BIST Gitti-Geldi!

16.09.2020 09:30
  •  A 

Dün 17:01 civarı Ak Yatırım'dan bir anda gelen 2 Milyon adetlik Tcell satışı, hissede % 6'lık düşüş yaratınca devre kesici yemesine neden oldu. Aynı esnada NATO şemsiyesi altında Yunanistan ile askeri heyetler görüşmede olduğu ve zaten Doğu Akdeniz'de ciddi bir gerilim yaşandığı için, ne oldu acaba paniği endeks genelinde bir satış gelmesine neden oldu. Stoplosslar robot satışların yaşanmasına yol açtı. Kısacası panik havası ile BIST 1.115 civarındayken 1.096 seviyelerine kadar hızlı düşüş yaşandı.

Sonrasında bu işlemin hatalı bir emir olduğu spekülasyonu nedeniyle düşüşler yerini aynı hızla yükseliş tepkisine bıraktı. Böylece yeniden günü yükseliş ile kapatabildik. İşlem gerçekten hatılı mı yapılmıştır, yoksa portföy mü boşalttılar bunu bilmiyoruz. Görüyorsunuz ki, piyasalar içinde bulunduğumuz gerilimlerin ciddi tedirginliğini taşıyorlar. Tek bir hissedeki sert satış bile böyle bir panik yaratabiliyor.

Tekrar edersek, BIST dünyadaki yükselişlere katılamadığı için zaten bana göre ucuz seyrediyor. Bu nedenle aslında yükselmek istiyor. Ama AB toplantısından yaptırım kararı çıkma riski, ABD seçimleri sonrasında olası ABD yaptırım riski, TCMB faiz kur politikasının yarattığı baskılar, Enflasyonun hala yüksek seyretmesi, doğu Akdeniz'de her an yaşanabilecek bir çatışma riski gibi engeller yüzünden rahat bir yükseliş yaşayamıyor. Bunlara bir de Moody's not indirimi eklendi. Bu sabah da, Moody's, ülke not indirimi sonrası bu notunu bankalar için de güncelleyip, bankaların notlarını düşürdü.

Şu an da teknik olarak 1.118 - 1.125 dirençlerine sahibiz. Bu seviyelerin geçilmesini zor görüyorum. Ama olur da 1.131 - 1.141 olan bir üst direnç seviyelerine gider ve bu seviyeleri kıracak olursak, o zaman benim bir süredir uyarılarını yaptığım endişelerime aldırmadan teknik sert bir yükseliş trendine girebiliriz. Açıkçası Yunanistan ile uzlaşma yaşanmadan bunun şimdilik olmasını beklemiyorum. Ama yine de teknik görüntüyü bilin istedim.

Bugün Moody's'in banka notlarını düşürmesinin etkisi ile başlayacağız. Ama bunun sürpriz olmadığını bilin. Ülke kredi notları hangi yönde değişirse, bankalarının notları da o yönde değiştiriliyor. Bu kredi kurumlarının rutin bir davranışıdır. Bankaların notları ülke notlarından yüksek olamıyor. O nedenle sabah Moody's'in banka kararlarını gördük.

Teknik dirençleri de ayrıntılı biliyorsunuz. Bu ortamda genel endeks olarak değil ama yine hisse bazlı ayrışmalar hakim olacaktır. Gördüğüm hareket yapma ihtimali olan hisselerin tekniklerini sizlerle paylaşıyorum. Ama öngörü verme konusunda sıkıntı çektiğimi biliyorsunuz. 24-25 Eylül AB toplantısına kadar bu sıkıntım sürebilir. Ama arada Yunanistan ile gelebilecek olumlu gelişme ve haberler endeksi yukarı taşıyacaktır. Ben Yunanistan'dan gerçek olumlu bir davranış beklemiyorum. Ama yine de belli olmaz. Beni şaşırtırlarsa, o zaman BIST'in önü açılır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.09.2020
    09:00

    Endeks 1.104 - 1.106 direncini geçti ama teknik olarak yine de yükselişinin 1.113 - 1.125 ile sınırlı kalacağı görüşündeyim. 24-25 Eylül tarihindeki AB'nin Türkiye'ye yaptırım gündemli toplantısı bitene dek, BIST için ekstra bir yükseliş ... Devamı »

  • 14.09.2020
    09:23

    5 Haziran'da takvime bağlı kredi değerlendirmesini pas geçen Moody's, hafta sonu takvim dışı bir değerlendirme ile sürprizi yaptı! Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürdü. Görünümü de negatif bıraktı. Buna gerekçe o... Devamı »

  • 11.09.2020
    08:48

    Kanal İstanbul söylentisi inşaat sektörü hisselerini hareketlendiriyor. Yeni rezerv açıklaması gelecek söylentileri petro kimya, yoğun doğalgaz kullanan cam, seramik, çimento, enerji şirketlerini yukarı çekiyor. Dün de, mevduatta stopaj kalkacak, swa... Devamı »

  • 10.09.2020
    14:35

    Bir süredir altı aylık bilançoları sonrası öne çıkan hisseleri benden bekliyordunuz. Tamamladım ve sizlerle paylaşıyorum. Açıklanan bilançoları ve olası gelmesini beklediğim yıl sonu bilanço beklentilerine göre gördüğüm potansiyel hiss... Devamı »

  • 10.09.2020
    09:39

    BIST son dönem tam bir spekülasyon borsası oldu. Neye bakacağımızı, hangi gelişmeyi dikkate alacağımızı şaşırdık doğrusu! Dışarıda ciddi kar realizasyonları görüldü ama BIST zaten çok düşük fiyatlandığı için, dışarıdaki kar satışlarına fazla katılmadı... Devamı »