2 Konu 2 Sorun!

21.09.2020 08:58
  •  A 

Bu hafta 24-25 Eylül tarihinde AB liderleri Doğu Akdeniz sorunu için toplanıp, Türkiye'ye olası yaptırımları görüşecekler. Öncesinde Avrupa Parlamentosundan bağlayıcı olmayan yaptırım tavsiyesi çıktı. Liderlerden ilişkileri gerecek boyutta kararlar çıkması halinde kur ve BIST için olumsuz baskı söz konusu olabilir. Ben Yunanistan'ın arkasındaki batı desteği nedeniyle gerilimi tırmandırmasını bekliyorum. Türkiye olarak bizim de geri adım atmamızı doğru bulmuyorum. Bu nedenle eğer AB liderleri yaptırım konusunda sert kararlar alacak olurlarsa, o zaman Yunanistan'ın tahrikleri tehlikeli bir süreci başlatabilir. Liderlerin çok sert kararları oy birliği ile almalarını ise beklemiyorum. Ama bölgede işler çok karışık. Bakalım çözüm nasıl çıkacak.

Haftanın diğer önemli konusu ise 24 Eylül tarihindeki TCMB faiz toplantısı olacaktır. Döviz kurlarındaki baskı, enflasyon ile faizler arasındaki negatif faiz görüntüsü TCMB'nın faiz artışı yapar mı beklentisini arttırmış durumda. Ama faizler konusundaki siyasi görüş ve baskı belli. Bu nedenle TCMB'nın faiz artışı kararını alması şu an için zor olabilir. % 8.25 olan haftalık politika faizlerini değil ama, % 11.25 olan gecelik geç likidite penceresi faizini yukarı çekerek, bir önceki merkez bankası başkanı zamanındaki faiz koridoru uygulamasında olduğu gibi, üst faiz koridorunu yukarı çekmeyi tercih edebilir. Bir süre üst koridor faizinden piyasayı fonlamayı tercih edip, gelişmeleri izlemek isteyebilir. Ama sonuçta kurdaki yükseliş böyle bir kararla daha da artacak olursa, sürecin sonunda yine iki sene önceki gibi, baştan yapmadığımız faiz artışından daha fazla bir oranda artışını sonrasında yapmak zorunda kalabiliriz.

İşte bu haftanın iki önemli konusu ve sorunu ile haftaya başlıyoruz. Bu sorunlardaki gelişmeler BIST'i de direk etkileyecek boyuttadır. Ama özellikle uyarıyorum, doğu Akdenizde olası bir çatışma-savaş hali henüz fiyatlanmış değil. Eğer böyle bir gelişme yaşanacak olursa, şimdiden boyutunu ve nereye varacağını kimse bilemeyeceğinden, piyasalar için olumsuz etkisinin çok yüksek olabileceğini göz ardı etmeyiniz.

Biz bu sorunlarla haftaya başlarken, ABD borsalarında da satış baskıları var. Eğer Dow 27.175 civarındaki bollinger desteğini aşağıya kıracak olursa, o zaman ABD borsalarında da sert bir kar realizasyonu başlayabilir. Şimdilik bu verdiğim seviye aynı zamanda önemli bir destek olduğu için, yaklaştıkça alımlar da gelecektir. Ama kırılacak olursa, teknik olarak risk yaratacağını da bilmenizi isterim.

Teknik riskli seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. 

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta diliyorum. 

NOT: Ailevi bir konu için az sonra ekran başından ayrılıp, Didim'e gideceğim. Bugün bu nedenle ekran başında olmayacağım. Geceden tüm teknik paylaşımları yaptım. Onları dikkate alabilirsiniz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.09.2020
    09:42

    BIST ve mevcut ülke risklerimiz hakkında sürekli yazdığım için zaten görüşlerimi biliyorsunuz. Bunlara ek olarak Avrupa Parlamentosu, 24-25 Eylül AB Liderler Zirvesi öncesi bağlayıcılığı olmayan Türkiye Yaptırım kararlarını onayladı. Türkiye'den ser... Devamı »

  • 17.09.2020
    09:17

    Hemen gündem ile yazıma başlayayım! FED, dünkü toplantısında faizlere dokunmadı. Enflasyon % 2'nin üstüne çıktığı görülene kadar da faizlere dokunulmayacağı ifade edildi. Peki bu kararın dışında bir beklentisi olan var mıydı? Zaten neredeyse tüm ana... Devamı »

  • 16.09.2020
    09:30

    Dün 17:01 civarı Ak Yatırım'dan bir anda gelen 2 Milyon adetlik Tcell satışı, hissede % 6'lık düşüş yaratınca devre kesici yemesine neden oldu. Aynı esnada NATO şemsiyesi altında Yunanistan ile askeri heyetler görüşmede olduğu ve zaten Doğu Akdeniz'de ciddi bir g... Devamı »

  • 15.09.2020
    09:00

    Endeks 1.104 - 1.106 direncini geçti ama teknik olarak yine de yükselişinin 1.113 - 1.125 ile sınırlı kalacağı görüşündeyim. 24-25 Eylül tarihindeki AB'nin Türkiye'ye yaptırım gündemli toplantısı bitene dek, BIST için ekstra bir yükseliş ... Devamı »

  • 14.09.2020
    09:23

    5 Haziran'da takvime bağlı kredi değerlendirmesini pas geçen Moody's, hafta sonu takvim dışı bir değerlendirme ile sürprizi yaptı! Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü de negatif bıraktı. Buna gerekçe o... Devamı »