Hayaller - Gerçekler!

24.08.2020 09:09
  •  A 

Hayaller içinde; en az 800 Milyar metreküplük doğalgaz haberi, Çin ile 300-400 Milyar Dolar'lık bir swap, sabit kur ve hatta Libya-Katar gibi ülkelerle büyük parasal içerikli anlaşmalar yer alıyordu. 

Oysa gerçekler olarak, cuma günü sadece 320 Milyar metreküplük bir rezerv açıklanınca, bu beklentilerin çok altında kaldı. Sonrasını da biliyorsunuz, tavan olan bir çok hisse taban oldu. Tam da bu konuda sizleri perşembe-cuma yazılarımla, bu yükselişte yakalanan satış fırsatlarını kullanmanın doğruluğu konusunda uyarmaya çalışmıştım. Cuma öğleden sonra yoktum. Akşam fiyatlara baktığımda ciddi geri gelişlerin yaşandığını gördüm.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum! Aslında eğer gerçek ise, bulunan rezerv gayet ciddi bir büyüklük içeriyor. Yaklaşık 60-65 Milyar Dolar'lık bir büyüklüğü ifade eden bu rezervin bölgedeki ilk açıklamalardan biri olmasını, devamında yeni rezerv tespitlerinin de yapılmasını bekliyorum. Bu tarz rezev tespitlerinde bir kerede tüm havza tespit edilemez. Birbirine yakın bir çok gaz havzası olabilir. Ben bunların da keşfini bekliyorum. Ayrıca doğu akdeniz'den de benzer haberleri çok daha yüksek rezervlerle açıklanması beklentisine sahibim.

Ayrıca Libya ile ilgili yeni petrol arama, keşif, alt yapı imarı anlaşmaları ve askıdaki projelerde yeniden sürecin başladığı haberlerinin gelmesini de bekliyorum. Libya'dan askıda kalan ve tahrip edilen şantiyelerimizle ilgili tahsilat haberleri de önümüzdeki dönemde gelebilir. Bunlar benim için sürpriz olmaz.

Sorun, müjde öncesi eksen değiştirecek bir müjde denince, akla çok daha büyük beklentiler geldi. Spekülasyonlar bu nedenle çok daha büyük içeriklerde ortaya saçılınca, yapılan açıklamada aslında gayet ciddi olan rezerv bile çok küçük ve yetersiz gibi görüldü. Bu nedenle de kar satışlarının boyutunun sert olduğunu gördük.

Ama bir konuda uyarmak istiyorum! 1957'den beri bir çok iktidar zamanında petrol ve gaz bulunduğu yönünde bir çok kez böyle açıklamalar duyulmuş. Sonra da ülkede seçim süreçleri başlamış. Bu dediğimin haberleri çok çabuk unutmadıysanız, geçtiğimiz on yıl içinde de bir kaç kez yaşandığını görüyoruz. Ben bu sefer gaz haberinin gerçek olduğuna inanarak yukarıdaki yazılarımı yazdım.

Yani ben de ilk anda eksen kayması yaratacak boyutta görmediğim bir açıklama nedeniyle hayal kırıklığı yaşadım. Ama Rusya ile iki yıl içinde 4+4 toplam 8 Milyar metreküplük bir alım sözleşmesi son buluyor ki, alınan gazın fiyatı yaklaşık 240 Dolar civarında. Aynı gazın AB ülkelerine satış fiyatı ise 140 Dolar civarı. Şimdi tam bu sözleşmelerin bitişine yakın bulunan rezerv nedeniyle, İran ve Rus gazlarında yeni sözleşmelerin ciddi fiyat düşüşleri içermesine destek olacak bir gelişme olarak görüyorum. Bu bile bizim için çok önemli bir maliyet azaltıcı etken olur. 

Benim gönlümde yatan ise, yeni yeni rezerv açıklamaları ile cari açığın en büyük kara deliği olan enerjinin ithalatçısı ülke konumundan enerjisini kendisi üreten bir ülke haline dönüşmemiz. Umarım bunlar gerçek olur da, bir kez daha yapılan rezerv keşifleri sonradan unutulacak haberler olarak kalmaz.

Fitch Görünümü Negatif Yaptı!
              Fitch, Türkiye'nin notunu aynı bıraktı ama görnünümünü ise durağandan negatife çevirdi. Dış borç ödemelerinde Merkez Bankasının rezervlerindeki azalmanın yarattığı risklere dikkat çekmiş. Zaten bu durumu hepimiz biliyorduk. Uluslararası ajanslarda rezerv haberleri 800 Milyar metreküp yapılıp, sonra 320 Milyar açıklanınca önemsiz algısı da Fitch'in kararında etkili olabilir ama böyle bir rezerv yine de ciddi bir rakamdır.

Ben Fitch'in bu kararında asıl etkenin TCMB'nın enflasyona göre % 3.51 eksi net faiz veriyor olmasını görüyorum. Bu nedenle de yükselmeye çalışan kurlar devamlı rezerv satışı yapılarak baskılanıyor. Geçen ay yapılan munzam artışlardan gelen 9.2 Milyar Dolar kısa sürede tüketilmişti. Şimdi yine 200 baz puanlık munzam artışı ile 8.5 Milyar Dolar rezerv artışı sağlanmış oldu. Ama TCMB döviz rezervi ülkenin bir yıl içinde ödemek zorunda olduğu dış borçlarına nazarak oldukça düşük. Bu tabloda bir de faizler eksi olunca, böyle bir görünüm değişikliğini anlayabiliyorum. 

Piyasalara çok etki yapmasını beklemiyorum. Çünkü ülke olarak yatırım yapılamaz konumda olduğumuz için zaten öncesinde fazlası ile satış yemiştik. Bu nedenle zaten satanlar satmıştı. Hatta yabancıların her alanda halen satıcı olduğunu da biliyoruz. 

Şimdi piyasalar için dövizdeki hareket yine önem kazanacaktır. Eğer kurlar yeniden atağa kalkarsa ki, 7.27 üzerinde kalması halinde teknik olarak Dolar için bu riski güçlü gördüğümü bir kaç kez yazdım. O zaman TCMB'nın rezerv satışları nereye kadar dövizi tutar bilemiyorum. Ciddi bir dış finansman kaynağı açıklanmazsa, TCMB bir ay sonraki faiz toplantısını beklemeyebilir. 

Yeni S-400 Anlaşması!
              Piyasalara ikinci parti S-400 anlaşması haberi düştü. Eğer gerçek ise Rusya ile yeni bir S-400 alımı anlaşması ABD'nin bu nedenle yaptırım tepkilerinin  yeniden artmasına neden olacaktır. ABD seçimleri nedeniyle şu an bu konunun üstüne çok gelmiyorlar ama, ABD seçimleri sonrasında öncelikli konulardan biri olacaktır. Hele bir de Biden kazanacak olursa, o zaman ilişkilerde ciddi bir gerilim nedeni olacaktır.

İşte tüm bunların belirsizliği ile bir haftaya başlıyoruz. Ama tekrar ediyorum. Ben açıklanan rezerve inanıyorum. Bunun devamının da bir çok bölgede gelmesini, Libya'dan da iyi haberler almamızı bekliyorum. Bu süreçte yaşanacak olası düşüşler halinde ise, bunların yeni alım fırsatları olacağı görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.08.2020
    08:54

    Bugün dananın kuyruğu kopacak! Son açıklamaya göre 15:00'da müjde nedir öğreneceğiz. Şu an için spekülasyonlar iç ve dış medyada yoğun şekilde yer alıyor. Ben hemen şu uyarıyı yapmak istiyorum! Müjde doğalgaz ise, rezervin büyüklü... Devamı »

  • 20.08.2020
    09:13

    Birkaç gündür tüm gözler, dikkatler bugün 14:00'te faiz kararını açıklayacak TCMB Para Kurulu Üzerinde toplanmıştı. Çıkacak olası karara göre neler olur yorumları yapılırken, dün cumhurbaşkanının cuma günü vereceğini söy... Devamı »

  • 19.08.2020
    09:30

    Gözler yarınki Para Piyasası Kurulu faiz kararında. Son dönem artan talep ve kurlar nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü artış yaşandığını görüyoruz. TCMB da, piyasadaki bu gidişe uygun açık piyasa işlemleri ile likiditeyi sıkıştırıcı uygulamalar yapıyor. Piyasaya ... Devamı »

  • 18.08.2020
    08:58

    Perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Son dönem TCMB'nın sıkılaştırıcı uygulamalarla piyasa faizini yukarı çektiğini görüyoruz. Piyasa mevduat faizleri ve kredi faizleri birlikte yükseliyor. Bu ortamda TCMB faiz artışı kararı verebilir mi bilmiyo... Devamı »

  • 17.08.2020
    08:55

    Ülkemizde ve dünya genelinde pandemide vaka sayısı yeniden artmaya başladı. Bazı şehirlerde tedbirler uygulamaya alınmaya başlıyor. Ama turizm ivmesi bozulmasın diye, tedbirler konusunda biraz gevşek davranıldığını düşünüyorum. AB Türk vatandaşlarına zorunlu haller vize... Devamı »