Akdeniz'de Uzlaşma Çıkar Mı?

04.09.2020 08:37
  •  A 

Dün son dakika haberi olarak NATO Genel Sekreterinin''Türkiye ve Yunanistan teknik görüşmeler yapma konusunda anlaştı!'' açıklaması, acaba uzlaşma olur mu heyecanı yarattı. Ama açıklamadan kısa süre sonra Yunanistan'dan resmi kaynaklara dayanmayan bir yalanlama geldi. 

Eğer iki ülke bölge sorunları konusunda adil bir paylaşım konusunda uzlaşmaya varacak olurlarsa, bu gelişme bizim piyasalarımız için olumlu bir etki yaratır. Ama açıkçası ben bu ihtimali çok zayıf görüyorum. Kısacası yıllardır tüm bölgeyi kendi bölgesi gören Yunanistan'ın, şu an neredeyse tüm dünyayı arkasına almış iken, Fransa ve ABD'den askeri destek bulmuşken hakkaniyetle oluşacak bir uzlaşmayı kabul edeceğini düşünmüyorum.

Bu nedenle ben Doğu Akdeniz riskinde değişme beklemiyorum. Olur da, dendiği gibi teknik bir görüşme gerçekleşecek olsa da, bu sadece kısa vadeli bir tansiyon düşmesine neden olacaktır. Ben her şekilde Yunanistan'ın ileri süreceği şartların mevcut isteklerinden daha düşük olmayacağını ve bu nedenle gerilimin yeniden düştüğü yerden artmasını bekliyorum.

Aslında Yunanistan, Türkiye ile bölgesel uzlaşma ve iyi bir komşuluk ilişkisi kursa, ülkesinin askeri harcamalarında bile çok ciddi tasarruf yapma imkanı bulur. Çünkü çevresinde sorunlar yaşadığı komşuları olsa da, içlerinde savaş riski olan ve kendisi için risk yaratan tek önemli komşusu Türkiye'dir. Türkiye ile gerilim politikası ekonomisi için yararlı bir gelişme değildir. Görüyorsunuz yeni gerilimler bile Fransa, ABD dahil hemen yeni silah alımlarını gündeme taşıdı. Kısacası bu konudaki ateş düşmeden çok rahatlamayın derim. 

Bu konuyu kenarıya bırakırsak, tüm dünya için yeniden pandemi yasakları riski, ABD'de yeni teşvik paketi üzerinde uzlaşmanın olmaması, aşıda gecikme olacağı açıklamaları, petrol fiyatlarındaki düşüş borsalarda kar satışları getirdi. Yani Doğu Akdeniz dışında dış borsalardaki kar satışları da BIST üzerinde satış baskısını arttıracaktır. Lütfen hisse bazlı pozitif ayrışmalar görülmeye devam etse de, satış risklerinin arttığını unutmayınız.

Kısacası temkinli duruşa devam. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları

NOT: az sonra Ekotürk tv.de skyp bağlantım başlayacak.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.09.2020
    00:42

    Bugün işlerim dolayısı ile ekran başında olmayacağım. Doğu Akdeniz konusunda tedirginliklerim ülkemizin 2 yeni navtex ilanı ile artarak sürüyor. Fransa bölgeye uçak gemizi ve eşliğinde denizaltılarını yolluyor. ABD Dedeağaç'a üs kuruyor, NATO ü... Devamı »

  • 02.09.2020
    09:24

    Maalesef kendi özelimizde, Suriye, Akdeniz, Döviz, faiz baskıs S-400, Halkb davası, ABD yaptırımı derken çok büyük fırsatlar kaçırdık. Pandemi sürecinde dünya keni piyasalarını faizsiz likiditeye boğdu. Her alanda finansal destek paketleri açıkladı.... Devamı »

  • 01.09.2020
    09:20

    Doğu Akdeniz kaynaklı risklerimiz artarak sürüyor. Lütfen bu konuyu hafife almayın. Bir uzlaşma haberi çıkmadan riskin tehlikeli tırmanışlar yapabileceğini bilin diyorum. Afrika ve Ortadoğu'da birçok ülkede düzeni bozulan başta Fransa olmak üzere, bir&... Devamı »

  • 31.08.2020
    09:27

    İçeride kur faiz baskısı devam ediyor. Dolar 7.27 altına inmediği müddetçe teknik olarak bu baskı sürecektir. Eğer 7.41 üzerine çıkacak olursa, Destek-Direnç tablosunda Dolar filtresi yaptığınız zaman göreceğiniz üst dirençlere hareketlenme... Devamı »

  • 27.08.2020
    08:50

    Tüm dış gerilim nedenleri, içeride faiz, enflasyon, yeniden artan cari açık, kur baskıları, bitmiş bilançolar genel endeks yükselişini baskılıyor. Doğalgaz gelişmesi ise pozitif bir gelişme. Bunun devamında yeni gaz ve petrol müjdeleri de söz konusu olabilir ... Devamı »