Karları Realize Etmeyi Bilmek Lazım!

13.08.2020 09:30
  •  A 

Bilançolar tamamlanmaya başladı. Son bir-iki gün içinde tavanlayan bazı hisselerin gelen bilançolarında bozulmalar, ciddi zararlar görüyoruz. Aynı zamanda Akdeniz gerilimi de artarak sürüyor. Fransa'nın AB ortaklarımızla bölgede deniz gücünü arttırmayı düşünüyoruz açıklaması var. Fransa parasına çöktüğü Kaddafi'nin, Libya'daki petrolünü de ele geçirmek sevdası Türkiye tarafından bozulunca bunun kızgınlığını her yerde göstermeye çalışıyor. Ama AB ile deniz kuvvetlerini karşı taraf olarak arttırmayı düşündükleri ülke NATO'nun en büyük ikinci askeri gücü olan Türkiye. Fransa'nın olası Yunanistan-Türkiye gerilimine askeri taraf olması halinde NATO kökten çöker. Batı bunu ne kadar göze alabilir göreceğiz. Ama net ve önemli bir gerilim olduğunu kimse göz ardı etmemeli.

Bunun dışında enflasyon baskısı, kurların yukarı gitme riski, faizlerde oluşan yükselme baskısı, Moody's'in rekor değer kaybeden TL'nin bankacılık için negatif baskı oluşturuyor açıklaması gibi dikkat çektiğimiz diğer çok sayıda riski de düşünerek, oluşan karları ve hedeflerine ulaşan hisselerdeki kar realizasyonlarını yapmak çok önemlidir. Cebe girmeyen kar sadece sanal kardır. Bir anda yok olabilir. 

Bu kapsamda BIST için dün belirttiğim; ''Kısacası dünyadaki likidite bolluğunun en az ABD seçimlerine kadar sürmesini, ons ve gümüşte bugün görülen düşük seviyelerin alıma uygun fırsatlar olduğunu, BIST için de Akdeniz riskinin her an tehlike yaratabileceğini, bu durum çözüme kavuşmadan 1.143'ün geçilmesinin zor olduğunu, eğer bunu başaracak olsa bile 1.159 direncine takılacağını düşünüyorum. Ama hisse bazında pozitif ayrışmaların yine de sürmesini bekliyorum.'' görüşümü koruyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.08.2020
    09:47

    Rusya'dan gelen aşıyı bulduk haberi ve Putin'in ''kızıma da aşı yaptırdım'' açıklaması sonrasında ons altın ve gram altında sert düşüşler yaşanıyor. Bu düşüşte önemli diğer bir etki olarak ise, ABD'de gelen enflasyonda artış görün... Devamı »

  • 11.08.2020
    09:39

    Yurtdışı borsalarda pozitif gelişmeler var. Fakat bizde ise birçok risk birlikte sürüyor. Bu nedenle de BIST'in üzerinde ciddi bir baskı var. Mısır Libya'dan sonra Suriye'ye de çok büyük olmasa da asker gönderdi. İran Devrim Muhafızları ile koo... Devamı »

  • 10.08.2020
    09:27

    Cuma günü böyle bir endeks yaşadık. Öncesinde perşembeden gelen satışların tabanlar yaşattığını gördük. Sonrasında ise, bazı hisselerde tavanlar yaşandı. Bu boyutta hareketlilik normal bir piyasa davranışı değildir. Tamamen panik ve paniğin tetiklediği algoritmaların en... Devamı »

  • 07.08.2020
    03:42

    Dolar kurunun 7.27 direncini zorlaması BIST'de panik oluşmasına, panik satışlar algoritmaların çalışmasına neden oldu. Beklediğimin üstünde sert bir satış yaşadık. 1.056'daki gap'in de altına indik. Hisselerin çoğunda yine devre kesiciler yaşandı. Şimdi g&oum... Devamı »

  • 06.08.2020
    09:30

    Teknik dikkat çektiğim gapler kapanınca beklediğim gibi alım tepkileri geldi. Ama öncesinde yine beklenti yazımda dikkat çektiğim, dirençlerde gap kapanış uyarılarına kulak asmayanlar gapler kapanırken panikle satış yapabilirler, bu da ekstra düşüşlere neden olur ... Devamı »