Tüm dış gerilim nedenleri, içeride faiz, enflasyon, yeniden artan cari açık, kur baskıları, bitmiş bilançolar genel endeks yükselişini baskılıyor. Doğalgaz gelişmesi ise pozitif bir gelişme. Bunun devamında yeni gaz ve petrol müjdeleri de söz konusu olabilir açıklamalarını duyuyoruz.
Bu arada ABD borsaları yeni rekor seviyeleri görüyorlar. Ama her an da kar satışı riski var. Ons altında sert geri dönüşler ve hemen yeniden yükselişler yaşanıyor. Hal böyle iken, genel endeks yükselişlerine değil de, hisse odaklı yükselişlere odaklanmak daha doğru olabilir. Bu yöndeki paylaşımlarımızı zaten görüyorsunuz. Ama lütfen açıklama detaylarında düşüşün sürmesi halinde alt desteklerden kademeli alımlara uygundur uyarılarını göz ardı etmeyin. Bu uyarı teknik olarak alt destekleri de görme riski var, alımlarınızı bir kerede yapmayın demektir.
BIST için 1.083 ve 1.077 destekleri önemli desteklerdir. Bu seviyelerde alım tepkileri gelir. Ama özellikle 1.077 kırılacak olursa, o zaman dikkatli olunmalı. Bir anda satışların genele yayılarak geldiğini görebiliriz.
JP Morgan küresel döviz stratejisi kapsamında teknik olarak 7.18 seviyesi aşağı yönlü kırılacak olursa Dolar sat TL al öngörüsünde bulunmuş. Olası hedef 6.78 ve 5.50! Ama 7.65 görülecek olursa stoploss yapılmalı demişler. Açıkçası bana çok inandırıcı gelmedi. 6.78 tamam ama 5.50 çok ciddi bir beklenti. Ben tam tersi görüşteyim biliyorsunuz. Eğer yurt dışı büyük bir döviz girişi sağlayacak anlaşma ya da, Merkez Bankası politika faizlerinde artış söz konusu olmazsa, teknik olarak Dolar'ın 7.27 üzerinde kalması halinde 7.40 yakın direncini kırıp, 7.59 - 8.00 - 8.50 seviyelerine gitme riskini güçlü görüyorum. Ama faiz artışları ve dış kaynak girişleri olabilirse o zaman JP Morgan en azından ilk beklentisinde haklı çıkabilir. Dediğim gibi, ben bu ortamda biraz zor görüyorum.
Bu beklentiyi destekleyecek bir diğer gelişme de Akdeniz ve Ege'de Yunanistan ile uzlaşma çıkması olur. Bu takdirde bölgede tüm aramalarda tarafların ortak olacağı bir paylaşım dönemi başlar. Bu gelişme bölgesel savaş riski ve gerilimlerini bitireceği gibi, Türkiye'nin AB ilerleme raporlarının da hızlanmasına katkı olur. Ama bu ihtimali de şu anki görüntüde kesinlikle beklemiyorum. Bilakis tam tersi, görüyorsunuz Yunanistan İtalya ile arasında bölgede karasularını 6 milden 12 mile çıkartacağını açıkladı. Türkiye yıllar öncesinde Ege ve Akdeniz'de benzer böyle bir kararın savaş nedeni olacağını ilan etmişti. Böyle gelişmelerin yaşandığı ortamda Yunanistan'ın pozitif bir geri adım atması zor geliyor bana. Ama dediğim gibi aslında Yunanistan bölgede Türkiye ile uzlaşma yaparsa, her açıdan kendisi için çok daha doğru bir iş yapmış olur. Bu gerçeği Yunanistan zor kabul eder ama kabul edecek olursa işte o zaman JP Morgan'ın dediği kur gelişmeleri yaşanabilir.
Kısacası büyük bir dış kaynak anlaşması ve faiz artışları görmediğim takdirde JP Morgan'ın beklentisine katılmıyorum. Yanılmış olmayı dilerim.
Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_