3 Eylül Perşembe Aranızda Olmayacağım!

03.09.2020 00:42
  •  A 

Bugün işlerim dolayısı ile ekran başında olmayacağım.

Doğu Akdeniz konusunda tedirginliklerim ülkemizin 2 yeni navtex ilanı ile artarak sürüyor. Fransa bölgeye uçak gemizi ve eşliğinde denizaltılarını yolluyor. ABD Dedeağaç'a üs kuruyor, NATO üye olmayan Güney Kıbrıs Rum Devletin'e uyguladığı silah ambargosunu, NATO müttefiki Türkiye'nin aleyhine olacak şekilde kaldırdı. Bizim için doğru karar olarak görüyoruz diyor. Fransa Devlet Başkanı Macron, Irak'ı ziyaret edip, Türkiye'ye karşı Irak yönetimini kendi safına çekmeye çalışıyor. Ülkenin enerji ihtiyacı için nükleer reaktör teklif ediyor.

Anlayacağınız dünyada dengeler oynamaya başladı. NATO'dan çatırtı sesleri geliyor. Bu işlerin öyle kolay atlatılacağını sanmıyorum. Umarım ben yanılayım ama siz yine de temkinli duruşunuzu sürdürünüz diyorum.

Bu arada dün Halkbank davası ile ilgili bir spekülasyon dolaştı! Bankaya 1 Milyar Dolar civarı bir ceza kesileceği hatta bunun pazarlıkla daha aşağıya çekilebileceği söyleniyormuş. Bu durumun Halkbank için pozitif olduğu, bu nedenle de bankanın bir anda alım yaşadığı söyleniyor.

Doğru mudur bilemem. Ama Milyar altı(ceza çok yüksek olabilir. Ama ödenmesi gereken rakam düşük olacaktır)bir ceza halinde bu sorundan kurtulacağımız için, böyle bir karar ve sonrasında uzlaşma halinde büyük bir baskı ortadan kalkar. Halbank ve onun etkisi ile diğer bankalar da hareketlenir. Bu durum da endeksi çeker. 

Fakat sorun sadece Halkbank değil maalesef. ABD'nin elinde Halkbank kalmasa, S-400, Suriye, Irak gibi daha birçok konu ve koz var. Eğer Halkbank'ta böyle bir gelişme yaşanacak olsa ve o esnada da, bu diğer sorunlar bu boyutta olmasaydı, o zaman halkbank bankaları, bankalar da endeksi yukarı çeker, muhtemelen de yeni rekorlar kırarız derdim. Şu an bunu söyleyemiyorum. Zaten henüz aslı-astarı olmayan bir söylentiden ibaret.

Bu arada pandemi yasakları geri gelmeye başladı. Vaka ve ölüm sayıları çok hızlı artıyor. Lütfen kendinizi, ailenizi, çevrenizi ve ülkenizi düşünerek hijyen, sosyal mesafe ve maske kurallarına çok katı şekilde riayet ediniz. 

Önceki beklenti yazılarımın içerikleri geçerli. Destek-Direnç paylaşımlarımdaki kırılmamış olan seviyeler de geçerli. Kendinize iyi bakın. Hepinize önce sağlık, sonra da bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.09.2020
    09:24

    Maalesef kendi özelimizde, Suriye, Akdeniz, Döviz, faiz baskıs S-400, Halkb davası, ABD yaptırımı derken çok büyük fırsatlar kaçırdık. Pandemi sürecinde dünya keni piyasalarını faizsiz likiditeye boğdu. Her alanda finansal destek paketleri açıkladı.... Devamı »

  • 01.09.2020
    09:20

    Doğu Akdeniz kaynaklı risklerimiz artarak sürüyor. Lütfen bu konuyu hafife almayın. Bir uzlaşma haberi çıkmadan riskin tehlikeli tırmanışlar yapabileceğini bilin diyorum. Afrika ve Ortadoğu'da birçok ülkede düzeni bozulan başta Fransa olmak üzere, bir&... Devamı »

  • 31.08.2020
    09:27

    İçeride kur faiz baskısı devam ediyor. Dolar 7.27 altına inmediği müddetçe teknik olarak bu baskı sürecektir. Eğer 7.41 üzerine çıkacak olursa, Destek-Direnç tablosunda Dolar filtresi yaptığınız zaman göreceğiniz üst dirençlere hareketlenme... Devamı »

  • 27.08.2020
    08:50

    Tüm dış gerilim nedenleri, içeride faiz, enflasyon, yeniden artan cari açık, kur baskıları, bitmiş bilançolar genel endeks yükselişini baskılıyor. Doğalgaz gelişmesi ise pozitif bir gelişme. Bunun devamında yeni gaz ve petrol müjdeleri de söz konusu olabilir ... Devamı »

  • 26.08.2020
    09:47

    TCMB politikalarının kur ve faiz üzerindeki baskıyı daha da arttırdığını görüyoruz. Bunun izahını son beklenti yazılarımda izah etmiştim. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de her gün arttığı için BIST ve para piyasalarımız baskısı yaşıyor. Bu baskı para piyasalarında faiz ve ... Devamı »