Yurtdışı Kaynaklı Fırsatlar Kaçırılıyor!

02.09.2020 09:24
  •  A 

Maalesef kendi özelimizde, Suriye, Akdeniz, Döviz, faiz baskıs S-400, Halkb davası, ABD yaptırımı derken çok büyük fırsatlar kaçırdık. Pandemi sürecinde dünya keni piyasalarını faizsiz likiditeye boğdu. Her alanda finansal destek paketleri açıkladı. Aslında bu ülkelerin ekonomik daralmalarına göre çok daha düşük oranlarla pandemiden etkilenen GSYH oranlarına sahip olmamıza rağmen, BIST bu coşkuya katılamadı. Dışarıda faizsiz bol paranın desteği ile endeks rekorları kırılırken, biz ise kendi sorunlarımızdan bir türlü sıyrılamadığımız için, dışarıdaki bu gelişmelere rağmen negatif ayrıştık. 

Dün teknik olarak ciddi bir düşüş riski olan OBO(omuz baş omuz) formasyonu korkusu yaşadık. Gün içinde bu formasyonun tetiklenmesine neden olacak destekler kırılmasına rağmen, ilk anda gelen düşüşler sonrasında, aynı teknik risklere sahip olan bankacılık sektöründe yaşanan yaklaşık % 2'lik bir yükseliş sayesinde BIST de kısmi tepki yükselişi yaşadı. Bugün dışarının olumlu görüntüsü nedeniyle yine pozitif açılış yapabiliriz. Ama 1.102 seviyesini yukarı kıramazsak yine satış ve 1.076 altına inilmesi halinde teknik OBO riski geçerli olacaktır.

Saydığım kendimize özel riskler olmasa, herşeye rağmen karlılığını sürdüren bankacılık sektörünün de desteği ile olduğu yerden çok daha yüksek bir BIST ve bankacılık sektörü görmemiz gerekirdi. Ama risklerin her biri bizim için çok önemli. Bu nedenle temkinli durmaya özen gösteriyorum. 

Sizlere destek-direnç tablosunda çok sayıda hissenin teknik görünümlerini verdim. Benden daha cesur olanlarınız bu teknikleri kendisine referans alabilir. Ama lütfen dünkü yazımın içeriğinde yer alan uyarılarımı gözardı etmeyiniz. 

Nasıl ki BIST kendi özelindeki riskler nedeniyle negatif ayrıştıysa, yine kendi özelindeki olumlu gelişmeler nedeniyle pozitif ayrışacak hisseler de aynı şekilde olacaktır. Bunları yakalamak çok güzel pozitif parite imkanı yaratır ve yaratıyor. Ama korku da dağları bekletiyor maalesef. Çünkü yükseliş kaçınca olası kardan kayıp yaşanır. Ama düşüşe mal ile yakalandığınız zaman eldeki varlıkların değerlerinde ciddi kayıplar yaşanır. İkisi birbirinden farklı.

Yarın işlerim dolayısı ile ekran başında olmayabilirim. Size sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.09.2020
    09:20

    Doğu Akdeniz kaynaklı risklerimiz artarak sürüyor. Lütfen bu konuyu hafife almayın. Bir uzlaşma haberi çıkmadan riskin tehlikeli tırmanışlar yapabileceğini bilin diyorum. Afrika ve Ortadoğu'da birçok ülkede düzeni bozulan başta Fransa olmak üzere, bir&... Devamı »

  • 31.08.2020
    09:27

    İçeride kur faiz baskısı devam ediyor. Dolar 7.27 altına inmediği müddetçe teknik olarak bu baskı sürecektir. Eğer 7.41 üzerine çıkacak olursa, Destek-Direnç tablosunda Dolar filtresi yaptığınız zaman göreceğiniz üst dirençlere hareketlenme... Devamı »

  • 27.08.2020
    08:50

    Tüm dış gerilim nedenleri, içeride faiz, enflasyon, yeniden artan cari açık, kur baskıları, bitmiş bilançolar genel endeks yükselişini baskılıyor. Doğalgaz gelişmesi ise pozitif bir gelişme. Bunun devamında yeni gaz ve petrol müjdeleri de söz konusu olabilir ... Devamı »

  • 26.08.2020
    09:47

    TCMB politikalarının kur ve faiz üzerindeki baskıyı daha da arttırdığını görüyoruz. Bunun izahını son beklenti yazılarımda izah etmiştim. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de her gün arttığı için BIST ve para piyasalarımız baskısı yaşıyor. Bu baskı para piyasalarında faiz ve ... Devamı »

  • 25.08.2020
    09:18

    Tarihi bir doğalgaz keşfi yaptık ama BIST'e yansımasına bakınca hiç de öyleymiş gibi görmüyoruz. Hele ki, bu esnada dünya borsalarında oldukça ciddi yükselişler yaşanırken BIST duyarsız kalıyor. Peki neden? Evet keşif bizim için önceki reze... Devamı »