Hangi Spekülasyonu Dikkate Alacağız?

10.09.2020 09:39
  •  A 

BIST son dönem tam bir spekülasyon borsası oldu. Neye bakacağımızı, hangi gelişmeyi dikkate alacağımızı şaşırdık doğrusu! Dışarıda ciddi kar realizasyonları görüldü ama BIST zaten çok düşük fiyatlandığı için, dışarıdaki kar satışlarına fazla katılmadı. Dış borsalarda rekorlar kırıldı ama BIST, bu sefer de Doğu Akdeniz gerilimi, 24-25 Eylül AB yaptırım toplantısı, kur-faiz baskısı nedeniyle bu rekorlara katılamadı.

Şimdi de dün kar satışları yaşanırken, bir anda yeni spekülasyonlar alınmaya başlandı! İlk anda Kanal İstanbul beklentisi nedeniyle alındıkları söylenen çimentolar sert yükselişler yaşamaya başladılar. Sonrasında bir kısmında ciddi kar satışları görülmesine rağmen, sektör olarak yine de dinamik görüntüleri sürüyor.

Açıkçası Kanal İstanbul bugün başlasa, yapılacak işlerin sıralaması, kimlerin ne kadar pay alacağı, çimento, demirçelik cirolarına etkisi henüz net değil. Bu nedenle ilk andaki coşku sonrasında bazılarında devam ederken, bazılarında ise yerini kar satışlarına bırakabilir.

Kanal İstanbul için ben devletin Oyakc altında birleştirdiği çimento fabrikalarını daha şanslı görüyorum. Nihayetinde kamunun  yapacağı alt yapının tedarik payı yine kamu şirketlerine verilebilir. Daha doğrusu bunu beklerim. Sabancı grubu çimentoların da ekstra pozitif etkilenmesini beklerim. Ama proje çok büyük ve kapsamlı olacağı için genel sektöre etkisi pozitif olacaktır. Sadece bazılarına aynı oranda olumlu etki yapmayacağı için, şimdiden fazlası ile alınan hisselerde, sonrasında önemli kar düzeltmeleri yaşanma riski olabilir.

Tam çimentolar duruluyor derken, dün bir başka spekülasyon daha yaşanmaya başladı! Bunada enerji hisselerini yukarı çeken yeni bir doğalgaz rezerv açıklaması yapılacağı beklentisi neden oldu. Yapılacağı söylenen yeni açıklama ile tespit edilen rezervin ciddi bir oranda artacağı beklentisi var. 

Bu konu ülkemiz için tabi ki çok önemli. Ama bugünden yarına çıkartılamayacak. En erken 3 yıl sonra pompalanmaya başlanacak. Peki aradaki dönemde, bu haberle sert yükseliş yaşayan şirketler bilançolarında ekstra bir gelişme yaşayacaklar mı? Gaz çıkartılmaya başlanmadan henüz hayır. Ama yeni rezerv tespitlerimiz, bizim  almakta olduğumuz gaz ve petrol anlaşmalarındaki fiyatları aşağı çekmeye yarayabilir. Bu açıdan etkisini çok çabuk görebiliriz. Olası bir gaz alım fiyatının düşmesi demek, cari açığımız üzerindeki baskının düşmesi demek olur.

Ben her türlü rezerv açıklaması sonrası ilgili hisselerin çoğunda kar realizasyonları bekliyorum. Ama öncesinde gidebilecekleri dirençler nereleri olacak tabii bu çok önemli. Bunu da bu denli spekülatif hareketlerde tespit etmek çok zor. Mevcut destek-dirençleri paylaşıyorum. Bu rakamlar sizlere faydalı olabilir.

Peki Riskler Bitti Mi?
              Bugün NATO konseyi  ve Türk-Yunan büyükelçileri NATO çatısında görüşme yapacaklar. Ben sonucun uzlaşma ile çıkmasını beklemiyorum. Yunanistan keşke aklı selim olabilse. Ama arkasındaki desteklere bakarak, uzlaşmaya yanaşmayacak ve bu gerilim daha da aratacaktır diye düşünüyorum.

AB 24-25 Eylül Yaptırım Toplantısı!
             AB ülkeleri, Fransa'nın öncülüğünde bu toplantıyı yapacaklar. Eğer Türkiye geri adım atmadıysa bir takım yaptırım programı açıklanması bekleniyor. Türkiye haklı olduğu alanda geri adım atmaz. Atmamalıdır da. Ama bu nedenle AB bize yaptırım kararı alabilir mi, alırsa bu yaptırımlar ne olabilir bunlar da önemli olacaktır.

BIST bu ortamda alıcılı başlayabilir. Ama lütfen dikkatli olun. Önceki rezerv açıklaması sonrasında ciddi kar satışları geldiğini gördük. Yabancı hala her yerde satmaya devam ediyor. Önceki açıklamayı da özellikle tuprs gibi hisselerde ciddi satış yapma fırsatı olarak kullandı. Banka ve diğer hisselerde de benzer satışları yaşandı. Bu ortamı da yeni satış için kullanabilirler. Peki neden? Muhtemelen, askeri gerilimler, çeşitli yaptırım riskleri, TCMB döviz ve faiz politikaları, enflasyon, cari açık ve bütçe açıkları rahatsız ediyor. Bu nedenle de gelişmeleri pozitife döndü diye görmeden genel bir alıma yönelmiyorlar. 

Yani sizler alırken, yabancıların hala satıcı olduklarını da bilmeniz lazım. Umarım gelişmeler lehimize sürer. Ben temkini elden bırakmadan hisse bazlı fırsatları kullanıp, ilk fırsatta yine de kredisiz ve % 50 civarı nakit bozisyona geçilmesini doğru buluyorum. Yeter ki, gelişmeler olumlu olsun da, bu % 50 nakit kar fırsatlarını kaçırsın. Ama çekindiğimiz risklerle ilgili gelişmeler halinde ciddi bir satış daha görebiliriz. Bu durumda tüm varlıklarla kaybetmek ve olası düşüşlerde alım fırsatlarını kullanamamak da üzücü olur. 

Enerji ve çimento sektöründe dün genel teknik paylaşımlarım oldu. Hisselerde sadece bugünkü paylaşımlarıma değil, düne ait teknik paylaşımlarıma da bakınız. Tabloda bakacağınız hissenin kodunu girmek daha hızlı bulmanıza yarar.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.09.2020
    09:24

    Dünya borsalarında ikinci dalga pandemi endişeleri ile 40$'ın altına düşen brent petrol nedeniyle düzeltmeler yaşanıyor. En sert satışlar Nasdaq teknoloji hisselerinde görülüyor. Aynı zamanda İngiltere hükümetinin desteği ile 30 Milyon ünite üret... Devamı »

  • 08.09.2020
    09:26

    Doğu Akdeniz ile ilgili riskler döviz kurlarını yukarı çekerken, BIST'i baskılamayı da sürdürüyor. Ama bununla birlikte hisse bazlı pozitif ayrışmaların da ciddi boyutta sürdüğünü görüyoruz. Özellikle pandemi nedeniyle iş ve okul ... Devamı »

  • 07.09.2020
    09:14

    Ons altında düşüş var. ABD vadelilerinde düşüş var, brent petrolde düşüş var. Özellikle brentteki düşüş borsaları da baskılayabilir. Herşey düşmüyor tabii. Gümüş yükselişle haftaya başlamış durumda. Ama 27.27$ seviyesini geç... Devamı »

  • 04.09.2020
    08:37

    Dün son dakika haberi olarak NATO Genel Sekreterinin''Türkiye ve Yunanistan teknik görüşmeler yapma konusunda anlaştı!'' açıklaması, acaba uzlaşma olur mu heyecanı yarattı. Ama açıklamadan kısa süre sonra Yunanistan'dan resmi kaynaklara daya... Devamı »

  • 03.09.2020
    00:42

    Bugün işlerim dolayısı ile ekran başında olmayacağım. Doğu Akdeniz konusunda tedirginliklerim ülkemizin 2 yeni navtex ilanı ile artarak sürüyor. Fransa bölgeye uçak gemizi ve eşliğinde denizaltılarını yolluyor. ABD Dedeağaç'a üs kuruyor, NATO ü... Devamı »