fon ve kurumların emtilarda satış yaptıklarını düşünüyorum. Ons altın, gümüş ciddi geri geldiler. Bu durumun özellikle ons altın için kalıcı olmasını beklemiyorum. Sebep olarak yazdım, FED henüz faiz artışı sürecine giremez görüşündeyim. Bu nedenle bir süre daha para bolluğu düşük faiz seviyesinde sürecektir. Bu ortamda da ons altına ilgili bir süre daha devam eder görüşündeyim. Ama ons altında yaşanan hareketler FED faiz artışına başladığı zaman ons altının ciddi gerebileceğini gösteriyor. Zaten ben de bu süreç esnasında ons altının gördüğü-göreceği en yüksek seviyeye göre % 30 civarlarında geri geleceği görüşündeyim. Ama önemli soru, gördüğü-göreceği en üst seviye neresi olacak? Ben yeniden 2.100$ - 2.300$ arasını görmesini beklediğimi birkaç kez yazdım. Ama ons şimdilik bu beklentimin tersi hareketler yapıyor. Eğer görüşümde haklı isem, ons 1.863$ civarı seviyeleri yeniden destek yapıp, yükseliş yaşayabilir. 

BIST için genel bir yükseliş 1.118-1.125 dirençleri geçilirse kısmen 1.131 - 1.141 seviyesine kadar sürebilir. Ama asıl 1.141 direnci geçilecek olursa genel bir yükseliş yaşanır diye düşünüyorum. Henüz bu yönde bir hareketin yaşanmasını ise beklemiyorum. Sahip olduğumuz risklerin bir nebze de olsa önemini kaybettiğini görmemiz lazım.

Kısacası hisse bazlı ama temkinli bir süreç bir süre daha devam edecek diye düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.09.2020
    09:37

    Kurdaki artış yine hızlanmış durumda. Uzun süredir uyarıyorum, eğer önemli bir dış finansman kaynak girişi söz konusu olmazsa, kurlardaki yükseliş sürecektir diyordum. Nitekim öyle de oluyor. Henüz yeni bir swap ya da farklı bir dış finansman girişi yok. Bu durum b... Devamı »

  • 21.09.2020
    08:58

    Bu hafta 24-25 Eylül tarihinde AB liderleri Doğu Akdeniz sorunu için toplanıp, Türkiye'ye olası yaptırımları görüşecekler. Öncesinde Avrupa Parlamentosundan bağlayıcı olmayan yaptırım tavsiyesi çıktı. Liderlerden ilişkileri gerecek boyutta kararlar ç... Devamı »

  • 18.09.2020
    09:42

    BIST ve mevcut ülke risklerimiz hakkında sürekli yazdığım için zaten görüşlerimi biliyorsunuz. Bunlara ek olarak Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül AB Liderler Zirvesi öncesi bağlayıcılığı olmayan Türkiye Yaptırım kararlarını onayladı. Türkiye'den ser... Devamı »

  • 17.09.2020
    09:17

    Hemen gündem ile yazıma başlayayım! FED, dünkü toplantısında faizlere dokunmadı. Enflasyon % 2'nin üstüne çıktığı görülene kadar da faizlere dokunulmayacağı ifade edildi. Peki bu kararın dışında bir beklentisi olan var mıydı? Zaten neredeyse tüm ana... Devamı »

  • 16.09.2020
    09:30

    Dün 17:01 civarı Ak Yatırım'dan bir anda gelen 2 Milyon adetlik Tcell satışı, hissede % 6'lık düşüş yaratınca devre kesici yemesine neden oldu. Aynı esnada NATO şemsiyesi altında Yunanistan ile askeri heyetler görüşmede olduğu ve zaten Doğu Akdeniz'de ciddi bir g... Devamı »