Kurdaki Artış Merkez Bankasını Zorlayacak!

22.09.2020 09:37
  •  A 

Kurdaki artış yine hızlanmış durumda. Uzun süredir uyarıyorum, eğer önemli bir dış finansman kaynak girişi söz konusu olmazsa, kurlardaki yükseliş sürecektir diyordum. Nitekim öyle de oluyor. Henüz yeni bir swap ya da farklı bir dış finansman girişi yok. Bu durum bir taraftan Merkez Bankası rezervlerini düşürdüğü için, ödemeler dengesinde riskler nedeniyle kurların yükselmesine neden oluyor. Diğer risk ise, faiz etkisi! İthalata bağımlı bir ekonomi olduğumuz için, kurlardaki artış, ithal girdiler yüzünden enflasyonu da yukarı çekiyor. Nitekim son kur artışlarının etkisini önümüzdeki aylarda enflasyon artışı olarak görmek durumunda kalacağız. Enflasyon artışı sürerken de, zorlama ile faiz indirimlerinin kalıcı olmadığını hepimiz görüyoruz. Hatta bu zorlamaların zararları çok daha fazla bile oluyor. 

Ayrıca, otoyollar, köprüler gibi geçiş garantili yap işlet devret projelerinde de artan kurlar yüzünden hem geçiş ücretlerinde artış baskıları arttığı gibi, diğer taraftan da geçiş ücreti arttıkça azalan, ya da artmayan geçişler nedeniyle hazinenin geçiş garantili ödemeleri de artıyor. Bu da bütçe üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Maalesef ekonomi ben böyle istiyorum diye kural dışı yönetilirse, bu hatadan tüm şirketler ve tüm halk olumsuz etkileniyor. Bakalım bu ortamda perşembe günü TCMB faiz kararı ne olacak! Ama emin olun faiz artışı bile yapmak zorunda kalsa, bunun kurlardaki etkisi yine sınırlı kalacaktır. Zamanında yapılmayan müdahaleler geciktikçe daha da yüksek oranlı yapılmak zorunda kalınıyor. Bunu kaç kezdir gördüğümüz halde neden bu ısrarlar sürüyor anlamak mümkün değil.

Maalesef son dönem yaptığım risk uyarılarının gelişmelerini piyasalarda yaşıyoruz. Tek anlamadığım ons altın fiyatlarında bu denli sert bir hareketin nedeni! Dolar endeksindeki yükseliş yüzünden ons altında bu düşüş yaşandı demek ne kadar gerçekçi olur bilemiyorum. Dün gün boyu ekran başında olmadığım için, onsta yaşanan sert geri gelmenin nedenini tam olarak anlamış değilim. Ama bu hareketler yatırımcılar için altının her zaman güvenilir bir liman olmayacağını göstermiş oldu. Hakikaten yatırımcıların işlerinin çok zor olduğu bir süreçteyiz. 

Bu süreci mümkün olduğunca teknikleri referans alarak ve hisse bazlı takiplerle geçirmek daha doğru olur görüşüm halen sürüyor. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.09.2020
    08:58

    Bu hafta 24-25 Eylül tarihinde AB liderleri Doğu Akdeniz sorunu için toplanıp, Türkiye'ye olası yaptırımları görüşecekler. Öncesinde Avrupa Parlamentosundan bağlayıcı olmayan yaptırım tavsiyesi çıktı. Liderlerden ilişkileri gerecek boyutta kararlar ç... Devamı »

  • 18.09.2020
    09:42

    BIST ve mevcut ülke risklerimiz hakkında sürekli yazdığım için zaten görüşlerimi biliyorsunuz. Bunlara ek olarak Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül AB Liderler Zirvesi öncesi bağlayıcılığı olmayan Türkiye Yaptırım kararlarını onayladı. Türkiye'den ser... Devamı »

  • 17.09.2020
    09:17

    Hemen gündem ile yazıma başlayayım! FED, dünkü toplantısında faizlere dokunmadı. Enflasyon % 2'nin üstüne çıktığı görülene kadar da faizlere dokunulmayacağı ifade edildi. Peki bu kararın dışında bir beklentisi olan var mıydı? Zaten neredeyse tüm ana... Devamı »

  • 16.09.2020
    09:30

    Dün 17:01 civarı Ak Yatırım'dan bir anda gelen 2 Milyon adetlik Tcell satışı, hissede % 6'lık düşüş yaratınca devre kesici yemesine neden oldu. Aynı esnada NATO şemsiyesi altında Yunanistan ile askeri heyetler görüşmede olduğu ve zaten Doğu Akdeniz'de ciddi bir g... Devamı »

  • 15.09.2020
    09:00

    Endeks 1.104 - 1.106 direncini geçti ama teknik olarak yine de yükselişinin 1.113 - 1.125 ile sınırlı kalacağı görüşündeyim. 24-25 Eylül tarihindeki AB'nin Türkiye'ye yaptırım gündemli toplantısı bitene dek, BIST için ekstra bir yükseliş ... Devamı »