Doğu Akdeniz Yine Öncelikli Sorun!

31.08.2020 09:27
  •  A 

İçeride kur faiz baskısı devam ediyor. Dolar 7.27 altına inmediği müddetçe teknik olarak bu baskı sürecektir. Eğer 7.41 üzerine çıkacak olursa, Destek-Direnç tablosunda Dolar filtresi yaptığınız zaman göreceğiniz üst dirençlere hareketlenme yaşanabilir.

Ama piyasalarımız için asıl sorunu Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim olarak görüyorum. Yunanistan Meis Adasına yolcu feribotu ile asker çıkartarak, uluslararası anlaşmaları ihlal ederek tahriklerine devam ediyor. AB Yunanistan'a destek vererek bu tavırlarına neden oluyor. Fransa Devlet Başkanı Macron, Türkler güçten anlar diyerek ilişkilerimizi germek için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Bu arada Libya'da Serrac'a darbe hazırlıkları yapıldığı için iç işleri bakanı dahil birçok kişi görevden alında. 

ABD Yunanistan Dedeağaç'ta üs kurma hazırlığında. Bu konuşlanma benim için çok önemli! Olası bir Yunanistan-Türkiye çatışması-savaşı halinde, kara gücümüzün önüne ABD üssü ile set çekmek amacı ile yapılmış bir davranış. ABD'nin bu askeri konuşlanması, Türkiye'yi Batı Trakya'dan kuşatmak için de yapılmış olabilir, NATO içindeki iki ülkenin kara kuvvetlerinin de kullanılacağı bir çatışma-savaşa tampon görevi yaparak mani olmak için de yapılmış olabilir. Ama her şekilde askeri gerilimin arttığına işaret. 

Cumhurbaşkanı, yeni ve eski işleyen fabrika açılışlarının yapıldığı MESS Teknoloji Merkezinin açılış töreninde, kimya, ulaştırma araçları, elektronik, eczacılık gibi katma değerli üretimi arttırmak için her türlü yatırımın önünün açılacağını ifade etti. Türkiye'nin yıllardır ihtiyaç duyduğu ve üretim yapımızın değişmesi için gerekli olan değişim nihayet dile getirilmiş oldu. Umarım bunlar sözde kalmaz.

ÖTV Artışları Geldi!
              Otomotiv sektöründe üst segment araçlarda ÖTV artışı yapıldı. Bu karar ithal otomotivcileri olumsuz, yerli üreticileri olumlu etkileyecektir. Asıl yerli otomotiv sahne alsa, o zaman ithal otomotivlerin ulaştığı bu fiyatlarla ciddi bir rekabet şansı da yakalanmış olurdu. Ama henüz yerli otomobilimize zaman var.

BIST için bugün yurt dışının da etkisi ile pozitif bir hafta açılışı bekleniyor. Ama Doğu Akdeniz gelişmeleri ciddi bir risk olarak piyasaları her an bozabilir.

% -10 üzerinde gelmesi beklenen büyüme verisi olumsuz baskı nedeni ama, üçüncü çeyrek içinde olduğumuz ve ciddi bir büyüme görüldüğü için, ikinci çeyreğin daralma oranının piyasaları çok bozacağını düşünmüyorum.

Pandemi Yasakları Gelebilir!
              Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ciddi vaka artışları yaşanıyor. Hem vaka, hem de ölüm oranlarının ciddi arttığını görüyoruz. Turizm nedeni ile tedbirler sınırlı ama, kontrol kaçıyor gibi duruyor. Her an yeniden pandemi yasaklarının geri geldiğini görebiliriz. Lütfen maske, el hijyeni ve sosyal mesafe kurallarına istisnasız riayet edin. Yoksa yasaklar yeniden başlar ve eve kapanmak zorunda kalırsak, ekonomiye etkisi çok daha büyük olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.08.2020
    08:50

    Tüm dış gerilim nedenleri, içeride faiz, enflasyon, yeniden artan cari açık, kur baskıları, bitmiş bilançolar genel endeks yükselişini baskılıyor. Doğalgaz gelişmesi ise pozitif bir gelişme. Bunun devamında yeni gaz ve petrol müjdeleri de söz konusu olabilir ... Devamı »

  • 26.08.2020
    09:47

    TCMB politikalarının kur ve faiz üzerindeki baskıyı daha da arttırdığını görüyoruz. Bunun izahını son beklenti yazılarımda izah etmiştim. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de her gün arttığı için BIST ve para piyasalarımız baskısı yaşıyor. Bu baskı para piyasalarında faiz ve ... Devamı »

  • 25.08.2020
    09:18

    Tarihi bir doğalgaz keşfi yaptık ama BIST'e yansımasına bakınca hiç de öyleymiş gibi görmüyoruz. Hele ki, bu esnada dünya borsalarında oldukça ciddi yükselişler yaşanırken BIST duyarsız kalıyor. Peki neden? Evet keşif bizim için önceki reze... Devamı »

  • 24.08.2020
    09:09

    Hayaller içinde; en az 800 Milyar metreküplük doğalgaz haberi, Çin ile 300-400 Milyar Dolar'lık bir swap, sabit kur ve hatta Libya-Katar gibi ülkelerle büyük parasal içerikli anlaşmalar yer alıyordu. Oysa gerçekler olarak, cuma gün&u... Devamı »

  • 21.08.2020
    08:54

    Bugün dananın kuyruğu kopacak! Son açıklamaya göre 15:00'da müjde nedir öğreneceğiz. Şu an için spekülasyonlar iç ve dış medyada yoğun şekilde yer alıyor. Ben hemen şu uyarıyı yapmak istiyorum! Müjde doğalgaz ise, rezervin büyüklü... Devamı »