Pandemi ve Akdeniz Baskısı Sürüyor!

17.08.2020 08:55
  •  A 

Ülkemizde ve dünya genelinde pandemide vaka sayısı yeniden artmaya başladı. Bazı şehirlerde tedbirler uygulamaya alınmaya başlıyor. Ama turizm ivmesi bozulmasın diye, tedbirler konusunda biraz gevşek davranıldığını düşünüyorum. AB Türk vatandaşlarına zorunlu haller vizesi dışında vize vermeyi zorlaştırdı haberi okuyoruz. Aynı nedenle okulların açılışı Eylül sonuna kaldı. Bu karar iç turizme kısmen de olsa nefes olacaktır. Ama bu nefes umarım maske kullanılarak alınır. Yoksa kontrolden çıkan bir vaka artışı halinde, turizm sektörünü kurtaralım derken, tüm ekonomiyi yeniden ciddi şekilde zora sokabiliriz.

Diğer tarafta Akdeniz gerilimi de sürüyor. Ben her an bir çatışma riskinin yüksek olmasından çekiniyorum. İhtilaf halinde uluslararası mahkemelerce alınmış çok sayıda adaların kıta sahanlığı olmayacağı kararları var. Bu kararlar bizim elimizi güçlendiriyor. Ama yine de artan gerilimin her an masa dışına taşma riskini göz ardı etmemek doğru olur.

Perşembe günü TCMB Faiz kararı açıklanacak. Mevcut ortamda faiz indirimi olmasını beklemiyorum. Zaten TCMB'nın son uygulamaları ile faizde artış yaşandığını görüyoruz. TCMB'nın alacak olduğu faiz kararı döviz kurları üzerinde de etkili olacaktır. Dolar 7.27 üzerinde kalmaya devam ederse, destek-direnç tablosunda dolar tekniği paylaşımımdaki üst risklere doğru devam ettiğini görebiliriz. Ama faizde artış kararı çıkarsa, o zaman kurların gevşediğini de görebiliriz.

BIST'in bu ortamda düşüşünü sürdürmesi halinde olası alt desteklerini Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. Ben baskılı bir haftaya başlıyoruz diye düşünüyorum. Hisse bazlı ayrışmalar sürecektir.

NOT: 15:00'da Ekotürk tv Murat Tufan ile skyp bağlantımız olacak. Gündemi konuşacağız.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.08.2020
    09:30

    Bilançolar tamamlanmaya başladı. Son bir-iki gün içinde tavanlayan bazı hisselerin gelen bilançolarında bozulmalar, ciddi zararlar görüyoruz. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de artarak sürüyor. Fransa'nın AB ortaklarımızla bölgede deniz güc&u... Devamı »

  • 12.08.2020
    09:47

    Rusya'dan gelen aşıyı bulduk haberi ve Putin'in ''kızıma da aşı yaptırdım'' açıklaması sonrasında ons altın ve gram altında sert düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşte önemli diğer bir etki olarak ise, ABD'de gelen enflasyonda artış görün... Devamı »

  • 11.08.2020
    09:39

    Yurtdışı borsalarda pozitif gelişmeler var. Fakat bizde ise birçok risk birlikte sürüyor. Bu nedenle de BIST'in üzerinde ciddi bir baskı var. Mısır Libya'dan sonra Suriye'ye de çok büyük olmasa da asker gönderdi. İran Devrim Muhafızları ile koo... Devamı »

  • 10.08.2020
    09:27

    Cuma günü böyle bir endeks yaşadık. Öncesinde perşembeden gelen satışların tabanlar yaşattığını gördük. Sonrasında ise, bazı hisselerde tavanlar yaşandı. Bu boyutta hareketlilik normal bir piyasa davranışı değildir. Tamamen panik ve paniğin tetiklediği algoritmaların en... Devamı »

  • 07.08.2020
    03:42

    Dolar kurunun 7.27 direncini zorlaması BIST'de panik oluşmasına, panik satışlar algoritmaların çalışmasına neden oldu. Beklediğimin üstünde sert bir satış yaşadık. 1.056'daki gap'in de altına indik. Hisselerin çoğunda yine devre kesiciler yaşandı. Şimdi g&oum... Devamı »